Το δημαρχείο Λιβαδειάς κατέλαβαν οι εργαζόμενοι

Κοινοποίηση στα Social Media

Την έντονη αντίδρασή τους στα νέα μέτρα και τις απολύσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης εξέφρασαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στον δήμο Λεβαδέων οι οποίοι προχώρησαν στην κατάληψη του δημοτικού καταστήματος.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο Λεβαδέων συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο όπου και πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση τονίζοντας ότι με την υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα «η αυτοδιοίκηση καταρρέει και μαζί της καταρρέουν οι εργαζόμενοι σε αυτοί και όλες οι υπηρεσίες των δήμων με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες».

Παράλληλα εμφανίστηκαν αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα ενώ σε ότι αφορά το πρόβλημα με το μάζεμα των σκουπιδιών που έχουν αρχίσει και γεμίζουν τους δρόμους της πόλης έκαναν γνωστό ότι σε «ευαίσθητες» περιοχές θα γίνει το καλύτερο δυνατό.

«Μέσω των μέτρων της διαθεσιμότητας, της απόλυσης ουσιαστικά, των υποχρεωτικών μετατάξεων και της μεταφοράς του προσωπικού σε άλλη υπηρεσία και νομικό πρόσωπο, αλλά και μέσω των επικείμενων περικοπών, οι Δήμοι άμεσα θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα των κεντρικών υπηρεσιών τους, των νομικών προσώπων και των προνοιακών δομών τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό θα είναι τα πρώτα θύματα των νέων αυτών μέτρων, αφού θα απολυθούν, και ο πολίτης στην συνέχεια μιας και ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας τους».

Επισημαίνουν ακόμα ότι το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την άρτια λειτουργία των παιδικών σταθμών και του ΚΑΠΗ, δομές που απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, απειλείται με απόλυση επομένως, «πάλι ο πολίτης θα αναγκαστεί να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πηγαίνοντας τα παιδιά του στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς» ενώ τα σχολεία απειλούνται με κλείσιμο αφού «δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου για την τρέχουσα σχολική χρονιά».

«Η πρωτοφανής σε μαζικότητα συνέλευση των εργαζομένων που έγινε στους δρόμους εκεί όπου θα γίνονται πλέον οι συνελεύσεις αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων και της κατάληψης καθώς και νέας 24ωρης απεργίας. Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω δεν παζαρεύουν τις δουλειές τους τη ζωή τους και το μέλλον τους. Καλούμε επίσης τους φορείς και τους δημότες να υποστηρίξουν τον αγώνα που κάνουμε διότι μας αφορά όλους», σημείωσε ο γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Λουκάς Γκικόπουλος.

Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο δημαρχείο παραβρέθηκε και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Καταχανάς ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Όταν λέμε ή εμείς ή αυτοί εννοούμε εμείς οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα, οι μικρομεσαίοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες απέναντι στους μεγαλοεργοδότες, στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, στα κόμματα που υπηρετούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όσους την στηρίζουν. Πρέπει πλέον να κατανοήσουμε ότι οι γενικότερες ανατροπές δεν γίνονται με επιμέρους κατακτήσεις. Χρειάζεται μονομερής διαγραφή του χρέους, άμεση αποδέσμευση από την ΕΕ και να κατακτήσει ο λαός τα μέσα παραγωγής».

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Κίνηση» του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου δήλωσε: «Το έχουμε πει κατ΄ επανάληψη ότι η πολιτική των μνημονίων οδηγεί σε αδιέξοδο και προκαλεί κοινωνικές εκρήξεις. Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο που είναι στο δρόμο. Πρέπει να αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα. Ο αγώνας είναι μακρύς, είναι μεγάλος και χρειάζεται όλη η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί γιατί σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση αύριο για κάποιον άλλο θα χτυπήσει η καμπάνα».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νώντας Κοτσικώνας τόνισε πως ήδη ο συνδυασμός του είχε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί όχι μόνο τους εργαζόμενους των δήμων στις απολύσεις αλλά και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες στην ιδιωτικοποίηση.

«Ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση με την καθοδήγηση της τρόικας η ιδιωτικοποίηση καίριων δημοτικών υπηρεσιών όπως η καθαριότητα και οι παιδικοί σταθμοί. Είναι ευθύνη όχι μόνο των εργαζόμενων στους δήμους που χάνουν τη δουλειά τους αλλά όλου του λαού να αντισταθεί στην πολιτική αυτή», τόνισε ο κ. Κοτσικώνας και κάλεσε τη δημοτική αρχή «να συγκαλέσει Δ.Σ. προκειμένου επίσημα ο δήμος να πάρει θέση να μη δοθούν τα στοιχεία για τους εργαζόμενους που ζητά το υπουργείο για να προχωρήσει στις απολύσεις».

Από την πλευρά της δημοτική αρχής ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής αφού χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση αλλά για όλη την κοινωνία πρόσθεσε: «Τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη είναι τουλάχιστον υποκριτικά. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχει και τα ονόματα, τις ειδικότητες και όλα τα στοιχεία για να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της. Όμως θέλει να βάλει στο κάδρο και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους». Επίσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις λέγοντας: «Στο μέτρο που μου αναλογεί δήλωσα ότι δεν πρόσκειται να προσυπογράψω καμία απόλυση στο δήμο Λεβαδέων αλλά ούτε και θα στείλω τα έγγραφα προς την κυβέρνηση αυτό άλλωστε αποτελεί και απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Τέλος απαντώντας την πρόταση του κ. Κοτσικώνα για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι αυτό δεν θα γίνει διότι το θέμα αφορά τον ίδιο και δεν χρειάζεται απόφαση του Δ.Σ.

Την συμπαράστασή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ εκφράζει και ο Σύλλογος Γυναικών (ΟΓΕ) επαρχίας Λιβαδειάς.

«Οι γυναίκες είμαστε τα πρώτα θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πρωταθλήτριες στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στην κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Βάζουν εμπόδια στις νέες κοπέλες να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια, ενώ  φορτώνουν αποκλειστικά στις πλάτες  τους την μητρότητα. Οι κοινωνικές παροχές τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο κράτους γίνονται ακριβά και πολλές φορές άπιαστα εμπορεύματα. Κι αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει με τα νέα μέτρα που ψήφισαν. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τρίβουν τα χέρια τους,  ενώ πολλοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα απολυθούν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση και καταλήγει: «Κάνουμε την οργή και την αγανάκτησή μας οργανωμένη δράση ενάντια σε κυβέρνηση-Ε.Ε.- τρόικα. Παίρνουμε τη ζωή μας και την ζωή των παιδιών μας στα χέρια μας. Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε . Συντονίζουμε το βήμα μας με το ταξικό εργατικό κίνημα. Παλεύουμε για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας».