Σ. Καργάκος: Η Ελλάς κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913

Κοινοποίηση στα Social Media

«Η Ελλάς κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913», που είναι και ο τίτλος του βιβλίου του ιστορικού, φιλόλογου και δοκιμιογράφου Σαράντου Καργάκου ήταν το θέμα της ομιλίας στην εκδήλωση -με κύριο ομιλητή τον ίδιο τον συγγραφέα- που διοργάνωσαν στο Επιμελητήριο Βοιωτίας η Πολιτιστική Εταιρία Λέβαδος, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Βοιωτίας και η ημερήσια εφημερίδα Βοιωτική Ώρα.

Τον κ. Καργάκο προλόγισαν ο ιατρός –  συγγραφέας Νίκος Κελέρμενος και ο συγγραφέας Πέτρος Χουτζούμης ενώ συντόνισε η Βάσω Κοβάνη.

«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την επέτειο των βαλκανικών πολέμων. Αυτή η μεγαλειώδης εποπτεία οδήγησε στον διπολισμό της παρτίδας μας και αξίζει τον κόπο να αναρωτηθεί κανείς αν δεν είχαν γίνει αυτοί οι βαλκανικοί πόλεμοι πως θα ήταν σήμερα η πατρίδα μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό δεν είναι μόνο ότι ελευθερώθηκαν έλληνες οι οποίοι ήταν σε εδάφη υπό τον οθωμανικό ζυγό αλλά ισχυροποιήθηκε ουσιαστικά η θέση της χώρας μας και στην Βαλκανική και στη μεσόγειο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ Κελέρμενος. .

Μιλώντας για τον Σ. Καργάκο τόνισε ότι είναι  «Γλαφυρός ομιλητής, βαθύς γνώστης και των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορίας» ενώ για το βιβλίο επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα καλογραμμένο και καλοτυπωμένο βιβλίο» που «διαβάζεται με ευχέρεια και δεν κουράζει τον αναγνώστη».

Καταλήγοντας είπε ότι «η ικανότητα του ιστορικού συγγραφέα φαίνεται ξεκάθαρα στο τρόπο που προβάλει και σχολιάζει τα γεγονότα» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μήνυμα που στέλνει και δεν είναι άλλο «από την απαίτηση των μαχητών του 1912-1913: Όχι σε νέο διχασμό».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χουτζούμης που μιλώντας για τους βαλκανικούς πολέμους αφού τόνισε ότι «Για την Ελλάδα ο πόλεμος αυτός είναι ο πιο ένδοξος και κερδοφόρος κατά των οποίο χαράχτηκαν και παραμένουν στην Βαλκανική τα σημερινά σύνορα της χώρας και ότι «Ο πόλεμος αυτός λόγο σκοπιμοτήτων παραμένει ένας άγνωστος πόλεμος για τις νεότερε γενιές των ελλήνων», κατέληξε παρουσιάζοντας τον συγγραφέα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Καργάκος είναι ένας ιστορικός συγγραφέας ο οποίος κυριολεκτικά υπηρετεί όχι μόνο υπεύθυνα αλλά και επιστημονικά το τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας και ειδικότερα της Ελληνικής. Είναι ένας παθιασμένος ερευνητής και μελετητής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Από την πλευρά του ο κ. Καργάκος ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην ομιλία καθώς και τους διοργανωτές και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Αρχικά επεσήμανε την συμβολή της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής στους βαλκανικούς πολέμους.

«Η Λιβαδειά και οι πέριξ αυτής πόλεις, κωμοπόλεις αλλά και τα εύρωστα άλλοτε χωριά είχαν μεγάλη συνεισφορά στην εποποιία των βαλκανικών πολέμων και τεράστιο μέγεθος θυσιών όπως γίνεται ορατό από τα αναγραφόμενα ονόματα των πεσόντων στα πολυάριθμα μνημεία που κοσμούν τις πλατείες όλων των πόλεων και των χωριών της Βοιωτίας», είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει επίσης να παρατηρήσω ότι στη γειτονική Κωπαΐδα έγιναν τα τελευταία μεγάλο γυμνάσια του στρατού μας πριν την μεγάλη εξόρμηση της 5ης Οκτωβρίου 1912.

Στην ελληνική νίκη μεγάλο μεράδι είχε και η Βοιωτία».

Ακολούθως τόνισε την διαπίστωση ότι η τότε μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας ήρθε διότι ‘έστω και για λίγο παραμερίστηκε ο διχασμός

«Τότε ο ελληνισμός πέτυχε τρόπαια διότι για διάστημα μικρό έβαλε ταφόπλακα στην αιώνια κατάρα μας τον διχασμό. Για μικρό διάστημα λησμονήσαμε όσα μας χώριζαν κατά το παρελθόν. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι μας προσφέρουν πολλά διδάγματα για το παρών και ένα από αυτά συμπυκνώνεται στην φράση του Τσόρτσιλ την οποία είπε την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός στις 10 Μαΐου του 1940: Εάν διαπληκτιζόμαστε για το παρελθόν θα χάσουμε το μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Για να μη χάσουμε ο μέλλον παρά την κρίση που περνά σήμερα το βιβλίο εξέδωσα τον Νοέμβριο του 2011 το βιβλίο μου «Η Ελλάς κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912 -1913» και έκαναν στον διάστημα αυτό από την έκδοση του βιβλίου μέχρι σήμερα 30 ομιλίες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό. Και δεν το έκανα για να προβάλω το βιβλίο μου αλλά για να προβάλω την ανάγκη ενότητας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάμε. Η λύση των προβλημάτων δεν θα έρθει με το να ξαναπάρουμε τα μαχαίρια αλλά με το να δώσουμε τα χέρια».

Και συνέχισε: «Όταν χάσαμε άδικα και παράδικα τον πόλεμο στην Μικρασία μια αγράμματη μανιάτισσα μοιρολογίστρα είπε θρηνώντας το χαμένο παιδί της: Κατάρα στους πολιτικούς και εκείνους τους στρατιωτικούς που ρίξασι το διχασμό και στο λαό και στο στρατό».

Σύμφωνα με τον κ. Καργάκο σε δύσκολες καταστάσεις όπως η σημερινή «για τον Έλληνα το μίσος γίνεται θρησκεία».

Όπως είπε με έμφαση «Σήμερα οι πολλοί ιεράρχες της θρησκεία αυτής δεν είναι μόνο κάποιοι πολιτικοί είναι πρωτίστως τα χυδαϊστεί λεγόμενα μίντια και η σάπια διανόηση που αντί να υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα παχυλώς αμειβόμενη υπηρετεί ανθελληνικά συμφέροντα».

Καταλήγοντας έκανε εκτενή αναφορά στη θεματολογία του βιβλίου του «Η Ελλάς κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913», τα σχόλια, και τα συμπεράσματα.

kargakos2

kargakos3