Μετρούν ξανά τα κουκιά για τη φορολογία στα αγροτεμάχια

Κοινοποίηση στα Social Media

Τρόπους για να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της φορολόγησης των αγροτεμαχίων χωρίς να θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αναζητά η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου για την επιβολή ενός ενιαίου κατ’ αποκοπή φόρου της τάξης των 10-13 ευρώ ανά στρέμμα.

 Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη νέα συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής που έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 29 Μαϊου υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. Εκεί θα συζητηθούν μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων ν που επεξεργάζεται τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε σχετικές εισηγήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υψηλόβαθμα στελέχη από την Πλατεία Βάθης αμφισβητούν ευθέως τον ισχυρισμό του υπουργείου Οικονομικών ότι η φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα προσδοκώμενα 2,7 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014. Αντίθετα, επιμένουν ότι «τα πράγματα μπορούν και πρέπει να γίνουν αλλιώς» και θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα το σαφή διαχωρισμό κατ’ επάγγελμα και μη αγροτών και, εν συνεχεία, τη δημιουργία «ασπίδας προστασίας» των περίπου 14 εκατ. στρεμμάτων που ανήκουν στους πρώτους.

Το βάρος σε αστικές και περι-αστικές εκτάσεις

Όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda, το βασικο εναλλακτικό σενάριο που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την άντληση του μεγαλύτερου –αν όχι όλου- μέρους των προϋπολογισθέντων εσόδων από τα αστικά και τα περι-αστικά ακίνητα και αγροτεμάχια καθώς επίσης και στις αδρανείς εκτάσεις, ιδίως αυτές που βρίσκονται σε περιοχές με «κατά τεκμήριο» υψηλότερη αξία (π.χ. τουριστικές περιοχές). Στόχος της πρότασης αυτής είναι να περιορισθεί στο ελάχιστο η επιβάρυνση των πραγματικών επαγγελματιών της υπαίθρου. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι –εφόσον τελικά υιοθετηθεί- θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος οι ετεροεπαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός υπολογισμός του υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την είσπραξη η συνολικά 2,7 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014, εκ των οποίων: 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από ια τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

από http://www.agronews.gr