Εκδήλωση αφιερωμένη στον Απόστολο Λιανό από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Εκδήλωση αφιερωμένη στον λόγιο, ποιητή, νομικό και πολιτικό Αποστόλη Κ. Λιανό διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς με κύριο ομιλητή τον φιλόλογο, ιστορικό συγγραφέα και λογοτέχνη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Λογοτεχνών – Συγγραφέων Βοιωτίας Γιάννη Κωτσαδάμ, ο οποίος, καθήλωσε το κοινό με τον αφοπλιστικό και παραστατικό λόγο του.

Ο κ. Κωτσαδάμ στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου παρουσία της κόρη του τιμώμενου κ. Άννα Λιανού και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων (μεταξύ των οποίων η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ζαγαρά Ηλέκτρα Δημακοπούλου, και ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου «Το Γαϊτανάκι» Θανάσης Ανέτας) ξετύλιξε τη δυναμική προσωπικότητα του αγωνιστή της Εθνικής Αντιστάσεως Α. Λιανού, την οξυδέρκεια και το ευαίσθητο αισθητήριο του πολιτικού που είχε άμεση αντίληψη της εποχής του και των προβλημάτων της, το ανήσυχο πνεύμα, το βαθιά ανθρώπινο του λόγιου και ποιητή.

Η προσέγγιση που έκανε ο κύριος Κωτσαδάμ για τον Αποστόλη Λιανό δεν ήταν μόνο μια ανάλυση του βιογραφικού του και των λογοτεχνικών του ικανοτήτων αλλά μια ανάλυση ζωής, από αναφορές στη Ζαγαρίτικη ζωή στην πόλη της Λιβαδειάς και στην αγάπη που είχε ο τιμώμενος στην ιδιαιτέρα του πατρίδα. Ο ομιλητής «με μια γλωσσική συγκρότηση και λεκτική επιλογή υψηλή κατόρθωσε μια ευφυή κατανομή στα υλικά στοιχεία των δρώμενων βιωμάτων του τιμώμενου», ενώ η καθηγήτρια – φιλόλογος Άννα Νικολάου «έφερε το κοινό σ’ επαφή με την πνευματική παραγωγή του Απόστολου Λιανού απαγγέλλοντας χαρακτηριστικά ποιήματα από την ποιητική συλλογή του Το τραγούδι της Εφηβείας». Στις διαφορετικές επιτυχημένες πτυχές της προσωπικότητας του Απόστολου Λιανού, αναφέρθηκαν ο στρατηγός Δημήτρης Μπάκας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Λουκάς Κορογιάννος, ο δικηγόρο, συγγραφέα και πρώην δήμαρχος Λεβαδέων Αριστείδη Ρούσσαρης και η συγγραφέας Τότα Τσάκου – Κονβερτίνο.

«Η ανάδειξη των πνευματικών ανθρώπων της πόλης μας και της περιοχής μας ευρύτερα αποτελεί ύψιστο καθήκον. Η γνώση της περιοχής μας, της ιστορίας της και των ανθρώπων της είναι αυτή που θα βοηθήσει τους νέους και τους συμπολίτες μας εν γένει να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους και να κατανοήσουν την τοπική τους ιδιαιτερότητα. Μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί αλλά και θα προωθηθεί ο πολιτισμός της περιοχής μας και όπου ο πολιτισμός προοδεύει, προοδεύει και η κοινωνία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Γιώργος Κωσταγιάννης και πρόσθεσε: «Ο Μορφωτικός Σύλλογος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του στον τομέα αυτό με αρωγό, φυσικά, όλους τους συμπολίτες μας που τον στηρίζουν και επιβραβεύουν το έργο του».

morf2

morf3