Ανεργία και ΟΑΕΕ στο Περιφερειακό

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο κεντρικός σχεδιασμός συρρίκνωσης των περιφερειακών διευθύνσεων του ΟΑΕΕ, που προβλέπει την κατάργηση των υπηρεσιών στη Λαμία και τη μεταφορά τους στη Λάρισα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Ο επιχειρούμενος κεντρικός σχεδιασμός είναι προφανώς αντιλειτουργικός και εις βάρος των εξυπηρετούμενων πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για μια δομή η οποία εξυπηρετεί μια από τις πιο πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων και η συνέχεια της λειτουργίας της στη Λαμία είναι παραπάνω από χρήσιμη και αναγκαία», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και πρόσθεσε: «Ως Περιφέρεια και Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουμε πολλές φορές μέχρι τώρα συζητήσει, έχουμε διεκδικήσει και έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε πολλές κεντρικές παρεμβάσεις που συρρικνώνουν περιφερειακές υπηρεσίες και δομές, όπως ο ΕΟΤ, η ΜΕΡΥΠ, τα Νοσοκομεία και πολλά άλλα».

Όπως τόνισε ο κ. Περγαντάς «είναι σαφές ότι το κράτος ακολουθεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις και επιπλέον ενισχύει τις αποκεντρωμένες διοικήσεις – πάλι κράτος δηλαδή – συρρικνώνοντας τις δομές των 13 αιρετών Περιφερειών».

Υπογράμμισε επίσης ότι καταφανώς οι αιρετές Περιφέρειες περιθωριοποιούνται, «αφού το κράτος αποφασίζει χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, κυρίως αποφασίζει οριζόντια, χωρίς σχεδιασμό εξορθολογισμού με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις».

Ακολούθως εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη απομάκρυνση του ΟΑΕΕ λέγοντας ότι η Περιφέρεια δεν αποδέχεται «τέτοιου είδους κινήσεις που αποδυναμώνουν το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και υποβαθμίζουν την εξυπηρέτηση των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας».

Όσον αφορά στη διεκδίκηση από τη Στερεά Ελλάδα περισσότερων θέσεων εργασίας για άνεργους στον τουριστικό τομέα στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος.

«Είμαστε ένα πανελλήνιο κέντρο θερμαλισμού με μοναδικούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και τουριστικούς προορισμούς και είναι προτεραιότητά μας, ως Περιφέρεια, να αναπτύξουμε – ακόμα περισσότερο αυτή την περίοδο της ύφεσης – τη δυναμική μας και τις υπηρεσίες μας στον τουρισμό», είπε ο Κλ. Περγαντάς και συνέχισε: «Και βέβαια εμείς, όπως κάναμε και σε άλλα προγράμματα και τα καταφέραμε, όπως τα ΤΟΠΣΑ, διεκδικούμε να αναθεωρήσει το Υπουργείο την κατανομή των ωφελούμενων και να αυξήσει τον αριθμό τους σε αντιστοιχία με τον πληθυσμό και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας».

Ακολούθως, το Περιφερειακό συμβούλιο, συμφώνησε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη να διεκδικηθούν από το Υπουργείο αυξημένα κονδύλια και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων συζητήθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος για την παρακολούθηση της ποιότητας των θαλάσσιων νερών στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα, προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή και αλιεία οστρακοειδών.

Αποφασίστηκε ακόμα η έγκριση και χρηματοδότηση υποέργων της οδού Νεοχωράκι – Τανάγρα προϋπολογισμού 13.000.000, που είναι ενταγμένο στη ΣΑΕΠ 766., η έγκριση και χρηματοδότηση υποέργων στο έργο «Διευθέτηση άνω ρου Βοιωτικού Κηφισσού» , συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, που είναι ενταγμένο στη ΣΑΕΠ 766 και προβλέπει – μεταξύ άλλων -εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές Χαιρώνειας – Βασιλικών – Ανθοχωρίου, καθώς και σε καθαρισμό και αποκατάσταση κοίτεων και ρεμάτων, όπως  στους ποταμούς Μέλανα και Παστέλικα.

perifereiako3

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αθανάσιος Χειμάρας όσον αφορά στην επικείμενη μεταφορά του ΟΑΕΕ Στερεάς Ελλάδας, από τη Λαμία στη Λάρισα μετέφερε την μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο και τόνισε: «Η εν λόγω δικαιολογημένη αντίδραση των φορέων, οι οποίοι μάλιστα πιστεύουν, ότι η μεταφορά της έδρας δε συμβάλλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας της Υπηρεσίας, και δημιουργεί τεράστια οικονομικά και λειτουργικά έξοδα σε πολλούς επιχειρηματίες. Για το εν λόγω θέμα έχει καταθέσει αναφορά στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Σταυρογιάννης. Θεωρώ όμως ότι η παρέμβαση του Περιφερειάρχη , θα είναι ουσιαστική και μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα , εκτός και αν έχει γίνει και δεν το γνωρίζουμε».

Σχετικά με της ιαματικές πηγές Περιφέρειας και ιδιαίτερα της Φθιώτιδας τις οποίες χαρακτήρισε «πλούτο, δώρο θεού και φύσης» που «παλαιότερα προσέφεραν τα μέγιστα στον τουρισμό και την ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν» τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες από αυτές έχουν  σχεδόν εγκαταλειφθεί» και συμπλήρωσε: «Είχαμε ζητήσει προ 4ετίας περίπου ως Νομαρχία, από την Κυβέρνηση, να παραχωρηθούν στους Δήμους για λειτουργία και εκμετάλλευση κάποιες από αυτές . Δυστυχώς το αίτημά μας δεν υλοποιήθηκε από την τότε Κυβέρνηση και θυμίζω την κόντρα μου με τον τότε Υπουργό Τουρισμού κ. Σπηλιωτόπουλο Άρη. Σήμερα τα προβλήματα, ιδιαίτερα στη Φθιώτιδα, είναι εντονότατα».

Καταλήγοντας ο κ. Χειμάρας αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας λέγοντας: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σήμερα πρωτοστατεί στην ανεργία. Δυστυχώς είμαστε στις δυο πρώτες Περιφέρειες της χώρας και στη 10η θέση πανευρωπαϊκά στην ανεργία. Η ευθύνη για αυτή την κατάντια βαρύνει κατά βάσει τις Κυβερνήσεις, χωρίς να απαλλάσσει όλους εμάς κυρίως δε τη Διοίκηση της Περιφέρειας».

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για μια ακόμα φορά χαρακτήρισε «κατώτερη των περιστάσεων» την ημερήσια διάταξη της συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τονίζοντας ότι «δεν αντιστοιχεί στην κοινωνία και τα προβλήματα της» και «αγνοεί τον λαό» και τα ουσιαστικά του προβλήματα.

«Βάζετε πλάτη να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση υποστηρίζοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων. Σαν Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ  να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον λαό. Καταγγέλλουμε, επίσης, την στάση ανοχής ή ένοχης σιωπής και των άλλων διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

Πιο συγκεκριμένα, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων, που βάζουν πάνω από όλα την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, σαν δήθεν φιλολαϊκού  διαχειριστή και κινούνται στα πλαίσια της περιφερειακής διοίκησης χωρίς να την αμφισβητούν», τόνισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Χρονάς, Σοφία Ιωάννα Ντούρου και Γιώργος Γκικόπουλος.

Και κατέληξαν: «Ξέρουμε, φυσικά πως όλα αυτά είναι συνήθη στα κόμματα διαχείρισης του συστήματος. Πως υπάρχουν πάντα σε διαφορετικό βαθμό εκφραζόμενα με διαφορετικό τρόπο κατά περίπτωση. Η Λαϊκή Συσπείρωση σε κάθε περίπτωση  θα λέει τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη. Θα αποκαλύπτει την αλήθεια, προκειμένου ο λαός να μάθει την πραγματικότητα».