Καταργείται ο “Τειρεσίας” και έρχεται το “βαθμολόγιο”- Λύση πακέτο για τα δάνεια

Κοινοποίηση στα Social Media

-Ρυθμίζονται οι δόσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά
-Πέντε χρόνια περίοδος χάριτος για άνεργους και πολύτεκνους
-Σχεδιάζεται point system για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες

Σχέδιο για συνολική λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων προωθεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφή εντολή στην ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης να βρεί το πλαίσιο εκείνο ώστε να πάρουν “ανάσα” τα νοικοκυριά, να βγούν απο τις μαύρες λίστες του Τειρεσία οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα των επισφαλειών.

Οι άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο είναι τρεις, σύμφωνα με την εφημερίδα:
-Κατάργηση του Τειρεσία: Θα αντικατασταθεί απο ένα σύστημα “βαθμολόγησης” των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες.
-Ουσιαστικές ρυθμίσεις δανείων για στεγαστικά και καταναλωτικά
-Αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Σε ο,τι αφορά το “βαθμολόγιο”, πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των πολιτών με τις τράπεζες στα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου. Το σύστημα αυτό θα απεικονίζει όλους τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με κάθε τράπεζα θεσπίζοντας pointsystem με βάση τη συμπεριφορά τους και σειρά άλλων κριτηρίων (π.χ. επάγγελμα, ηλικία κ.λπ.).

Ετσι η κάθε τράπεζα θα αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη της συναλλαγής-συνεργασίας με έναν πελάτη, κρίνοντας αν και πού είναι συνεπής και αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη της.

Στο νέου τύπου «Τειρεσία» θα μπορούσαν να καταγραφούν και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας πραγματική εικόνα για το ποιος, ενώ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, δεν πληρώνει τα δάνειά του, επικαλούμενος οικονομική ένδεια.

Δόσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά στο 30% του εισοδήματος

Αν και οι τράπεζες δεν συμφωνούν με την οριζόντια αυτή ρύθμιση, το υπ. Ανάπτυξης σχεδιάζει την αντιστοιχία της δόσης από στεγαστικά ή και καταναλωτικά δάνεια στο 30% του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος. Στο πλαίσιο του διαλόγου παραμένει η εφαρμογή ενός “πλαφόν” στο ύψος των δανείων που θα μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης, συνδέοντάς το και με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. έως 20.000 ευρώ).

Για το υπόλοιπο ποσό προτείνεται να υπάρξει μια άτοκη περίοδος, π.χ., 3-4 ετών με ετήσια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα προωθεί διευκολύνσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικά συνθήκες φτώχειας, γι’ αυτό και έχει εισηγηθεί να υπάρξει περίοδος χάριτος με μηδενική καταβολή δόσεων για περίοδο 4-5 ετών. Για αυτές τις ομάδες πολιτών θα υπάρχει ετήσια εξέταση της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

από newsit