Η νέα σύσκεψη στη Λιβαδειά για το παρεμπόριο και το… κερασάκι

Κοινοποίηση στα Social Media
Νέα σύσκεψη για το παραεμπόριο πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στη Λιβαδειά με την συμμετοχή των αυτοδιοικητικών του νομού, εκπροσώπων των εμποριών συλλόγων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, οι δήμαρχοι Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής, Θήβας Σπύρος Νικολάου, Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών-Βιοτεχνών Επαρχίας Θηβών Χρήστος Χαρατσής, η προέδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορχομενού Κική Στεφοπούλου, εκπρόσωπος του δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας και εκπρόσωπος της Αστυνομικής  Διεύθυνσης Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων, για την μέχρι σήμερα πορεία των μέτρων αντιμετώπισης του παρεμπορίου, επισημάνθηκε η έλλειψη πολιτικής βούλησης, για την ουσιαστική πάταξη του φαινομένου, διότι τα μέτρα που κατά καιρούς προτείνονται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται, δεν υλοποιούνται στην πράξη, παραμένουν ανενεργές και δεν συγκροτούνται ενιαίοι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αποφασιστικές αρμοδιότητες,

Σε τοπικό επίπεδο, εκφράστηκε η ομόθυμη βούληση όλων των φορέων, άσχετα με τις ενέργειες της πολιτείας,  οι προσπάθειες να συνεχιστούν, παρά την έλλειψη προσωπικού,  με τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, με συμμετοχή της δημοτικής αστυνομίας, υπηρεσιακών παραγόντων του Τμήματος  Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και της ΕΛ. ΑΣ, ενώ οι προτάσεις των φορέων, για πρακτικά ζητήματα που θα σπάσουν την γραφειοκρατική αντιμετώπιση του φαινομένου, θα αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο

«Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και με τους δημάρχους που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας της δημοτικής αστυνομία που κατά το νόμο έχει αρμοδιότητες συγκεκριμένες για τον έλεγχο τη εμπορικής αγοράς οπότε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων να βρεθούν τρόποι για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Μουλκιώτης και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια από πλευράς μας αυτό που μείς θέλουμε είναι να θέσουμε τις βάσεις για μια ευρύτερη συμφωνία και για καλύτερη συνεργασία.  Έστω με τα μικρά μέσα που διαθέτουμε δεν θα μείνουν αδρανείς».

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί απαιτείται όμως ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχων σημείωσε ο Π. Αγνιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Πρέπει να γίνει εφαρμογή των νόμων και απαιτείται η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες σήμερα καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια πρέπει όμως υπάρξει ενίσχυση των υπηρεσιών για να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε πολύ περισσότερο τώρα σε μια κρίσιμη περίοδο».

Τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου τόνισε μεταξύ άλλων: «Νόμοι υπάρχουν, μηχανισμοί υπάρχουν, δεν υπάρχει διάθεση και πολίτική βούληση να μπει ταφόπλακα στο παραεμπόριο. Συζητήσεις επί συζητήσεων επί σειρά ετών και το πρόβλημα παραμένει. Όλοι το αγκαλιάζουν, όλοι το χαϊδεύουν αλλά κανείς δεν θέλει να το ακουμπήσει. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την αστυνομία, τη  δημοτική αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους για να δοθεί λύση».

Και με αφορμή πλανόδιους που βρίσκονταν τη στιγμή της σύσκεψης στου δρόμους της Λιβαδειάς κατέληξε: «Το παραεμπόριο υπάρχει, είναι έξω από εδώ που γίνεται η σύσκεψη. Αθίγγανοι και άλλοι μικροπωλητές πουλάνε την πραμάτεια τους χωρίς καμία ενόχληση».

paremporio3

paremporio2

 

Και το κερασάκι ή μάλλον τα κεράσια εδώ: Στο κέντρο της Λιβαδειάς μέρα μεσημέρι…

kerasia