Χαριστική βολή για τους εμπόρους τα νέα μέτρα, τονίζει ο Ε.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

«Χαριστική βολή για την αγορά, το εμπόριο και την κοινωνία», θα αποτελέσουν τα νέα μέτρα σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφερόμενη στον προϋπολογισμό του 2012 εκφράζει την αμφιβολία της για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης που προβάλει η κυβέρνηση.

«H ψήφιση των μέτρων για το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο, συνιστά την χαριστική βολή σε μια εξαντλημένη και καταπονημένη κοινωνία. Η τελευταία τριετία σήμανε την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της Μεταπολίτευσης, με τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του», τονίζει ο πρόεδρος του Ε.Σ. Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου και προσθέτει: «το πακέτο των νέων μέτρων, στην ουσία, υπεξαιρεί από την ελληνική αγορά και τις τελευταίες εφεδρείες ρευστότητας που θα επέτρεπαν τη στοιχειώδη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων».

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2012 η άποψη της ΕΣΕΕ είναι πως «εμπεριέχει από τα πλέον σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών και η επαλήθευση των “κινούμενων στόχων” του αξιολογείται ως εξαιρετικά δύσκολη»

Αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά: «Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην Ελλάδα ούτε το 2013, αλλά ελπίζουμε μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του Προϋπολογισμού τουλάχιστον να εκταμιευτούν τα περίπου 40 δις των ήδη καθυστερημένων δόσεων, ώστε να μπορεί να υπάρξει επόμενη ημέρα και επόμενη χρονιά για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Η ανησυχία της ΕΣΕΕ για την πιθανότητα επίτευξης των στόχων της κυβέρνησης απορρέει από την πρόβλεψη για ύφεση ύψους 4,5% του ΑΕΠ όταν το 2013 αναμένονται μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ, βασιζόμενα κυρίως στις περικοπές, την πρόβλεψη για ανεργία της τάξης μόλις του 22,8% για το 2013 όταν ήδη, η ανεργία έχει διαμορφωθεί στο 25,4%, από τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν την ελληνική οικονομία για έκτη συνεχή χρόνια, από τη ρευστότητα στην αγορά που ήδη έχει περιοριστεί σημαντικά, την αυξημένη αβεβαιότητα των αποταμιευτών και τις αυξανόμενες οφειλές του Δημοσίου ύψους 8,3 δις προς τις επιχειρήσεις οι οποίες εργούν είτε να συμψηφισθούν είτε να καταβληθούν σε δόσεις.

Επίσης ο στόχος για φορολογικά έσοδα ύψους 24,2% του ΑΕΠ το 2013 έναντι 23,5% το 2012 με δεδομένη την αδυναμία ανταπόκρισης των φορολογουμένων θεωρείται  υπερβολικός ενώ δυσμενείς θα είναι και οι επιπτώσεις από την επιβολή υψηλής φορολογίας σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης.

Η μείωση των εισαγωγών κατά 5,2% και η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,6% αξιολογείται καταρχάς ως θετική εξέλιξη, αλλά μειώνει την φορολογητέα ύλη ενώ τα έσοδα από την πώληση μετοχών των ΔΕΚΟ και κρατικής περιουσίας εκτιμώνται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ, όταν η πραγματική τους αποτίμηση είναι υψηλότερη.

Τέλος όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ παρά τα περιοριστικά μέτρα, την ύφεση για έκτο χρόνο, τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το κόστος δανεισμού στις αγορές για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει απαγορευτικό και το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης θα συντηρηθεί και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τις συναλλαγές των Ελλήνων με το εξωτερικό και να αποτρέπει τις προσδοκώμενες τοποθετήσεις ξένων επενδυτών στη χώρα.

Η ΕΣΕΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει, τη δυσκολία επίτευξης των στόχων καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από την αναγκαστική «στάση πληρωμών» των Ελλήνων φορολογουμένων.

«Το ελληνικό εμπόριο θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία νέου συντελεστή κεφαλαίου, φυσικού και ανθρώπινου, ως τη μόνη, μακροχρόνια και αξιοπρεπή διέξοδο ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην διατήρηση της απασχόλησης και της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης», καταλήγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.