Το Μουσείο της Θήβας γιόρτασε μαζί με τα Παιδιά την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Κοινοποίηση στα Social Media

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για το 2013 έχει θέμα «Μνήμη και Δημιουργικότητα: Κοινωνική Αλλαγή», η Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,πραγματοποίησε εκδήλωση για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας.

Μετά από Δέκα χρόνια άνοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας μόνο για σήμερα, και λόγω της εορτής των Μουσείων, καθώς οι εργασίες στις αίθουσες του Νέου Μουσείου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Το Μουσείο γέμισε από παιδικές Φατσούλες, και οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον Αρχαίο πολιτισμό της Θήβας και της Βοιωτίας, από τις Αρχαιολόγους του Μουσείου Θήβας.

Σε ειδική αίθουσα προβλήθηκε η ιστορία του Μουσείου μέσα από τον φωτογραφικό φακό με τίτλο: «Μνήμης Περίπλους» Περιπλάνηση στον χρόνο μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Θήβας, με οδηγό την αρχαιολόγο Αθηνά Παπαδάκη.

Στη συνέχεια: «Η Εσθήτα και το Περιδέραιο» Αρχαίες τελετές και παραδόσεις: Το τελετουργικό του γάμου στη Βοιωτία, ένα παραμύθι της αρχαιολόγου Εύης Τσώτα, σε αφήγηση Σοφίας Μιχαήλογλου

Στην συνέχεια στο προαύλιο του Μουσείου τα παιδάκια  είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παιχνίδι με τίτλο: «Κατασκευάζοντας  μια τοιχογραφία με την τεχνική της ξηρογραφίας (secco)»

Οι συντηρητές αρχαιοτήτων της Θ΄ ΕΠΚΑ, Σοφία Μιχαήλογλου και Ιωάννα Μωραΐτου, περιέγραψαν στους μικρούς μας φίλους τι είναι η τοιχογραφία, αλλά και τις τεχνικές της. Στην συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν με την τεχνική της ξηρογραφίας σε γύψινα πλακίδια, σκηνές του γάμου, είτε ζωντανεύοντας εικόνες με τη βοήθεια των αρχαιολόγων και των συντηρητών.

Ακολούθησε  «Γαμική θοίνη», γαμήλιο γεύμα, με παραδοσιακά κεράσματα γάμου, με τη χορηγία του Λυκείου των Ελληνίδων,Θηβών.

Παραβρέθηκαν οι Αρχαιολόγοι: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΡΑΜΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΩΤΑ, ΟΛΓΑ ΚΥΡΙΑΖΗ,
ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ.

Παραβρέθηκαν οι Σύλλογοι: «ΛΑΙΟΣ» – “Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας”- Λύκειο των Ελληνίδων, Θηβών.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟΣ
thiva post