Greenpeace: Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Κοινοποίηση στα Social Media

Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά τα οποία πωλούνται στη χώρα μας. Βρέθηκαν 27 χημικές ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι απαγορευμένες για χρήση εντός ΕΕ.

Την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας αποκαλύπτει έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Σύμφωνα με την οργάνωση, πρόκειται για απαγορευμένες αλλά και νόμιμες ουσίες, οι οποίες όμως είναι τοξικές για τους υδρόβιους, τις μέλισσες, το υδάτινο περιβάλλον, τα παραγωγικά ζώα, τα άγρια ζώα και για τα πουλιά κλπ.

Η έρευνα της οργάνωσης βασίστηκε σε 24 δείγματα φρούτων και λαχανικών τόσο εγχώρια όσο και εισαγωγής, ενώ τα δείγματα ελήφθησαν από λαϊκές αγορές της Αττικής. Στη συντριπτική πλειοψηφία εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνολικά βρέθηκαν 27 χημικές ουσίες, η χρήση των οποίων απαγορεύεται εντός ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Greenpeace, στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’, ‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

*Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)

*Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

*Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

*Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)

*Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες(δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια)

Κυρίως στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 – 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα δείγματα αχλαδιών έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Τα κοκτέιλ αυτά εντοπίστηκαν ακόμα και σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται πλέον για άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, βρέθηκε σε δείγμα μήλου μια ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων!

“Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ύψιστη θρεπτική σημασία για την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για τις ανάγκες των ενηλίκων, όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει και ενθαρρύνει τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια της τροφής μας. Ο καταναλωτής αλλά και ο αγρότης, βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στην αισχροκέρδεια των αγροχημικών εταιρειών και δεν έχουν δυνατότητα να ενημερωθούν επαρκώς. Η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαφτάρης, πρέπει επειγόντως να αναλάβει δράση για την προστασία αγροτών και καταναλωτών” δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

“Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. Αυτό που φαίνεται να εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα μας, είναι τα «παραθυράκια» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου μια άκρως επικίνδυνη, εξού και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη ουσία «νομιμοποιείται» προσωρινά.

Η υγεία αγροτών και καταναλωτών γίνεται έρμαιο των αγροχημικών εταιρειών, όπως οι Bayer, Syngenta και πολλές άλλες, οι οποίες κατασκευάζουν φυτοφάρμακα και υβρίδια”, αναφέρει η οργάνωση.

Γι΄ αυτό η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει επειγόντως δράση για το θέμα της χρήσης φυτοφαρμάκων και να προχωρήσει αμέσως στο δρόμο της βιώσιμης γεωργίας χωρίς χημικά και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε βήμα προς τη μόνη λύση, που είναι η βιώσιμη γεωργία. Με την αδράνειά του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αγροχημικών εταιρειών, ενώ αδιαφορεί παντελώς για την υγεία αγροτών και καταναλωτών όπως και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και της ελληνικής γης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως στα τέλη Απριλίου 2013, Greenpeace και μελισσοκόμοι από όλη την Ευρώπη πέτυχαν την απαγόρευση τριών εξαιρετικά βλαβερών ουσιών, οι οποίες καταστρέφουν τους πληθυσμούς μελισσών.

Εξακολουθούν, όμως, να κυκλοφορούν δεκάδες άλλες, όπως γίνεται φανερό από την έρευνα. Γι΄ αυτό η Greenpeace, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Τον τερματισμό των «προσωρινών αδειών» για χρήση άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

2. Την εφαρμογή της νομοθεσίας με έλεγχο των ουσιών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και φαρμάκων για άλλες χρήσεις.

3.Τη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί, σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους.

4. Την εφαρμογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής ως την ελάχιστη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της τροφής μας, με στόχο τη μείωση χρήσης χημικών. Η Ελλάδα είναι ουραγός και σε αυτό το θέμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

5. Τη διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής από καλλιέργειες «μεταλλαγμένων» αλλά και ακατάλληλων ειδών υψηλού ρίσκου επιμόλυνσης με «μεταλλαγμένα», όπως η σόγια.

6. Την προώθηση και την επένδυση σε καλλιέργειες, ντόπιων ποικιλιών και ειδών καθώς απαιτούν ελάχιστες εισροές.

Από το

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/greenpeace_epikindyna_fytofarmaka_se_frouta_kai_laxanika.2252003.html