Ο Γιάννης Σ. Κωτσαδάμ στο Μορφωτικό

Κοινοποίηση στα Social Media

Γράφει η καθηγήτρια φιλόλογος Άννα Νικολάου

nikolaoyanna Στο Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας γίνεται μια ακόμη προσπάθεια που συνεχίζει την παρουσίαση των Βοιωτών πνευματικών ανθρώπων.

Στις 17 Μαΐου 2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου (Στέγη Σ. Σταθά) ο Γιάννης Σ. Κωτσαδάμ θα παρουσιάσει το έργο και την προσωπικότητα του αείμνηστου συμπολίτη μας, λόγιου, ποιητή, διακεκριμένου νομικού και πολιτικού, Απόστολου Κ. Λιανού.

Ο Γιάννης Σ. Κωτσαδάμ, φιλόλογος, ιστορικός συγγραφέας και λογοτέχνης με έντονη παρουσία στα Ελληνικά Γράμματα γεννήθηκε το 1934 στον Ελικώνα. Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, της οποίας περάτωσε το Ιστορικό – Αρχαιολογικό και στη συνέχεια το Φιλοσοφικό Τμήμα.

Υπηρέτησε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχολεία της Επαρχίας και των Αθηνών και περάτωσε τη σταδιοδρομία του ως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Λακωνίας.

Έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον του για τα κοινά από τα φοιτητικά χρόνια, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Βοιωτών Σπουδαστών «Ο Πλούταρχος» και αντιπρόσωπος της ΟΤΣΣΕ. Κατά την εκπαιδευτική του θητεία εκλέχθηκε Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας διαφόρων ΕΛΜΕ και Ειδικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, την οποία εκπροσώπησε το 1975 στο Πανευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Συνέδριο στο Morges της Ελβετίας.

Σημαντικό είναι και το πνευματικό – συγγραφικό του έργο. Έχει γράψει βιβλία για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1974 εξέδωσε την πολύτιμη για τον τόπο μας «Ανθολογία Βοιωτών ποιητών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» και το 2006 το γενικότερου ενδιαφέροντος έργο «Η Βοιωτία από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας». Πιο πρόσφατες εκδόσεις του είναι το 2011 οι «Προεκτάσεις», ένα δοκίμιο κοινωνικοπολιτικής και αισθητικής θεώρησης και το 2012 «Οι πυραμίδες με τις κόκκινες πεταλούδες», μια δοκιμιακή μυθιστορία.

Επί σειρά ετών κράτησε στήλες κριτικής σε περιοδικά και παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, της Αθήνας και της Επαρχίας, για θέματα κοινωνικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου. Για τα ίδια θέματα έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Έχει, επίσης, ασχοληθεί με το Δημοτικό Τραγούδι, γράφοντας στίχους. Τέλος, είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συγγραφέων Λογοτεχνών Βοιωτίας.

Για την προσφορά του ανακηρύχθηκε το 1996 επίτιμο μέλος της ΕΛΜΕ και το 2004 τιμήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας.