Κουβέντα να γίνεται δηλαδή;

Κοινοποίηση στα Social Media

Μαθαίνουμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, με επείγουσα ενημερωτική επιστολή του στους αρμοδίους, συγκαλεί διευρυμένη αυτή τη φορά σύσκεψη (και μάλιστα προσδίδοντας το χαρακτήρα του επείγοντος), προκειμένου να συναποφασιστούν  μέτρα, ενέργειες και κοινές δράσεις, όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα, το παραεμπόριο και τον συντονισμένο τρόπο αντιμετώπισης, από όλους τους φορείς.

Καλό από τη μία, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε από την άλλη, την εμμονή σε ένα θέμα, που η χώρα, το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταφέρει να το λύσουν και αποτελεί ζητούμενο για την αποτροπή λήψης νέων επώδυνων μέτρων στους Έλληνες.

Τα στοιχεία που αντλούμε από έρευνες που έχουν γίνει κυρίως από την ΕΣΕΕ και το ΙΝΕΜΥ για το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, καθιστούν από μόνα τους ανενεργή κάθε τέτοια πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας, σε ένα κράτος πλήρως αποδιοργανωμένο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία υπολογίζεται, ότι ένα στα τρία ευρώ που δαπανούν οι Έλληνες κατευθύνεται κάθε χρόνο στο παρεµπόριο. Ο κύκλος εργασιών του παρεµπορίου που διεξάγεται στον δρόμο κυρίως από τους µμετανάστες στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 7 έως 10 δισ. Ευρώ.

Αν προστεθούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις των εμπορικών επιχειρήσεων, το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και το παρεµπόριο στα τρόφιμα (π.χ. αγροτικά προϊόντα), ο συνολικός κύκλος εργασιών του παρεµπορίου εκτινάσσεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 20 δισ. Ευρώ.

Τα διαφυγόντα έσοδα του ∆ηµοσίου φαίνεται να ξεπερνούν τα 4 δισ. Ευρώ – αν υπολογίσει κανείς ότι το 23% είναι η απώλεια από το ΦΠΑ και άλλο τόσο από την φοροδιαφυγή.

Αντιλαμβάνεστε, ότι η πάταξη του παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής από αυτό και μόνο, μπορούν να αποτρέψουν τα νέα μέτρα που θέλουν οι Τροικανοί για το 2015

Έχει τη δύναμη η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας να πατάξει στο μερίδιο  που της αναλογεί το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή από αυτό;

Έχει το προσωπικό, την οργάνωση και τον μηχανισμό;

Αν ναι, ας το κάνει και να παρουσιάσει αποτελέσματα.

Ο κόσμος βαρέθηκε τις ατέρμονες συζητήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που καταλήγουν απλά σε διαπιστώσεις.