Σε καναδικά χέρια περνά το 26,6% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Κοινοποίηση στα Social Media

H γερμανική Hochtief ανακοίνωσε την πώληση της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων AirPortGmbH, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το 26,6% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στο δημόσιο επενδυτικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board, έναντι 1,5 δισ. ευρώ. Στο τίμημα περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα μειοψηφίας 400 εκατ. ευρώ.

Η Hochtief δεν αποχωρεί πλήρως από το το αεροδρόμιο, καθώς, μέσω άλλης εταιρείας της, ελέγχει μερίδιο 13,3% στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Η AirPortGmb διαχειρίζεται αερολιμένες σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ και Τίρανα, από τους οποίους μετακινούνται ετησίως περί τα 95 εκατομμύρια επιβάτες.

Η κίνηση της Hochtief πιθανώς να περιπλέξει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση ποσοστού 30% του δημοσίου στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και αυτό γιατί υποτίθεται ότι υπήρχε μία άτυπη συμφωνία των δύο πλευρών για από κοινού πώληση των μεριδίων του δημοσίου και της Hochtief(συνολικά 70%) στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, αλλά τώρα το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο, δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα προσελκυστεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και με τι αντίτιμο. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, μάλιστα, έκαναν λόγο και για κινεζικό ενδιαφέρον που αναμενόταν να εκδηλωθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Η κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν δημιουργείται η παραμικρή εμπλοκή στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, ενώ, ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», η οποία όπως είπε, «δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και βοηθά στην προσπάθεια για την προσέλκυση επενδυτών».

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 η προσπάθεια της να πωλήσει τη μονάδα αεροδορμίων δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Hochtiefζητούσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

«Η συναλλαγή είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους και για την επένδυση στον τομέα κατασκευής υποδομών. Η πώληση θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ανταγωνιστική θέση της Hochtief» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρσελίνο Φερνάντες Βέρντες. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Πέτερ Σάσενφελντ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η θυγατρική περνά στα χέρια «ενός αξιόπιστου επενδυτή, ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των αεροδρομίων κατά υπεύθυνο τρόπο» και πρόσθεσε ότι, με αυτό τον τρόπο, «έχει επιτευχθεί ο στόχος της Hochtiefνα δοθεί προοπτική στους εργαζόμενους».

Πηγή: www.voria.gr