Φωτοβολταϊκά: στα 10 λεπτά οι νέες ταρίφες

Κοινοποίηση στα Social Media

Ένα βήμα πριν την υπογραφή είναι η υπουργική απόφαση με την οποία το ΥΠΕΚΑ θα ορίσει τις νέες εγγυημένες τιμές για τα καινούργιαφωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η υπουργική απόφαση κινείται στο πλαίσιο της σχετικής γνωμοδότησης που είχε εκδώσει η ΡΑΕ στα μέσα Μαρτίου και οδηγεί σε δραματική μείωση των εγγυημένων τιμών.

Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, υποστηρίζει ότι οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να εξασφαλίζουν  απόδοση μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές που να μην ξεπερνά το 13% για φωτοβολταϊκά σε στέγες και το10% με 12% για όλους τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.

Με βάση τα επικαιροποιημένα κοστολογικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, η απόδοση που προτείνει οδηγεί σε ταρίφες περί τα 10 με 11 λεπτά την κιλοβατώρα για τα μεγάλα πάρκα, γύρω στα 14με 15 λεπτά για τα πάρκα κάτω από 100 Κιλοβάτ και γύρω στα 17 λεπτά για τις στέγες.

Για τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, άνω των 10 Μεγαβάτ, προτείνεται ειδική αντιμετώπιση με το σκεπτικό ότι έχουν οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια μεγαλύτερες αποδόσεις.

Οι νέες ταρίφες που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ δεν σχετίζονται μόνο με τις καινούργιες άδειες, αλλά αφορούν και τις συμβάσεις που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές και δεν έχουν εξαιρεθεί από την πρόσφατη αναστολή.

Πηγή: www.econews.gr