Πανηγυράκι… γίνεται εκεί ψηλά στον Αι Γιώργη (φωτο-ρεπορτάζ)

Κοινοποίηση στα Social Media

Το “πανηγυράκι” είναι μια 3ήμερη, κατά βάση θρησκευτική εορτή, αφιερωμένη στον Προστάτη και Πολιούχο της Αράχωβας, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, του οποίου η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία τιμά την μνήμη Του στις 23 Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή, μετατίθεται την δεύτερη μέρα του Πάσχα αν το Πάσχα ορίζεται για την συγκεκριμένη χρονιά μετά τις 23/4.

Η λατρεία του Αγίου στην Αράχωβα, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το “Πανηγυράκι” σαν γιορτή είναι για τους ντόπιους ένα δεύτερο Πάσχα σε προετοιμασίες, εορτασμούς, φιλοξενία και προπάντων μεγαλοπρέπεια!!!

ΠΑΡΑΜΟΝΗ — Εσπερινός, Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου

Την παραμονή της εορτής το απόγευμα, μετά τους πρώτους κανονιοβολισμούς και το χαρμόσυνο Πασχαλινό χτύπημα της καμπάνας ξεκινά ο εσπερινός. Χιλιάδες κόσμου από παντού προσέρχονται να τιμήσουν τον Άγιο. Όλο το χωριό, απ’ όλη την Ελλάδα ακόμα και το εξωτερικό θα έρθουν να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη Του και να ζήσουν το αυθεντικό παραδοσιακό Ελληνορθόδοξο πνεύμα της εορτής!

Εκατοντάδες Αραχωβιτών αλλά και ξένων που κάποτε ένιωσαν αυτό το ρίγος της συγκίνησης και της κατάνυξης που προσφέρει η μοναδική αυτή ώρα της λιτάνευσης της εικόνας, κατευθύνονται τούτη την ώρα προς τον Ναό φορώντας τις δικές τους παραδοσιακές στολές αυτές που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους ή που έφτιαξαν σήμερα σε χέρια που γνωρίζουν άριστα τα μυστικά της παράδοσης και τις φυλάνε μόνο γι αυτή την ώρα.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ — Ανηφορικός δρόμος γερόντων, το δρώμενο στη βρύση

Πρωί πρωί θα χτυπήσουν τα κανόνια μετά από το σάλπισμα του εωθινού και αμέσως μετά οι καμπάνες. Ώρα να ξεκινήσει ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην εκκλησιά του Αη Γιώργη. Από σήμερα και για τις επόμενες δύο μέρες χιλιάδες κόσμου θα περάσουν από τον Ναό να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη του Αγίου. Ντόπιοι και ξένοι μα και περαστικοί που θα πληροφορηθούν τυχαία το γεγονός.

Ανηφορικός δρόμος
Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκινούν τα αγωνίσματα! Κάθε μέρα ακριβώς τέτοια ώρα στον προαύλιο χώρο του Ναού ντόπιοι και ξένοι φορώντας παραδοσιακές στολές αλλά και αθλητικά ρούχα θα δηλώσουν συμμετοχή σε κάποιο ή περισσότερα από τα αγωνίσματα των ημερών. Όλοι τους νέα παιδιά!!!

Σε ένα όμως από τα αγωνίσματα, το πρώτο, οι πρωταγωνιστές δεν είναι παιδιά αλλά ηλικιωμένοι!!! Ναι, άντρες ηλικίας πάνω από 60 χρονών λαμβάνουν μέρος στον «ανηφορικό δρόμο γερόντων».

Ακολουθούν επίσης δυο ακόμα αγώνες στον ανηφορικό αυτόν δρόμο που δεν είναι άλλος από το ιστορικό πεδίο της Μάχης της Αράχωβας που βρίσκεται έξω από τον χώρο της εκκλησίας λίγα μέτρα πιο πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού, ακριβώς στους πρόποδες του Παρνασσού. Στους επόμενους δύο αγώνες λοιπόν, λαμβάνουν μέρος νεώτεροι  άντρες και παιδιά αντίστοιχα.

Η πομπή με τους νικητές αφού ολοκληρωθούν οι αγώνες θα επιστρέψει στον προαύλιο χώρο του Ναού συνοδεία πλήθους κόσμου με πίπιζες και με νταούλια αφού σταματήσει ακριβώς απέναντι από τον Ναό για το επόμενο έθιμο.

Το δρώμενο στη βρύση
Χάνεται στα βάθη των αιώνων η προέλευση των εικόνων που μας δημιουργούν οι στίχοι από το συμβολικό και αλληγορικό «πανηγυράκι». Μερικοί λοιπόν εξ αυτών λένε:

Βαστάει ο δράκος το νερό, διψάει το πανηγύρι
Σκάσαν οι μούλες για νερό και τα στοιχειά απ’ τη δίψα
Τρείς λυγιρές συνάχτηκαν, να παν’ να πουν του δράκου
Απόλα δράκο μ’ το νερό να πιεί το πανηγύρι

Την ώρα λοιπόν που η πομπή με τους νικητές από τον ανηφορικό δρόμο γερόντων κατευθύνεται προς την εκκλησία, σταματά έξω από αυτή, στις πέτρινες βρύσες που υπάρχουν εκεί και καθώς τραγουδάει το «πανηγυράκι» στο σημείο που ο στίχος λέει «Απόλα δράκο μ’ το νερό», τότε οι βρύσες αρχίζουν να τρέχουν νερό που έρχεται κατευθείαν από τις πηγές του Παρνασσού.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ — Αγωνιστικά έθιμα: απλούν, τριπλούν, εις ύψος, σήκωμα πέτρας.

Την δεύτερη μέρα, μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσουν τα αγωνίσματα της ημέρας. Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν κανονικό, τριπλούν, σήκωμα πέτρας, άλμα εις ύψος. Όλα με ή χωρίς τοπική ενδυμασία στο προαύλιο του Ναού. Όλοι οι νικητές κατά το έθος, θα λάβουν μετάλλια και αρνάκια οι πρώτοι.

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ — Αγωνιστικά έθιμα: λιθοβολία, πάλη, διελκυστίνδα – γλέντι, ‘χάλασμα’.

Στις 3:00 ή ώρα το μεσημέρι, τα κανόνια και οι καμπάνες θα καλέσουν τον κόσμο ξανά στην εκκλησία αυτή την φορά να συμμετάσχουν στο «χάλασμα», το γλέντι δηλαδή που θα σημάνει και την λήξη του πανηγυριού για φέτος.

A6A5A4A3A2A1

.