Μικρή άνοδος της κίνησης στην αγορά της Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Χαμηλότερο από πέρσι ήταν φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού με την τιμή του αρνίου για την περιοχή της Λιβαδειάς από 6 ευρώ μέχρι και τα 9 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με την διερεύνηση της ΕΣΕΕ και με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ και τις Λαϊκές αλλά και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά  για τα οποία σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση για τα ντόπια αμνοερίφια ήταν φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο.
Τη μεγαλύτερη  πτώση παρουσιάσαν το κοτόπουλο (26,30%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (19,80%) ενώ οριακή πτωτική τάση, σημειώθηκε στα λαχανικά.
Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο ήταν και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.α.
Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2012, ενώ ολοκληρώθηκε στις 29 του ίδιου μήνα και περιλάμβανε προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.
Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές – Δημοτικές  Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, ήταν στα περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, όντας μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο  κόστος του ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.
Παράλληλα όμως με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν, μία πτώση των τιμών των  εξεταζόμενων προϊόντων, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 9,76% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά.
Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά και τα νηστίσιμα εδέσματα, μεταξύ των ετών 2013 και 2012, παρουσίασε μία μείωση κατά 12,7% ενώ τα λαχανικά – φρούτα, όπως και τα διάφορα είδη Supermarket,  δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με τις περυσινές τιμές τους (-0,28%).
Όσον αφορά στην αγορά της Λιβαδειάς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Παπασπύρου από την μεγάλη Δευτέρα παρατηρείθηκε μια άνοδος της αγοραστικής κίνησης έστω και μικρή η οποία έδωσε μια καλύτερη εικόνα, πιο κοντά στο κλίμα της εορταστικής περιόδου.
«Σημειώθηκε κάποια αύξηση της αγοραστικής κίνησης την Μεγάλη Εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και ελπίζουμε να συνεχιστεί και μετά το Πάσχα για να πάρουν μια μικρή έστω ανάσα ο εμπορικός κόσμος που δοκιμάζεται από τα μέτρα της κυβέρνησης», επεσήμανε ο κ. Παπασπύρου ενώ παράλληλα ευχήθηκε «χρόνια πολλά στο καταναλωτικό κοινό της περιοχής» το οποίο και ευχαρίστησε «για την στήριξη που παρέχει και την εμπιστοσύνη που δείχνει στην αγορά της Λιβαδειάς».