Κάτω από 490 ευρώ ο κατώτατος μισθός με πρόσχημα την ανεργία

Κοινοποίηση στα Social Media

anergia111Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας λίγο πρν από τα μεσάνυχτα η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άνοιξε και επισήμως το δρόμο για νέα μείωση του κατώτατου μισθού κάτω από τα 490 ευρώ,για πενθήμερη εργασία.

Καθαρό μεροκάματο 19,6 ευρώ και μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία, υπερψήφισε η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών,που αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνιο, καθώς και την κινητικότητα(ουσιαστικά χιλιάδες απολύσεις) στο Δημόσιο Τομέα,ένα ακόμη νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Με 168 ναι, 123 όχι, 1 παρών υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ,ενώ οι τροπολογίες υπερψηφίστηκαν με 170 ναι, 121 όχι και 1 παρών.

Η τροπολογία που αφορά τα ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους προβλέπει καθαρές αμοιβές ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως – ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.

Η τροποποίηση αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η απάντηση Στουρνάρα

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ’ τις πιο υψηλές στην Ευρώπη», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Η διατύπωση λέει “εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις”. Οταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός – αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι’ αυτούς».

Τις ενστάσεις τους για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου αλλά και το χαρακτήρα του κατεπείγοντος με τον οποίο παρουσιάστηκε στη Βουλή διατύπωσαν εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απουσιάζει από τη βουλή και την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία χρέους.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι από τη σκοπιά του λαού δεν έχουν καμία διαφορά.

Επεισοδιακή αποχώρηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, από το βήμα της Βουλής την ώρα της ομιλίας του, τον οποίο ακολούθησαν οι βουλευτές του κόμματός του εκτός της αίθουσας, πριν την ονομαστική ψηφοφορία, επειδή ο προεδερεύων Γ.Καλαντζής δεν κατάφερε να διακόψει τον θόρυβο από τις ομιλίες στην αίθουσα.

Πηγή : Hellas News