«Σπάει» το φράγμα των 6 ευρώ η πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων

Κοινοποίηση στα Social Media

Για μια ακόμα φορά πάντως, η διαπραγμάτευση για την τιμή των αρνιών του Πάσχα αποδεικνύεται σκληρή, παρά το γεγονός ότι η Ανάσταση φέτος πέφτει αργά, τα ντόπια αρνιά είναι λίγα και η καταναλωτική ζήτηση προβλέπεται ζωηρή.  Ιδιωτικό εμπόριο και κρατικές αρχές φαίνεται πως δουλεύουν συστηματικά προκειμένου να «φρενάρουν» τις τιμές παραγωγού και να προστατεύσουν κατά κάποιο τρόπο το πορτοφόλι του καταναλωτή σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Για να γίνει αυτό βέβαια, επιστρατεύονται μια σειρά από παράδοξες μέθοδοι που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική εικόνα της αγοράς και τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, με θύματα κι αυτή την φορά τους Έλληνες αιγοπροβατρόφους που έχουν υποβληθεί σε τεράστιες δαπάνες για να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, περιμένοντας το κάτι παραπάνω από την πασχαλινή αγορά. Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό εμπόριο, έχοντας πιάσει «όλα τα πόστα» και σε αγαστή συνεργασία με τις κρατικές αρχές, επιβάλει τους δικούς του όρους, προσφέροντας τιμές που διαμορφώνονται περί τα 5,5 ευρώ το κιλό.

Κάπου εκεί κινείται η συμφωνία των Κρητικών (Μιτάτα) με το Μαρινόπουλο (καθαρή τιμή παραγωγού στα 5,30 ευρώ το κιλό), μέχρι τα 5.50 ευρώ κινήθηκαν και οι προσφορές των μεγαλεμπόρων στην παραδοσιακή αγορά της Δράμας την περασμένη Πέμπτη.

Με δεδομένη πάντως τη ζήτηση της αγοράς, η διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής δείχνει, φέτος, να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κρητικά Μιτάτα – Μαρινόπουλος

 

Σε καθαρή τιμή παραγωγού γύρω στα 5,30 ευρώ το κιλό, κατέληξε η συμφωνία μεταξύ Μαρινόπουλου και Μιτάτων για την αγορά αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα. Μια συμφωνία που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς από 15.000 αμνοερίφια,  στη συνέχεια «ναυάγησε» για να σωθεί τελικά στο…παρά πέντε με ποσότητες κάτω των 10.000 αρνιών. Οι σφαγές των αμνοεριφίων ξεκίνησαν με την αξιοποίηση τριών σφαγείων των νομών Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνης, από όπου προέρχονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι συμμετέχουν στη συμφωνία.

Nα σημειωθεί ότι η παραγγελία έγινε από τη Μαρινόπουλος ΑΕ προς την ομάδα παραγωγών Κρητικά Μιτάτα η οποία συνεργάζεται με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους των τριών νομών. Σύμφωνα με το σημερινό σχεδιασμό με τα κρητικά αρνιά θα τροφοδοτηθούν τα καταστήματα της Μαρινόπουλος που βρίσκονται στην Κρήτη.

Η τελική τιμή που θα δοθεί στον παραγωγό θα εξαρτηθεί από το σύνολο του κόστους σφαγής και μεταφοράς των σφάγιων. Θα κυμανθεί μεταξύ 5,20 και 5,30 ευρώ ανά κιλό.

 

«Χλωμό» το παζάρι στη Δράμα

 

Στο μεταξύ, όπως διαφάνηκε και από τις πρώτες συναντήσεις μεταξύ Μακεδόνων κτηνοτρόφων και εκπροσώπων των χονδρεμπόρων στο Λαγκαδά και τη Δράμα, οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από την «κόκκινη γραμμή» που έχουν χαράξει στο επίπεδο των 6 ευρώ το κιλό, για να καλύπτουν έστω και οριακά το κόστος παραγωγής και ζήτησαν από τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας εμπορίας του κρέατος, τους μεσάζοντες εμπόρους και τους κρεοπώλες, να συμπιέσουν την κερδοφορία τους, για να μην «πετάξει» η τιμή του οβελία όταν φτάσει στον καταναλωτή. Με λίγα λόγια να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος.

Οπλισμένοι με υπομονή για να μην υποχωρήσουν από την κόκκινη γραμμή των 6 ευρώ ανά κιλό, που είχαν θέσει από την αρχή ως βάση διαπραγμάτευσης, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Βορείου Ελλάδος, που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το παζάρι της Δράμας, το μεσημέρι της Πέμπτης. Πολλοί εξ αυτών δείχνουν εξοργισμένοι με τη στάση των εμπόρων, των πολυκαταστημάτων και των εποπτικών αρχών της αγοράς, που δεν συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην εφαρμογή των κανόνων της προσφοράς και ζήτησης.

«Δεν έγινε καμία πράξη. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων εμφανίστηκαν μουδιασμένοι και με το επιχείρημα ότι τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να βγουν με πολύ χαμηλές τιμές, με τη μορφή προσφορών, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές και να πουλήσουν τα υπόλοιπα προϊόντα τους, απέφυγαν να δώσουν αυτά που ζητήσαμε παρόλο που παρατηρείται μειωμένη προσφορά σε αμνοερίφια», είπε στο Agronews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης. Προανάγγειλε επίσης, πως αν δεν μπει φρένο από τις αρχές στην πρακτική ευτελισμού της τιμής των αμνοεριφίων, θα ζητήσουν την παραίτηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κομνηνού, διευκρινίζοντας ότι ήδη τις προθέσεις τους τις έχουν κάνει γνωστές με πιέσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Χαρακόπουλο.

 

Ξερή προσφορά αντί διαπραγμάτευσης

 

Επί της ουσίας πάντως, η πολυαναμενόμενη διαπραγμάτευση στην πόλη της Δράμας δεν έγινε ποτέ, αφού οι μεσίτες και οι έμποροι που παρέστησαν στο τοπικό μεγάλο παζάρι, πρόσφεραν στους παραγωγούς τις περυσινές τιμές, δηλαδή 5 με 5,5 ευρώ το κιλό, κάτι που δεν μπήκε καν στο τραπέζι της συζήτησης από τους κτηνοτρόφους.

«Σε αυτά τα επίπεδα δεν είμαστε διατεθειμένοι να πουλήσουμε και αυτό παροτρύνουμε να κάνουν σε όλη τη χώρα οι κτηνοτρόφοι», σημειώνει ο κ. Καμπούρης, ο οποίος γνωρίζει καλά πως μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες θα ασκηθούν πιέσεις από τους εμπόρους σε παραγωγούς που έχουν ασφυκτικές υποχρεώσεις, για να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.

«Έχουμε περιθώριο μέχρι και την Κυριακή για να διαπραγματευτούμε. Άλλωστε και οι έμποροι δέχονται τις δικές τους πιέσεις, αφού θα πρέπει να εφοδιάσουν έγκαιρα την αγορά ενόψει του Πάσχα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΚ και χαρακτηρίζει καθοριστικό παράγοντα για το πού θα κάτσει η μπίλια της φετινής τιμής του οβελία για τον παραγωγό και τον καταναλωτή, το τι θα πράξουν τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, εάν δηλαδή θα προσφέρουν αρνιά και κατσίκια σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Ελπίζουμε να μην ευτελίσουν το προϊόν για να το χρησιμοποιήσουν σαν κράχτη» τόνισε ο ίδιος και κατήγγειλε την πρακτική των προσφορών, όσο και την αδράνεια των εποπτικών αρχών σε σχέση με την αντιμετώπισή τους, που «προκαλεί απογοήτευση». Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά κρίσιμη σημασία, πλέον, το περιφερειακό παζάρι που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο Κιλκίς, καθώς είναι -κατά  πως φαίνεται- η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί η χρυσή τομή και οι εμπλεκόμενοι κτηνοτρόφοι, έμποροι και εν τέλει καταναλωτές, να είναι όλοι τους ευχαριστημένοι από τη διαχείριση του ευαίσθητου θέματος των αμνοεριφίων σε μια δύσκολη περίοδο όπου όλοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

 

Οι έλεγχοι τηρούν τις παραδόσεις

Έντονο προβληματισμό για την αυστηρότητα των ελέγχων εκ μέρους των εποπτικών αρχών στις μέρες που απομένουν μέχρι το Πάσχα, εκφράζουν παραγωγοί και συντελεστές της αγοράς που δεν συμμετέχουν στο «παιχνίδι» των παράνομων εισαγωγών και της διάθεσης αμνοεριφίων με ελληνική σφραγίδα.

Οι αρμόδιες αρχές βέβαια κάνουν λόγο για  την εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει την άσκηση εντεινόμενων ελέγχων με στόχο τον έλεγχο της αγοράς από κρούσματα ελληνοποιήσεων.

Ειδικότερα στην περιφέρεια Μακεδονίας ο θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΦΕΤ με συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Ημαθίας, αρμόδιου στον τομέα Εμπορίου κι Ανάπτυξης, κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, του ομολόγου του στην Π.Ε. Κιλκίς, εντεταλμένου στον τομέα Γεωργίας κ. Χρ., Γκουντενούδη, του διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ κ. Ν. Τράιου, του διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δ. Μαυρίδη, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων των Διευθύνσεων Υγείας, Κτηνιατρικής και Εμπορίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε, μέσω των εντατικών και συνεχών ελέγχων, να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που θα διατεθούν προς κατανάλωση στην πασχαλινή αγορά, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την αποτροπή φαινόμενων παραπλάνησης. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης εντεινόμενων ελέγχων κατά περιοχή από τα αρμόδια όργανα (έλεγχος εισαγωγών σφάγιων για ελληνοποιήσεις, έλεγχος σφαγείων, αγορών χονδρικής και λιανικής, ποιότητα, τιμές κ.ά.), καθώς και η λήψη μέτρων συντονισμού και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρέμβαση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων ενόψει των εορτών του Πάσχα, στοχεύοντας κυρίως σε προϊόντα και δράσεις με παραδοσιακά μεγάλη αγοραστική κίνηση τη συγκεκριμένη περίοδο.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενόψει των εορτών του Πάσχα, με γνώμονα πάντα την προστασία των καταναλωτών και του δημόσιου συμφέροντος. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διενεργήσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους στα προϊόντα και να εντοπίσουν παραβάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», επισήμανε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για να συμπληρώσει πως «σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία, είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τόσο τους συμπολίτες μας καταναλωτές από επιτήδειους που επιδιώκουν να τους εκμεταλλευτούν, όσο και τους εμπόρους από φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά την αγοραστική κίνηση και δημιουργούν αρνητικό κλίμα».