Στην αιρετή περιφέρεια ο Οργανισμός Κωπαίδας

Κοινοποίηση στα Social Media

«Αμπέλια ατρύγητα» ζητά η ΔΕΗ για τον Οργανισμό Κωπαίδας

400.000 ευρώ μετρητά και ρύθμιση του χρέους των 2,68 εκατ. ευρώ ή τις βεβαιωμένες οφειλές των αγροτών στις Δ.Ο.Υ. ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ για να δώσει ρεύμα σε Μόρνο και Υλίκη, προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα η άρδευση στο Κωπαϊδικό και παρακωπαϊδικό πεδίο από τον αρμόδιο Οργανισμό.

Στη συνάντηση βουλευτών του νομού, της περιφέρειας και της διοίκησης του Οργανισμού με τον διευθυντή της ΔΕΗ αναζητήθηκαν λύσεις για την άρση του αδιεξόδου στην φετινή αρδευτική περίοδο.

Η πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, για συμψηφισμό των χρεών του οργανισμού προς τη ΔΕΗ με τις βεβαιωμένες οφειλές των αγροτών στις ΔΟΥ, καταδικάζει τον Οργανισμό Κωπαίδας σε κατάρρευση, καθώς από εδώ και στο εξής θα στηρίζει τη λειτουργία του στις ετήσιες ανταποδοτικές εισφορές των αγροτών, δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης.

Ελπίδα για τον πολύπαθο οργανισμό αν δεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση θα είναι σύμφωνα με τη διοίκηση η ισχύς της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την άδεια χρήσης νερού και η σύνδεσή της με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, τακτική που θα εξασφαλίσει τον οργανισμό αφού έγκαιρα θα έχει στο ταμείο του το ανταποδοτικό τέλος άρδευσης από το σύνολο των κληρούχων της Κωπαϊδας.

Όλα δείχνουν ωστόσο ότι και φέτος η χρονιά έστω και με δυσκολίες θα βγει για τους αγρότες της Βοιωτίας με την διοίκηση του Οργανισμού να καλείται να επιλέξει την πρόταση Ζερβού ή τη ρύθμιση.

Στην αιρετή περιφέρεια ο οργανισμός Κωπαίδας

Φωτιές ανάβει για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης σε άλλη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του κου Τσαφτάρη, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά και του Δημάρχου Ορχομενού Κώστα Ξηρογιάννη.

Στο περιθώριο της συζήτησης που έγινε για την τύχη του ινστιτούτου ποιοτικού ελέγχου βάμβακος και σε ερώτηση προς τον υπουργό για το που ανήκει ο Οργανισμός Κωπαίδας, ξεκάθαρα ο κος Τσαφτάρης υποστήριξε ότι ο «κλήρος πέφτει» στην αιρετή περιφέρεια.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν η μεταβίβαση συνοδεύεται και με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού, που θα έδινε τη δυνατότητα στην περιφέρεια να αναζητήσει επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίησή της.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Γιάννη Σταθά πρέπει άμεσα σε νέες συναντήσεις να αποσαφηνιστεί το τι μεταφέρεται στην αιρετή περιφέρεια και ανάλογα να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν το μέλλον και της Κωπαίδας και του Βοιωτού αγρότη.

Τέλος, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία και την επέκταση του ινστιτούτου ποιοτικού ελέγχου βάμβακος και σε άλλα προιόντα με την πρόσληψη του απαιτούμενου εξειδικευμένου προσωπικού.