Με τροπολογία ξεμπλοκάρουν φωτοβολταϊκά των Σχεδίων Βελτίωσης

Κοινοποίηση στα Social Media

fotovoltaikaΜέσω ειδικής τροπολογίας που θα κατατεθεί εντός του Μαϊου στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται ότι θα δοθεί τελικά η λύση στο “γόρδιο δεσμό” των αγροτών που θέλησαν να υλοποιήσουν τα φωτοβολταϊκά τους μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης στον πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου, Θ. Κουτσουπιά κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΥΠΑΑΤ, το υπουργείο έχει ετοιμάσει και έχει προωθήσει στον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Θ. Παπαγεωργίου σχετική ρύθμιση που λύνει οριστικά το πρόβλημα. Εφόσον ο κ. Παπαγεωργίου δώσει το “πράσινο φως”, η ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα με τη μορφή τροπολογίας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης τα οποία μέχρι σήμερα “κόβονταν” στις αξιολογήσεις.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα Σχέδια Βελτίωσης

Η αντιπροσωπεία της ΕΑΣ Αγρινίου είχε συνάντηση και με τον ειδικο γραμματέα του υπουργείου, Θ. Θεοχαρόπουλο ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες και για το σύνολο των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν “βαλτώσει”. Όπως σημειώνει στο Agronews o κ. Κουτσουπιάς, “μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουν οι εγκρίσεις για 150 από τα συνολικά 220 Σχέδια που έχουν υποβληθεί από το νομό μας. Αλλά εξίσου γρήγορα θα “τρέξουν” οι διαδικασίες και για όλα τα υπόλοιπα υπόλοιπα ώστε να έχουν τελειώσει μέχρι τα τέλη Μαϊου ή, το αργότερο, τις αρχές Ιουνίου.”

Ο κ. Κουτσουπιάς δηλώνει σχετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών – στις οποίες παρών ήταν, όπως μας είπε, και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Μ.  Κορασίδης: “Σίγουρα θα ήταν ακόμα καλύτερο να φεύγαμε με κάποιο ψηφισμένο νόμο ή έγγραφη δέσμευση στα χέρια μας. Όμως, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις κι εμείς, χωρίς να ενθουσιαζόμαστε, θα  περιμένουμε να δούμε αν και κατά πόσο θα υλοποιηθούν. Επίσης ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις μας για τον ανασχεδιασμό του Μπαλτατζή και των υπόλοιπων προγραμμάτων του υπουργείου που ετοιμάζει για το καλοκαίρι”.

Ξανά στην Αθήνα την Παρασκευή για τη διαμαρτυρία στο ΥΠΕΚΑ

Ο κ. Κουτσουπιάς θα βρεθεί ξανά στην Αθήνα, μαζί με τουλάχιστον 400 παραγωγούς από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, την Παρασκευή 26 Απριλίου για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κρίσιμα ζητήματα των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν «βαλτώσει» και των αγροτικών φωτοβολταϊκών θα ζητήσουν οι Αγρινιώτες παραγωγοί και η τοπική ΕΑΣ σε συνάντηση που έχουν μαζί του αυτή την ώρα.

Το ραντεβού έχει κλεισθεί για τις 14:00 και, όπως λέει στο Agronews, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένς λύσεις και προτάσεις από τον κ. Τσαυτάρη.

«Από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου μας έχουν διαμηνύσει ότι έχει καταρτισθεί ένα σχέδιο που απαντάει στα ερωτήματά μας, εμείς ωστόσο κρατάμε τις επιφυλάξεις μας», σημειώνει ο κ. Κουτσουπιάς.

Οι Αγρινιώτες διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης  που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα, 2,5 χρόνια μετά την υποβολή τους, σε σύνολο 220 προτάσεων (από το νομό Αιτωολοακαρνανίας) να έχουν προεγκριθεί 39 και να έχουν λάβει οριστική έγκριση μόλις 24.

Παράλληλα,  όσοι από τους παραγωγούς της περιοχής επιχείρησαν να εντάξουν στα Σχέδιά τους προτάσεις τους και για φωτοβολταϊκά (αξιοποιώντας  τη σχετική δυνατότητα που τους έδινε η γνωστή ρύθμιση Μπατζελή), διαπιστώνουν σήμερα ότι υπό το πρόσχημα της «αυτοπαραγωγής», τα Σχέδιά τους απορρίπτονται.


Συλλαλητήριο και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ την Παρασκευή

Τα τεκταινόμενα, πάντως, γύρω από τα φωτοβολταϊκά δεν ανησυχούν μόνο τους παραγωγούς του Αγρινίου αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Γι’ αυτό και το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου έχει προγραμματισθεί για τις 10.00 το πρωί συλλαλητήριο και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη χώρα.

Οι παραγωγοί αντιδρούν για το «τσουβάλιασμα» των επενδύσεών τους με εκείνες των υπόλοιπων ιδιωτών, γεγονός που έχει συνέπεια να πλήττονται άμεσα τόσο από το «πάγωμα» των νέων συνδέσεων όσο και από την «ειδική εισφορά» η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα είναι αυξημένη στο 40% του τζίρου.

H ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Αιτωλοακαρνανίας

“Όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες  αγρότες που έχουν κατασκευάσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς, θα συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση, την Παρασκευή 24 Απρίλη, ώρα 10π.μ. στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην προσπάθεια εξόντωσής τους.

 

Στον αγώνα των αγροτών σύμμαχος και συμπαραστάτης θα είναι και η Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Αγρινίου.”

 

 

Η επιστολή της Επιτροπής Αγώνα προς τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας

“Αξιότιμοι Κύριοι  Βουλευτές:

6.500 Αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, πείστηκαν πριν από 2 χρόνια να προχωρήσουν στην υλοποίηση Φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 100kW. Τόσο οι διατάξεις του σχετικού νόμου, όσο και οι σχετικές παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας, δεν είχαν ποτέ σκοπό να μετατρέψουν τους αγρότες σε επιχειρηματίες – επενδυτές. Αντιθέτως ήταν μία πολιτική επιλογή ώστε τα προβλεπόμενα έσοδα να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στο συνεχώς μειούμενο κατά κεφαλήν εισόδημα τους και την βίαιη περικοπή των επιδοτήσεων, που με τη σειρά τους μαθηματικά θα οδηγήσουν στη ραγδαία μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου.

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, δυστυχώς, απέτυχε πανηγυρικά, καθώς μόλις 2.000 περίπου κατόρθωσαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του φ/β σταθμού τους. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς (Ν. 4093/2012) ύψους 25-30% επί του τζίρου κατά περίπτωση, άλλαξε σε σημείο αφανισμού τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των εναπομεινάντων αγροτικών φωτοβολταϊκών, οδηγώντας πλήθος οικογενειών στην οικονομική καταστροφή τους. Η πιο φτωχή τάξη της χώρας καλέστηκε να πληρώσει ώστε να καλυφθεί ένα έλλειμμα για το οποίο δεν ευθύνεται. Το δε ποσό που της αναλογεί από τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ είναι αμελητέο σε σχέση με το σύνολο των ΑΠΕ

Με το σχέδιο νόμου που δημοσίευσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ και την αύξηση κατά 10% της έκτακτης εισφοράς δίνεται πλέον η χαριστική βολή στους αγρότες και αντί για συμπληρωματικό εισόδημα, φλερτάρουμε πλέον έντονα με τις κατασχέσεις και την αναστολή των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας. Επιπλέον όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν χρηματοδοτηθεί χάνουμε πλέον κάθε ελπίδα δανεισμού καθώς όλες οι Τράπεζες από την αρχή της φιλολογίας για αύξηση της εισφοράς έκαναν πίσω.

 

Το ΥΠΕΚΑ νομίζει ότι έχει να κάνει με επενδυτές ή επιχειρηματίες. Δεν είμαστε επενδυτές! Το σύνολο των χρημάτων που έχουμε δώσει, τόσο για την κατασκευή των σταθμών όσο και στη ΔΕΗ, προέρχονται από δανεισμό, τα επιτόκια του οποίου κυμαίνονται από 9.5-10.5 %. Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να ανταποκριθεί κανείς στις υποχρεώσεις του όταν το 50% των εσόδων πηγαίνει στη Τράπεζα και ένα επιπλέον 40% κρατείται από τον ΛΑΓΗΕ. Με το 10% ή 5.500 ευρώ ετησίως που υπολείπεται, καλούμαστε να καλύψουμε έξοδα ύφους 15.000! ευρώ (έξοδα συντήρησης – ασφάλισης, οφειλές προς τους κατασκευαστές του σταθμού που δεν καλύφθηκαν από το δάνειο, εφορία κλπ). Δεν διαθέτουμε κεφάλαια, ευελπιστώντας να αποκτήσουμε ένα συμπληρωματικό εισόδημα υποθηκεύσαμε τα σπίτια μας και πλέον κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα.

 

Δεν είμαστε επενδυτές και δεν αντιδρούμε ως επενδυτές!

Ειμαστε αγροτεσ, θελουme να παραμείνουme στη γη μασ και να αναπτύξουμε τις καλλιεργειεσ μασ!

 

Την Παρασκευή 26/4/13, στις 10:00πμ, παραγωγοί από όλη την Ελλάδα θα είμαστε στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην προσπάθεια εξόντωσής μας. Στον αγώνα αυτόν, σας θέλουμε δίπλα μας και σας καλούμε να παραβρεθείτε.”

από http://www.agronews.gr/