Είδος εν ανεπαρκεία η εργασία στη μνημονιακή Ελλάδα

Κοινοποίηση στα Social Media

anergiaΗ Ελλάδα με το ”σπαθί των μνημονίων” εδραιώθηκε πλέον στην πρώτη θέση της ανεργίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τον περασμένο Ιανουάριο οι άνεργοι αποτελούσαν το 27,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, μη συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσοστό των ”τυχερών” που δούλεψαν έστω και για μια ώρα (ναι, μία ώρα) την εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Το ότι λογίζονται ως απασχολούμενοι οι εργαζόμενοι της μίας ώρας εβδομαδιαίως δεν είναι εφεύρημα ελληνικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει με αυτό τον τρόπο την έννοια του απασχολούμενου. Με άλλα λόγια, αποκλείεται από τις λίστες των ανέργων ο κάτοικος αυτής της χώρας, όταν από την ”εργασία” του εξασφαλίζει αμοιβή 3-4 ευρώ την εβδομάδα (ωρομίσθιο) ή το εκπληκτικό ποσό των 12-16 ευρώ το μήνα. Τόσο καλά, τόσο αγγελικά φτιαγμένες οι στατιστικές, αλλά παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνουν πλέον να μας παρουσιάζουν ευημερούντες αριθμούς.

Είναι γνωστό βεβαίως ότι οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.348.742 άτομα και ότι αυξήθηκαν κατά 281.048 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (αύξηση 26,3%) και κατά 95.709 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012.

Όμως, λιγότερο γνωστά είναι τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα της ανεργίας σε βάθος πενταετίας, τα οποία όντως αναδεικνύουν το μέγεθος των ”επιτευγμάτων” της μνημονιακής πολιτικής που πειθήνια ακολουθεί η τρικομματική κυβέρνηση. Στόχος αυτής της πολιτικής δεν είναι η ”ανάπτυξη”, όπως διατείνονται οι εγχώριοι τοποτηρητές της τρόικας, αλλά η με κάθε θυσία εξυπηρέτηση- και με το παραπάνω- των απαιτήσεων των πιστωτών.

Από τις απαρχές της κρίσης, το 2008, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε συνολικά κατά 964.203 άτομα. Από τις χαμένες θέσεις εργασίας:

· Οι 157.400 χάθηκαν το διάστημα 2008-2010, δηλαδή την προ μνημονίου εποχή (τα στοιχεία αναφέρονται στον Ιανουάριο κάθε έτους).

· Μετά το μνημόνιο, δηλαδή το διάστημα 2011-2013 (τον Ιανουάριο) χάθηκαν 806.803 θέσεις εργασίας.

Η αλήθεια των παραπάνω αριθμών κάνει περιττό κάθε σχόλιο.

Όμως, στα κορυφαία επιτεύγματα της μνημονιακής πολιτικής θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ανατροπή της σχέσης εργαζομένων μη εργαζομένων στη χώρα μας. Ας δώσουμε και πάλι το λόγο στους αριθμούς, στους επίσημους αριθμούς της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Τον Ιανουάριο του 2008, δηλαδή στις απαρχές της κρίσης, οι απασχολούμενοι ανέρχονταν σε 4.531.859 άτομα. Οι άνεργοι και οι οικονομικά μη ενεργοί έφθαναν αθροιστικά τα 3.810.944 άτομα. Που σημαίνει ότι οι απασχολούμενοι ήταν περισσότεροι κατά 720.915 άτομα από τους μη απασχολούμενους.

Τον Ιανουάριο του 2011, δηλαδή πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος μνημονίου, η διαφορά είχε ”ψαλιδιστεί’ στα 190.841 άτομα (4.227.741 απασχολούμενοι, 4.036.900 μη εργαζόμενοι).
Η μεγάλη ανατροπή συντελέστηκε εντός του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012 οι μη εργαζόμενοι υπερτερούσαν των απασχολούμενων κατά 526.595 άτομα (3.888.400 απασχολούμενοι, 4.414.995 μη εργαζόμενοι).

Εντός του 2012 καταργήθηκε κάθε έννοια εργατικού δικαίου, οι συλλογικές συμβάσεις αντικαταστάθηκαν από ατομικές ή επιχειρησιακές, οι μισθοί ψαλιδίστηκαν άγρια. Και όλα αυτά στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Και το ”θαύμα” έγινε. Από την ανάποδη, όμως. Μέσα σε λίγους μήνες η ανεργία στην Ελλάδα αναδείχθηκε ”πρωταθλήτρια Ευρώπης”, ενώ η διαφορά απασχολούμενων- μη εργαζομένων έσπασε το φράγμα του 1.000.000 ατόμων, υπέρ των δεύτερων βεβαίως.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2013 οι μη εργαζόμενοι (άνεργοι συν οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός) ανέρχονταν σε 4.695.165 άτομα, ενώ οι αριθμός των απασχολούμενων είχε περιοριστεί σε 3.617.771 άτομα. Δηλαδή, οι μη εργαζόμενοι ήταν κατά 1.077.394 άτομα περισσότεροι από τους απασχολούμενους, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με μόλις ένα χρόνο πριν.

Μην πτοείστε, όμως, αδέλφια. Η τριάδα της συμφοράς, που έχει κάτσει στο σβέρκο μας και το μόνο που κάνει είναι να φτιάχνει νόμους- ή σωστότερα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου- για να μας ληστεύει ”και με το νόμο”, τις προάλλες επιλήφθηκε του προβλήματος της ανεργίας. Θα απολύσει και κάμποσες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, για να αποχτήσει ”χρώμα” η στρατιά των ανέργων και μετά… τρέμε ανεργία.

Ο Βενιζέλος, σαν πιο σβέλτος από όλους, επιχειρεί ήδη επίθεση κατά μέτωπο κατά της ανεργίας. Μοιράζει απλόχερα κάπου 700.000 θέσεις εργασίας (τις έχει κρυμμένες, άραγε, στο τσεπάκι του). Τι απομένει μετά; Η ανεργία ευθείς πέφτει στο μισό. Με καμιά 350ριά χιλιάδες θεσούλες ο Σαμαράς και άλλες τόσες ο Φώτης, και η ανεργία μηδενίζεται. Ως δια μαγείας; Ίσως, Και τότε, στην Ελλάδα του 0% ανεργία, θα προβάλλει και ο Προβόπουλος, με ημίψηλο καπέλο, μέσα από το οποίο θα αφήσει να πετάξει στο γαλάζιο ουρανό ένα λευκό περιστέρι, σήμα της λήξης του ”κατακλυσμού της Τρόικας” και της ανατολής της νέας εποχής στη χώρα μας.

Κυρ Αντώνη, κυρ Βαγγέλη, κυρ Φώτη, ναι θα την ”πνίξετε” την ανεργία, ή μήπως τους ανέργους; Με το μαλακό, όμως, αγάλι- αγάλι, μην πάθετε καμιά κράμπα από την υπερπροσπάθεια. Μόνο, να, μήπως μπορείτε προς το παρόν να λύσετε το προβληματάκι κάπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που εργάζονται ακόμη αλλά προ πολλού δεν πληρώνονται.

Οι επιστάτες της Ηλείας μπας και μας έδωσαν τη λύση; Τι λέτε; Κουμπούρια στους θρασείς που ζητάνε τα λεφτά τους, μόνο να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που δημιουργεί ο κρότος των πυροβολισμών. Τι θα λέγατε να αποφασίζατε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να επιβάλλει τη λύση των διαφορών αυτού του είδους μόνο με όπλα που φέρουν σιγαστήρα; Να μην ανησυχούμε και τους γειτόνους…

Από Θανήλο,EYBOYΣ

Πηγή : Hellas News