Πιο κοντά η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ μετά το Συμβούλιο των Υπουργών

Κοινοποίηση στα Social Media

agrot-123Πεπεισμένος ότι θα κλείσει η πολιτική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι απαιτεί δύσκολους συμβιβασμούς και από τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ, εμφανίστηκε ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας, Σάιμον Κόβενει, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, στο Λουξεμβούργο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ωστόσο αυτό θα απαιτήσει μια εξαιρετική προσπάθεια από τα τρία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι θέσεις του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου δεν είναι τόσο μακριά και πιστεύω ότι και η Κομισιόν θα δείξει κάποια ευελιξία. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ότι μπορούν να παραδώσουν μια ΚΑΠ που να είναι κατάλληλη για τον αγροτικό τομέα της Ευρώπης και να ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις».

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου οι υπουργοί Γεωργίας ενημερώθηκαν για την πρόοδο των τριμερών διαλόγων καθώς και για τα μεταβατικά μέτρα τα οποία υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά ο επίτροπος, Ντατσιάν Τσιόλος.

Σημείωνεται ότι από τους 34 τριμερείς διαλόγους που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, έξι  έχουν ήδη λάβει χώρα στα πλαίσια μια εποικοδομητικής και θετικής ατμόσφαιρας.
Μια σειρά από τεχνικά σημεία έχουν ήδη συμφωνηθεί και η διαδικασία κινείται γρήγορα προς τα ουσιαστικά ζητήματα.

Τόσο από πλευράς Κόβενει, όσο και από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει διάχευτη αισιοδοξία ότι θα κλείσει η νέα ΚΑΠ μέσα στον Ιούνιο, οπότε και τελειώνει η ιρλανδική προεδρία.

Aπό 1η Ιανουαρίου 2015 η νέα ΚΑΠ

Καθώς η νέα ημερομηνία έναρξης ισχύος της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ είναι η 1η Ιανουαρίου 2015, η Κομισιόν προτείνει μεταβατικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν οι ισχύουσες διατάξεις της ΚΑΠ να παραταθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 στο πλαίσιο του μελλοντικού προϋπολογισμού από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Όσον αφορά την περίοδο μετάβασης για το 2014, τα κράτη μέλη τόνισαν ότι τα μέτρα για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχεια από το υφιστάμενο πλαίσιο και τη σύνδεση με τις διατάξεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

Ο Ιρλανδός υπουργός γεωργίας, επιβεβαίωσε τέλος ότι έχει συζητήσει με τους συναδέλφους του την ανάγκη για πρόσθετες άτυπες επαφές σε πολιτικό επίπεδο για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα καίρια και πιο δύσκολα σημεία. Η Προεδρία θα χρησιμοποιήσει την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 27-28 Μαΐου στο Δουβλίνο για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Σ’ αυτές τις άτυπες επαφές θα συμμετάσχουν φυσικά ο πρόεδρος της COMAGRI, Πάολο Ντε Κάστρο, και οι εισηγητές για κάθε μία από τις τέσσερις προτάσεις (άμεσες ενισχύσεις, κοινή οργάνωση αγορών, αγροτική ανάπτυξη, χρηματοδότηση-διαχείριση της ΚΑΠ) καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Συμβούλιο του Ιουνίου θα είναι η κρίσιμη στιγμή για τελικές αποφάσεις και την πολιτική συμφωνία της ΚΑΠ.

από http://www.agronews.gr