Με συμβολικές καταλήψεις στη ΔΟΥ και το δήμο Λεβαδέων από το Εργατικό Κέντρο και στην Αγροτική Τράπεζα από το ΠΑΜΕ ξεκίνησαν χθες στη Λιβαδειά οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε για Τρίτη και Τετάρτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με αφορμή το νέο μνημόνιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το οποίο εκτιμούν ότι θα πλήξει το λαό σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις μια μπροστά στην Εφορία από το Ε.Κ. και μια στην κεντρική πλατεία από το ΠΑΜΕ.
Μόνη λύση σύμφωνα με τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννη Σταθά είναι οι αγώνες.
«Τα μέτρα αυτά όπως ήδη έχουμε καταγγείλει από το πρώτο μνημόνιο το μόνο σκοπό που έχουν είναι να εξυπηρετήσουν τους τραπεζίτες», σημείωσε ο κ. Σταθάς και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο ελληνικό αλλά για πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο». Τόνισε δε ότι όλοι πρέπει πλέον να καταλάβουν ότι «είναι μια μάχη τραπεζιτών και λαών».
Και ότι αναμετρώνται «οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και οι πολιτικές που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολιτών».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθά πλέον «μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση» και ήδη τίθεται θέμα επιβίωσης.
«Την κυβέρνηση όμως δεν την ενδιαφέρει τίποτα και με το νέο μνημόνιο βλέπουμε ότι έφτασαν στον σημείο να θέλουν να κόψουν ακόμα και τις μετακινήσεις των νεφροπαθών, σα να τους λένε τώρα πρέπει να πεθάνετε. Δεν έχουν ιερό και όσιο, θυσιάζουν κάθε αξία και κάθε αξιοπρέπεια στο βωμό του χρήματος και του κέρδους», κατέληξε ο Γ. Σταθάς τονίζοντας παράλληλα ότι ο αγώνας του λαού αποτελεί μονόδρομο.
Το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. Λιβαδειάς Σωτήρης Παπαδημητρίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο λαός στις κινητοποιήσεις εκδηλώνει την οργή του. Ωστόσο ακόμα και σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή οι ηγεσίες του εργατικού κινήματος δεν σηκώνουν το γάντι του πολέμου που μας έχουν κηρύξει με αποτέλεσμα ο κόσμος να αντιδρά κάπως μουδιασμένα. Είναι όμως το τρίτο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται να σώσει τις τράπεζες καταστρέφοντας τις ζωές μας. Γι αυτό ο λαός πρέπει να βρει το βήμα του, να καταλάβει ότι δεν υπάρχει πάτος, δεν υπάρχει τέλος αν δεν το βάλουμε εμείς. Μόνο όταν ξεσηκωθεί ο λαός που καλείται να πληρώσει τα χρέη που δημιούργησαν οι τράπεζες θα σταματήσει αυτή η κατάσταση».
Την αγωνία τους εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση.
«Ήδη σήμερα με την εξαγγελία της 48ωρης απεργίας -που πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταματήσει αλλά να συνιστεί μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής- έχουμε πληροφορίες ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει τροποποίηση για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην αυτοδιοίκηση», επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Λιβαδειάς Γιάννης Μελισσάρης.
Σύμφωνα με τον κ. Μελισσάρη σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθούν «σοβαρά προβλήματα που θα οδηγήσουν ή σε απολύσεις ή σε αύξηση των δημοτικών φόρων».
Καταλήγοντας σημείωσε: «Αυτό που με λυπεί είναι ότι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι παρόντες ενώ ξέρουν τι θα συμβεί με αποτέλεσμα ο πολίτης δεν θα μπορεί να έχει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες για παιδικού σταθμούς, καθαριότητα και σειρά άλλων παρεμβάσεων για καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο Καλλικράτης που έλεγαν ότι θα είναι σε θετική πορεία αποδείχθηκε μια απάτη που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες».
Τέλος από την πλευρά του ΠΑΜΕ το μέλος της Γραμματείας Λιάνα Καραβασίλη δήλωσε: «Όσο οι διανοούμενοι και οι καλοπληρωμένοι παπαγάλοι των μέσων προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία εμείς απαντάμε μεταβολή και στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς δεν ξεχνάμε αυτό που είναι πολύ βολικό και ξεχνάνε άλλοι. Τρόικα λένε, τα δύο τρίτα όμως είναι ΕΕ. Όποιος και να θελήσει να πιάσει την άκρη του νήματος των μέτρων αυτών θα καταλήξει στην ίδια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή με τα μονοπώλια ή με τον λαό».
Και πρόσθεσε: «Ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Εμείς θεωρούμε οτι πρέπει να γίνει η καταψήφιση των μέτρων σκαλοπάτι πάνω το οποίο θα πατήσουμε για να καταλήξουμε στην αποχώρηση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».
Για σήμερα στις 6 το απόγευμα το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς ενώ το Ε.Κ. θα συμμετάσχει στο Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στο Σύνταγμα, και ήδη από τις 2 μετά το μεσημέρι αναχώρησε λεωφορείο από το Εργατικό Κέντρο για την Αθήνα.
Σε συμβολική κατάληψη προχώρησαν οι δικηγόροι της Λιβαδειάς
Σε συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Λιβαδειάς προχώρησε σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος στο πλαίσιο της απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας για αποχή από τα καθήκοντά τους από την Δευτέρα 5 μέχρι και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης που όπως υποστηρίζουν αφενός καταργούν το επάγγελμά τους αφετέρου διαμορφώνουν μία ακριβή δικαιοσύνη, μια δικαιοσύνη για λίγους.
Οι Δικηγόροι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς δηλώνουν ότι «αρνούνται να συναινέσουν στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα το δήθεν άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση αδιέξοδων «μνημονιακών» πολιτικών, που παραμερίζουν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, διατρανώνουν ότι θα αντισταθούν με κάθε νόμιμο μέσο στην προσπάθεια καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των μελών του, και θα αγωνιστούν για την προάσπιση των συμφερόντων και της αξιοπρέπειάς όχι μόνο του κλάδου τους αλλά όλων των πολιτών γιατί η εξαφάνιση του δικηγορικού λειτουργήματος οδηγεί σε ανυπαρξία κοινωνικής δικαιοσύνης και αδυναμία προστασίας του πολίτη».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λιβαδειάς Σεραφείμ Μωραΐτης τι εισόδημα των δικηγόρων ήδη έχει υποστεί σημαντική μείωση ενώ με την εφαρμογή των μέτρων θα είναι το 20% του ποσού είσπραξης και το υπόλοιπο 80% θα είναι διάφοροι φόροι και εισφορές.
«Τα μέτρα που επιβάλλονται επιφέρουν σχεδόν την κατάργηση του επαγγέλματος του δικηγόρου. Τα μέτρα είναι πού σκληρά. Με την φορολογία που θα επιβληθεί η δικαιοσύνη θα είναι πολύ ακριβή για να προσφύγει ο πολίτης για να βρει το δίκιο του. Επίσης είναι προς ψήφιση η αύξηση των παραβόλων και η δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη θα γίνει απλησίαστη», επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης.
Και κατέληξε: «Τα μέτρα που επιβάλλονται σε όλους τους πολίτες είναι πολύ βαριά. Εμείς είμαστε συνδεδεμένοι με την αγορά που σήμερα δεν υπάρχει. Ο κόσμος πεινάει, υπάρχει ανεργία και στα καταστήματα δεν μπαίνει μέσα κανείς. Δεν υπάρχουν εισοδήματα δεν υπάρχουν δουλείες. Υπάρχει βαθιά ύφεση και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί».
Χαριστική βολή για την ΑΓΟΡΑ , το ΕΜΠΟΡΙΟ και την ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειας και της Ε.Σ.Ε.Ε προς τους βουλευτές:
Κύριοι Βουλευτές του Νόμου Βοιωτίας
H ψήφιση των μέτρων για το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο, συνιστά την χαριστική βολή σε μια εξαντλημένη και καταπονημένη κοινωνία. Η τελευταία τριετία σήμανε την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της Μεταπολίτευσης, με τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του.
Ωστόσο, είναι εμφανής η αμηχανία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο να διαμορφώσει, και το κυριότερο να προβάλει, ένα πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επανόδου στην ανάπτυξη. Το πακέτο των μέτρων, στην ουσία, υπεξαιρεί από την ελληνική αγορά και τις τελευταίες εφεδρείες ρευστότητας που θα επέτρεπαν τη στοιχειώδη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων.
Εκτός, όμως, από την κατάσταση στην αγορά, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η έλλειψη μιας συλλογικής αφήγησης για το μέλλον της χώρας μας, στην οποία μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Το διαρκές «σφυροκόπημα» των Ελλήνων πολιτών σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο, στερεί το όνειρο, το όραμα και τη θέληση για ένα καλύτερο μέλλον από τα πιο δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Κύριοι
Η ελληνική μεσαία τάξη από τα συνεχή αναγκαστικά “μέτρα των δόσεων” βιώνει τη διάλυσή της και μαζί με αυτήν «βυθίζεται» και το όραμα μιας κοινωνίας ικανής να αναπαράγεται και να εξελίσσεται σε ένα ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει εάν αυτά είναι τα τελευταία μέτρα ή τα τρίτα και τελειωτικά.
Το ελληνικό εμπόριο, συναισθανόμενο τον ιδιαίτερο ρόλο που υπηρετεί στην ελληνική κοινωνική και οικονομική δομή, αντιτίθεται στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και με το ρόλο του κοινωνικού εταίρου καλεί τους κυβερνητικούς εταίρους σε έναν ευρύ και άμεσο διάλογο για έναν ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.
Τη δυνατότητα ύπαρξης μιας καλύτερης επόμενης ημέρας την οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και στις γενιές που ακολουθούν…. και όχι σε εσάς .
Για τον λόγο αυτό …ΚΥΡΙΟΙ…. επιβάλετε να αποφασίσετε και να ψηφίσετε κατά ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ …και όχι στην με την λογική της κομματικής πειθαρχίας……
Με τιμή
Για το Δ.Σ του Ε.Σ.Λ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Κ. Παπασπύρου Δ. Γέρος