Έμφαση στην καινοτομία από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποίηση στα Social Media

peri1Στον μείζονα ρόλο της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης για τη Στερεά Ελλάδα τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 έδωσε έμφαση ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στα Καμένα Βούρλα. 

«Ο σχεδιασμός αυτή την εποχή του νέου Ευρωπαϊκού, των Εθνικών και των Περιφερειακών προγραμμάτων, συμπίπτει με τη βαθιά ύφεση της χώρας μας και με τις διαρκείς μεταβολές στο οικονομικό και κοινωνικό status της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Είναι προφανές πως, στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής ύφεσης και του οξυμένου ανταγωνισμού, η δημιουργία νέων οικονομικών ευκαιριών για το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Περγαντάς

Και πρόσθεσε: «Σήμερα λοιπόν μιλάμε για καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση. Μιλάμε για μια φιλοσοφία που επιδιώκουμε να φέρει στο προσκήνιο τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες αιχμής ενός τόπου. Να αναδείξουμε δηλαδή τι είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς καλύτερα ως περιφέρεια σε σχέση με τις υπόλοιπες με σύγχρονους, έξυπνους και καινοτομικούς τρόπους».

Σύμφωνα με τον κ. Περγαντά αυτή την εποχή πρέπει να γίνει ένα βήμα πιο πέρα από την πιο «παραδοσιακή» τεχνολογική καινοτομία που συνδέεται άμεσα με την έρευνα, και να έρθουν στο προσκήνιο άλλες μορφές, όπως η «οργανωτική καινοτομία» στην ανταγωνιστικότητα με την εισαγωγή νέων τρόπων οργάνωσης της εργασίας ,η «καινοτομία σε θέματα παρουσίασης προϊόντων» για τομείς όπως ο σχεδιασμός και η εμπορία και η «κοινωνική καινοτομία» σε ότι αφορά την κοινωνική διάσταση των τεχνολογικών και επιχειρηματικών καινοτομιών.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι τα κονδύλια της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα και την αγροτική ανάπτυξη δεν τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια αλλά τα αρμόδια Υπουργεία και συμπλήρωσε: «Μιλάμε λοιπόν ενδεικτικά για δυο τομείς αιχμής για την Περιφέρεια, που σίγουρα, με μια νέα οπτική, έχουν πολλά να δώσουν στην οικονομία του τόπου. Μιλάμε για δύο τομείς που μπορούν να αναδειχτούν σε σημαντικά πλεονεκτήματα για τη Στερεά Ελλάδα.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, ως Περιφέρεια, έχουμε εκπονήσει και εγκρίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ολοκληρωμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο. Είναι το Καλάθι αγροτικών προϊόντων που περιλαμβάνει πολλές καινοτομικές και διαφοροποιημένες δράσεις διασυνδέοντας την πρωτογενή παραγωγή με την επιχειρηματικότητα».

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην συνεργασία για την επίτευξη των στόχων υπογραμμίζοντας ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι η ενεργός συμμετοχή όλων: της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και του συνόλου των οικονομικών και κοινωνικών φορέων» και κατέληξε μιλώντας για «την εφαρμογή της καινοτομίας με τη διαμόρφωση μιας σταθερής εταιρικής σχέσης με συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και με βάση την ανάπτυξη αποτελεσματικών και καλών πρακτικών».

peri2