Το “μάρμαρο” του Οργανισμού Κωπαίδας… στους υπέθυνους

Κοινοποίηση στα Social Media

organismos-kopaidas
Η κωπαίδα κινδυνεύει να μην ποτιστεί για πρώτη φορά μετά τις ξηρασίες στα τα τέλη τις δεκαετίας του ’90, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση για την κοινωνική συνοχή.

Η κρίσιμη διαφορά του τότε με το σήμερα είναι ότι εκείνη την περίοδο είχαμε δύο και πλέον άνομβρους χειμώνες και αρκετά δύσκολα καλοκαίρια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα αντίθετα, διαθέτουμε πολλά αποθέματα νερού σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μεγάλες ποσότητες χάνονται ανεκμετάλλευτες στον Ευβοϊκό κόλπο.

Τα ύψη βροχής που έπεσαν τους τελευταίους τουλάχιστον δύο χειμώνες ήταν σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από τα φυσιολογικά όρια, τα βουνά γέμισαν χιόνια και το σύνολο των αρδευτικών καναλιών κύρια και δευτερεύοντα μπορούμε να πούμε χωρίς να περιαυτολογούμε ότι ξεχειλίζουν.

Άρα; Μπορούμε να αρδεύσουμε…

Όχι βέβαια.

Στην Ελλάδα της αλλαγής, του εκσυγχρονισμού, της επανίδρυσης και γενικότερα της εικοσαετούς περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, (που εμείς επιλέξαμε και επαναλαμβάνω εμείς επιλέξαμε), όλοι οι οργανισμοί χρεοκόπησαν, όπως χρεοκόπησε και η πολιτική που ακολουθήθηκε και οι πολιτικοί που «σκύλευσαν» πάνω σε αυτούς.

 

Ο Οργανισμός Κωπαίδας δυστυχώς λόγω των παραπάνω βρίσκεται να έχει χρέη της τάξης των 11 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΗ περίπου 2,65 εκατ. ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ οφείλει 1,5 εκατ. ευρώ, στη ΔΟΥ περίπου 250.000 ευρώ, στο ΙΚΑ 7,5 εκατ. ευρώ και δεν ξέρω που αλλού.

Τα χρέη αυτά οφείλονται (επειδή ο οργανισμός είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα) στο γεγονός ότι οι αγρότες δεν πλήρωναν διαχρονικά τις εισφορές τους.

Γιατί δεν πλήρωναν οι αγρότες;

Γιατί υπήρχαν πολιτικά γραφεία στη Βοιωτία, που τους προέτρεπαν να μην πληρώσουν. Θα κανόνιζαν αυτοί το χρέος.

Οι αγρότες σήμερα δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν, απλά τώρα πια δεν μπορούν…

Φέτος αν η ΔΕΗ επιμείνει και δεν αποδεχθεί την πρόταση του Οργανισμού ώστε να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια του Μόρνου και της Υλίκης τότε οι αγρότες δεν θα καταφέρουν να ποτίσουν…

Να αρχίσουν λοιπόν από φέτος οι αγρότες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό για να καταστεί ανταποδοτικός. Το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού να περάσει στην αυτοδιοίκηση (εννοούμε και τα περιουσιακά στοιχεία του) και οι εμπλεκόμενοι γνωστοί πολιτικοί της γνωστής χρυσής εποχής στο παρελθόν, να αναλάβουν το υπόλοιπο χρέος…

Είναι η καλύτερη δυνατή αρχή.