SOS εκπέμπουν Κωπαΐδα και Οργανισμός (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

syskokΠολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «γερασμένος» Οργανισμός Κωπαΐδας γεγονός που καθιστά δύσκολη την φετινή αρδευτική περίοδο αν δεν λυθούν έγκαιρα τουλάχιστον αυτά που αφορούν στα χρέη προς της ΔΕΗ και στην έλλειψη προσωπικού.

Ένας Οργανισμός που δεν έχει ακόμα μηχανογράφηση και κρατάει καρτέλες με το χέρι, με χρέη περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 2 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ και 7 στο ΙΚΑ, όταν την ίδια στιγμή στο ταμείο δεν έχει ούτε 200 χιλιάδες ενώ το ποσό που του χρωστάνε οι αγρότες ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

H διοικητική και οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Κωπαΐδας καθώς και θέματα άρδευσης της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Μουλκιώτης και Φανή Παπαθωμά, οι βουλευτές Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας και Ανδρέας Κουτσούμπας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς, ο πρόεδρος του Ο.Κ. Παναγιώτης Σταθιάς, ο αναπληρωτής διευθυντής Βασίλης Μιχάλης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Ζιώγας, οι δήμαρχοι Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης και Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης και ο αντιδήμαρχος Θήβας Παναγιώτης Τσαραμπάρης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που πλέον έχει κάνει τον κύκλο του γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου φορέα διαχείρισης των υδάτων αλλά και νέων τρόπων άρδευσης.

Για τη φετινή λειτουργία του Οργανισμού, αναδείχθηκε το μείζον  πρόβλημα της ρύθμισης των οφειλών του και κυρίως προς την ΔΕΗ ώστε να υπάρξει δυνατότητα ηλεκτροδότησης και άρδευσης.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για την ρύθμιση των οφειλών αλλά και να ζητηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός μεν  να προχωρήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για πρόσληψη προσωπικού  (ο Οργανισμός Κωπαΐδας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου χωρίς χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό), αφετέρου δε,  να ζητηθεί και η έκδοση απόφασης για ανασύνθεση του Δ.Σ. ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες

«Η διοίκηση του Οργανισμού Κωπαΐδας μας διαβεβαίωσε ότι με το δυναμικό που υπάρχει και τους εποχικούς, επειδή υπάρχει επάρκεια νερού το Κωπαϊδικό πεδίο θα αρδευτεί κανονικά», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Γ. Μουλκιώτης και πρόσθεσε: «Το μεγάλο πρόβλημα οι οφειλές στη ΔΕΗ που πρέπει να προβεί σε κάποια ρύθμιση προκειμένου να γίνει τμηματικά η πληρωμή και η άρδευση να κυλήσει ομαλά».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια ήδη έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην ανασύνθεση του ΔΣ στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να εξελιχθεί ο Οργανισμός σε ένα σύγχρονο φορέα ένα νέο πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «ένα σε αναπτυξιακό φορέα διαχείρισης του Κωπαϊδικού πεδίου με δημόσιο χαρακτήρα, όπως θα προκύψει από μελέτη που θα εκπονηθεί, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Ο Γ. Καράμπελας τόνισε ότι η χωρίς προβλήματα άρδευση αποτελεί υποχρέωση του Ο.Κ. και συνέχισε: «Τα προβλήματα όμως των τελευταίων 10ετιών,  οι λαϊκίστικες πολιτικές και αυτοί που ξόδεψαν τα χρήματα του Οργανισμού των οδήγησαν σε δυσχερή θέση. Τα χρέη είναι πολλά 2 εκατομμύρια ευρώ χρεωστάει μόνο στη ΔΕΗ και άλλα 7 στο ΙΚΑ. Εμείς από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε βοήθεια σε μια προσπάθεια καλής λειτουργίας του ΟΚ.»

Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα αυτή η κατάσταση με τον Οργανισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Ο Οργανισμός Κωπαΐδας πρέπει να αλλάξει μορφή να περάσει στην Περιφέρεια μαζί με τα περιουσιακά του στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν άλλος να διοικεί, άλλος να έχει τα περιουσιακά στοιχεία, άλλος να προσλαμβάνει και άλλος να πληρώνει. Τέλος από την πλευρά του και οι αγρότες πρέπει να καταβάλλουν τι οφειλές τους στον Οργανισμό», υπογράμμισε ο κ. Καράμπελας.

Ο Α. Κουτσούμπας χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση και επεσήμανε: «Έγινε μια πλήρης ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Οργανισμού Κωπαΐδας οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι και φέτος οι αγρότες θα ποτίσουν. Εμείς είμαστε στο πλευρό τους και θα παρέχουμε κάθε βοήθεια. Το πρόβλημα της οφειλής προς την ΔΕΗ είναι μεγάλο, τα άλλα θα ξεπεραστούν και αφού υπάρχει επάρκεια νερού οι αγρότες θα ποτίσουν»

Αναφερόμενος δε στα υπέρογκα χρέη του Ο.Κ. τόνισε ότι «και αυτό είναι ένα από τα φαινόμενα που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση».

Ο Γ. Σταθάς επεσήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Κωπαΐδας είναι πολύ σοβαρά και «η άρδευση εναπόκειται στη καλή διάθεση των εργαζομένων που έχουν απομείνει».

Τόνισε ακόμα ότι το γεγονός της συσσώρευσης των πολλών προβλημάτων, η έλλειψη προσωπικού και οι μεγάλες οφειλές των αγροτών προς τον Ο.Κ. καθιστούν δύσκολη την αρδευτική περίοδο.

Ακόμα έδωσε έμφαση στο ζήτημα της αλλαγής τόπου άρδευσης τονίζοντας ότι «Για να μην υπάρχει το πρόβλημα με τη ΔΕΗ πρέπει να γίνει μια μελέτη ώστε η άρδευση να γίνεται με φυσική ροή διά της βαρύτητας και με την δημιουργία τεχνιτών λιμνών και φραγμάτων».

Ο Κ. Ξηρογιάννης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του με την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Κωπαΐδας ενώ έκανε γνωστό ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί δυναμικά για να αποφύγει έγκαιρα τα προβλήματα για την περιοχή του Ορχομενού 

«Βγήκαν κάποια συμπεράσματα όμως αυτά τα κουβεντιάζουμε από πέρσι. Ορισμένοι πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για να ωφεληθούν κάποιοι από αυτή την ιστορία», είπε ο κ. Ξηρογιάννης και συμπλήρωσε: «Είμαι αποφασισμένος να κάνω άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για τη φετινή περίοδο. Ξέρουμε πλέον που χάνεται το νερό. Σε λίγες ήμερες ξεκινά ένα έργο για να μετράμε την ποσότητα του νερού που φτάνει σ΄ εμάς από τον Μόρνο με την τοποθέτηση υδρόμετρου στην αρχή του δικτύου για να μην έχουμε τα περσινά. Πέρσι ξεκίνησα με εξώδικα φέτος θα ξεκινήσω με τον εισαγγελέα, δεν γίνεται διαφορετικά».

Ο Γ. Ντασιώτης δήλωσε σχετικά: «Η φετινή θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Κάνουμε όλοι προσπάθειες για να έχουμε μια ομαλή αρδευτική περίοδο. Όλοι έχουμε ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Οργανισμός για να δώσει λύσεις. Ευθύνες έχουν και οι καλλιεργητές οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους. Επίσης αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την ΔΕΗ τα χωράφια δεν θα ποτιστούν. Για να λυθούν όμως τα προβλήματα πρέπει όπως είπα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν».   

Τέλος από την πλευρά του Οργανισμού Κωπαΐδας ο πρόεδρος Π. Σταθιάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα με την ΔΕΗ θα ξεπεραστεί και η αρδευτική περίοδος θα κυλήσει ομαλά.

«Τα χωράφια θα ποτιστούν όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Το χρέος στη ΔΕΗ είναι μεγάλο αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Όμως και πέρσι αρχικά η ΔΕΝ ήταν αρνητική τελικά όμως με την βοήθεια του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά και βουλευτών το πρόβλημα ξεπεράστηκε καταβάλαμε ένα ποσό της οφειλής και η άρδευση έγινε κανονικά».