Εγκρίθηκε το deal Πειραιώς-Millenium

Κοινοποίηση στα Social Media

peiraiws-millenniumΣτην έγκριση της εξαγοράς της τράπεζας Millenium από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιπλέον το ΤΧΣ ενέκρινε τη συμμετοχή της μητρικής BCP στην επερχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, σαν μέρος της συμφωνίας για την απορρόφηση της Millenium από τον ελληνικό όμιλο.

Ειδικότερα η BCP θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Πειραιώς με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ ενώ όπως είναι ήδη γνωστό, η γαλλική Societe General έχει προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνία με τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο για την απορρόφηση της Γενικής τράπεζας και θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με το ποσό των 175 εκατ. ευρώ. Μόνο από τη συμμετοχή των δύο αυτών διεθνών τραπεζικών ομίλων, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη διασφαλίσει το ποσόν των 575 εκατ. ευρώ για την επικείμενη ΑΜΚ.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι κεφαλαιακές ανάγκες του Ομίλου Πειραιώς έχουν προσδιοριστεί σε 7,33 δις. ευρώ ενώ η ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή (που προκύπτει μετά από την πλήρη έκδοση CoCos ύψους 2 δις. ευρώ) ανέρχεται σε 533 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα δηλαδή που έχει συγκεντρώσει από τους δύο διεθνείς ομίλους υπερκαλύπτουν το αναγκαίο ποσό για να παραμείνει ιδιωτική η τράπεζα.

Η διοίκηση ωστόσο του ομίλου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη ΑΜΚ και συγκεκριμένα σε περισσότερα από 733 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην προχωρήσει στην έκδοση των μετατρέψιμων ομολογιών που συνεπάγονται προοδευτικά πολύ υψηλό κόστος χρήματος για την Τράπεζα.

Του Σταμάτη Ζαχαρού