Στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής συμμετείχε ο Κλ. Περγαντάς

Κοινοποίηση στα Social Media

pervoylΣτη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Καλλιόπη Γερακούδη και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Ευάγγελος Τετριμίδας.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για την πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) και των μεγάλων οδικών έργων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ο Κλ. Περγαντάς αναφέρθηκε στην ταχεία εξέλιξη του ΕΣΠΑ και στην αξιοποίησή του ως βασικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι από την ανάληψη της αρμοδιότητας από την αιρετή Περιφέρεια μέχρι σήμερα γίνονται συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες για την αποτελεσματική και απρόσκοπτη υλοποίησή του, επισημαίνοντας.
«Από τη μέρα που αναλάβαμε, έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα για την Περιφέρειά μας, μένοντας προσηλωμένοι στην βασική μας επιδίωξη για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας καθώς και την γενικότερη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Για να επιτύχουμε λοιπόν το έργο μας έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για την νέα προγραμματική περίοδο του 2014 – 2020», είπε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Είχαμε και έχουμε διαρκή και στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ. Μετά την μεγάλη περικοπή των χρηματοδοτήσεων από προγράμματα εθνικών πόρων, το ΕΣΠΑ αποτελεί το πιο σημαντικό και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα πνοής για την Στερεά Ελλάδα».
Έδωσε έμφαση στις συντονισμένες προσπάθειες και τον λεπτομερή προγραμματισμό και επεσήμανε: «Έχοντας κατανοήσει τα νέα δεδομένα έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε υψηλή απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, η οποία φθάνει στο 73%, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες , την ώρα που ο εθνικός μέσος όρος κυμαίνεται στο 48 %. Στην Περιφέρειά μας έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Έργα, που αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την περιοχή μας και να δώσουν επιπλέον ώθηση με σκοπό την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας».
Επίσης ο κ. Περγαντάς αναφέρθηκε στα αιτήματα υπερδέσμευσης του Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας, που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομών, έτσι ώστε να υλοποιηθούν ώριμα έργα απαραίτητα για την ολοκλήρωση βασικών υποδομών.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί η υπερδέσμευση του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας τουλάχιστον , στο 120% των ήδη εκχωρημένων κονδυλίων.
Σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ο κ. Περγαντάς ζήτησε από τους βουλευτές της Επιτροπής τη συνδρομή τους «ώστε να υπάρχει ομαλή και συνεχής ροή χρηματοδότησης, για να ολοκληρωθούν όλα τα έργα, που έχουν ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί».
Ο Περιφερειάρχης έθεσε και το θέμα της χαμηλής απορρόφησης των ενταγμένων έργων, και πρότεινε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση μελετών και υλοποίηση τμημάτων τους όπως ο δρόμος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, η παράκαμψη Θήβας και ο δρόμος Λιβαδειά – Αράχοβα – Άμφισσα .
Ακόμα ενημέρωσε τους βουλευτές της Επιτροπής για το ποσό των 20 εκατ. ευρώ , με το οποίο μέσω ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν δράσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ συζήτησε έγινε και για θέματα περιβάλλοντος της Στερεάς Ελλάδας.
«Όλοι οι φορείς της Περιφέρειας λειτουργούμε σαν ομάδα και επιδιώκουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τόπο» κατέληξε ο Περιφερειάρχης και ευχαρίστησε τους Βουλευτές της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και τους Βουλευτές της Στερεάς για «την γόνιμη και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεδρίαση».