Ευθύνες για την κατάργηση του Πανεπιστημίου

Κοινοποίηση στα Social Media

Σκληρή επίθεση στον δήμαρχο Λιβαδειάς και τη δημοτική αρχή εξαπέλυσε η αντιπολίτευση σχετικά με το θέμα της κατάργησης του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια του απολογισμού για το συγκεκριμένο ζήτημα.  

Γ. Αποστόλου: Καμία ανοχή πλέον

apostoloy«Είχα πει στον δήμαρχο ότι με την τακτική που ακολουθεί θα είναι μόνος του στη νίκη αλλά μόνος του και στη ήττα και εκεί είναι τώρα», τόνισε ο Γιάννης Αποστόλου και πρόσθεσε ότι το ‘’τα παντελόνια τα φοράω και τα τιμάω’’ δεν ισχύει» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αν ο ίδιος ήταν στη θέση του δημάρχου θα είχε παραιτηθεί.

«Το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημίου είναι πολύ σοβαρό και υπάρχουν ευθύνες για λάθος τακτικές και ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από συλλογή υπογραφών. Και πάλι όμως ο δήμαρχο το απαξίωσε όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο διότι όταν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας μίλαγαν ο ίδιος αντί να τους ακούει συμμετείχε σε «πηγαδάκια». Δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει το δήμο, πρόκειται για μια αλλοπρόσαλλη δημοτική αρχή στην οποία αρχικά είχαμε συμπαρασταθεί αλλά τώρα πλέον δεν θα μείνει σε χλωρό κλαρί δεδομένου ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη», κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

Γ. Πούλου: Οι ενέργειες του δημάρχου οδήγησαν στην ήττα

poulou-001Η Γιώτα Πούλου η οποία σε κάποια στιγμή αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία διότι όπως σημείωσε ενώ είχε ζητηθεί συζήτηση μόνο για το πανεπιστήμιο στην ημερήσια διάταξη μπήκαν άλλα 11 θέματα αλλά και γιατί «τη συνεδρίαση υπάρχει απαξιωτική συμπεριφορά από τον δήμαρχο που όταν μιλάνε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ο ίδιος μιλάει σε πηγαδάκια κάτι που αποτελεί προσφιλή του τακτική» τόνισε: «Ο δήμαρχος ήλπιζε ότι με προσωπικές ενέργειες θα ερχόταν ως ήρωας που θα είχε πετύχει την παραμονή του πανεπιστημίου ωστόσο η πραγματικότητα εξελίχθηκε διαφορετικά και το πανεπιστήμιο καταργήθηκε. Οι προσωπικές ενέργειες οι παραγοντισμοί και τα πολιτικά παρασκήνια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα».

Η κ. Πούλου συνέχισε λέγοντας: «Εμείς από την αρχή είχαμε πει οτι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της διεκδίκησης και η αντίδραση της κοινωνίας κάτι όμως που δεν υιοθετήθηκε από τον δήμαρχο. Η Λιβαδειά έχασε και ο δήμαρχος πρέπει δημόσια να απολογηθεί».

Επίσης υπογράμμισε ότι τώρα αφενός πρέπει «να δούμε τι θα κάνουμε ώστε και να υπάρξει πνευματική ζωή αυτή του επιπέδου στη πόλη» και αφετέρου «να δούμε πως θα στραφούμε κατά της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Στερεάς πρώτα για να πάρουμε πίσω το κτήριο που είχαμε παραχωρήσει και στεγαζόταν η σχολή για να το χρησιμοποιήσει ο δήμος για τις ανάγκες του ή ως δημαρχείο αλλά και για να διεκδικήσουμε αποζημίωση διότι το πανεπιστήμιο ο δήμος το στήριξε και το πλήρωσαν οι δημότες».

Ν. Κοτσικώνας: Ο λαός να βγάλει πολιτικά συπεράσματα

kotsikonas-001Σε καθαρά πολιτική διάσταση έθεσε το ζήτημα ο Ν. Κοτσικώνας. «Το πανεπιστήμιο –είπε – ή το σχέδιο Αθηνά ή η Ανώτατη εκπαίδευση γενικότερα είναι ένα θέμα που συγκρούονται δυο πολιτικές δυο διαφορετικές αντιλήψεις. Η μια είναι η αυτή που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τοπικιστικά και η άλλη η δική μας που δίνει πολιτικές διαστάσεις. Αποδεικνύεται πλέον οτι είναι στόχος της ΕΕ που υλοποιείται από την τρικομματική κυβέρνηση  τα πανεπιστήμια να συνδέονται άμεσα με τις επιχειρήσεις με επέμβαση και στα προγράμματα σπουδών. Αυτό γίνεται μέσω της αναδιάρθρωσης και της συρρίκνωσης πανεπιστημίων και ΤΕΙ.»

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσικώνα «θύμα αυτής της πολιτικής ήταν και η σχολή της Λιβαδειάς» και όπως υπογράμμισε «δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά έτσι όπως το χειρίστηκε η τοπική πολιτική ηγεσία η οποία με προσωπικές παρεμβάσεις προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Οι ευθύνες είναι σοβαρές οι ευθύνες, της δημοτικής αρχής, της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, του υπουργείου και τις κυβέρνησης και πρέπει οι λαϊκές οικογένειες να βγάλουν άμεσα πολιτικά συμπεράσματα διότι την κρίση και στην εκπαίδευση ο λαός θα την πληρώσει».

Ν. Παπαγγελής: Φταίνε οι κυβερνητικοί βουλευτές

papaggelisnikΑπό την πλευρά του ο Νίκος Παπαγγελής χαρακτήρισε το σχέδιο Αθηνά μνημονιακή επιταγή και επέρριψε ευθύνες στους κυβερνητικούς βουλευτές. Επίσης αναφερόμενος στην απόσυρση αρχικά της τροπολογίας (η οποία ψηφίστηκε αργότερα) σημείωσε ότι σημαντική συμβολή σε αυτό είχαν και συντονισμένες ενέργειες στις οποίες είχε συμμετοχή και ο δήμος Λεβαδέων.  

«Είχαμε επαφές με περισσότερους από 40 βουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα. Δυστυχώς οι δικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές ουδέποτε υποστήριξαν τη σχολή στη Λιβαδειά και έχω και αποδείξεις γι΄ αυτό. Έφτασα μέχρι το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού που μου είπαν ότι οι βουλευτές σας δεν κάνουν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Επίσης έκανε γνωστό ότι ο δήμος Λιβαδειάς προτίθεται να αρχίσει δικαστικό αγώνα κατά της απόφαση για την κατάργηση αλλά και για αποζημίωση για έξοδα ή διαφυγόντα κεφάλαια του δήμου ενώ δεν απέκλεισε συμμαχίες με άλλους δήμους με παρόμοιο πρόβλημα.