Χρήστος Σταϊκούρας: H Ελλάδα είναι σ’ ένα καλύτερο σημείο αφετηρίας

Κοινοποίηση στα Social Media

staikourasΞεκινώντας με  τη φράση: Η Ελλάδα είναι σ΄ένα καλύτερο σημείο αφετηρίας ξεκίνησε την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία.

Καλημέρα κι από μένα. Κατ’ αρχήν να ξεκινήσω από την πρώτη ερώτηση που έγινε και να καταθέσω -άλλωστε αυτό αποδεικνύεται κι από το χθεσινό Δελτίο Τύπου των εταίρων- ότι η Ελλάδα είναι σ’ ένα καλύτερο σημείο αφετηρίας. Πλέον υπάρχει σαφής αναφορά ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων, καλύτερο σημείο αφετηρίας, ώστε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων διατηρήσιμης ανταγωνιστικότητας και ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ποσοτικοί δείκτες το επιβεβαιώνουν αυτό και ουσιαστικά απαντούν και σε ένα ερώτημα που ετέθη περί δημοσιονομικού κενού. Να καταθέσω ορισμένους δείκτες: Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012: πλέον θα υπάρχει σαφής αναφορά στο κείμενο ότι η εκτέλεση θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις.

Δεύτερον: Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, το α’ τρίμηνο του 2013 είναι εντός στόχων και μάλιστα καλύτερη από τους στόχους. Η εικόνα δε που έχουμε το α’ δεκαήμερο του Απριλίου στο σκέλος των εσόδων, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του α’ τριμήνου.

Βεβαίως, χρειάζεται προσοχή στο σκέλος των εσόδων, κυρίως των έμμεσων φόρων. Βεβαίως χρειάζεται συνεχώς αξιολόγηση των πολιτικών και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι θα αναγράφεται στο κείμενο αξιολόγηση αυτών των πολιτικών μεταξύ άλλων του ΦΠΑ στην εστίαση, στην επόμενη επιθεώρηση, δηλαδή τον Ιούνιο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν και το α’ δεκαήμερο του Απριλίου ότι κινούμαστε εντός στόχων.

Ενδεικτικά να σας πω -αλλά όλα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγησή τους- ότι το α’ δεκαήμερο του Απριλίου, το γενικό σύνολο εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρων ήταν 3,2% υψηλότερο από το αντίστοιχο του περσινού χρονικού διαστήματος. Και μετά τις επιστροφές ήταν 9,8% υψηλότερο από πέρυσι. Εξακολουθούμε να παρατηρούμε υστερήσεις στο σκέλος των έμμεσων φόρων, ειδικά των φόρων συναλλαγών, δηλαδή ΦΠΑ. Και αυτό θέλει προσοχή και αξιολόγηση, το τονίζω για πολλοστή φορά. Όμως, η γενική εικόνα είναι ικανοποιητική.

Επίσης, αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός στο θέμα της ανταγωνιστικότητας. Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα δηλαδή τον φετινό Ιανουάριο ήταν 85%, κάτω από τον περσινό Ιανουάριο. Επίσης, ο πληθωρισμός πλέον διατηρείται, κινείται σε αρνητικά επίπεδα. Ο μεταρρυθμίσεις προωθούνται εντατικά. Δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011-2012.

Προσθέτω ότι, με βάση ευρωπαϊκά στοιχεία, ευρωπαϊκές εκθέσεις, το οικονομικό κλίμα και ο σχετικός δείκτης που το αποτυπώνει, το φετινό Φεβρουάριο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 40 μηνών και η χαμηλότερη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι καταθέσεις επιστρέφουν και έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Αυτά, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, δεν τ’ αναφέρω και εγώ με διάθεση θριαμβολογίας. Άλλωστε δε δικαιολογούνται πανηγυρισμοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Είναι βέβαιο ότι πρέπει πολλά ακόμα να γίνουν. Σήμερα είναι σαφές ότι εφεξής απαιτείται συνεπής και αποτελεσματική εφαρμογή των όσων θεσμοθετήθηκαν, σε συνδυασμό βεβαίως με νέες πολιτικές και μέτρα που επισπεύδουν την ανάκαμψη της οικονομίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αμφίπλευρη και βιώσιμη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και το τέλος του καθοδικού κύκλου της οικονομίας.

Με αυτά τα στοιχεία απαντώ και στο ερώτημα περί δημοσιονομικού κενού. Πώς μπορεί να προκύψει ένα δημοσιονομικό κενό; Μπορεί να προκύψει από τη μη υλοποίηση κάποιων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και τα οποία ορθώς η κυβέρνηση δεν υλοποίησε υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και στα οποία βρέθηκαν δημοσιονομικά ισοδύναμα αποδεκτά από τους εταίρους ή διαφορετική αποτίμηση ορισμένων μέτρων, στα οποία υπήρχε σύγκλιση. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσετε όπως σας είπα, την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.

Μιλήσατε για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Νομίζω αν ανατρέξετε στις προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup υπάρχουν αναφορές πώς αυτό μπορεί να γίνει. Και στον αριθμητή και στον παρανομαστή. Και μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά ακόμα και για το ύψος των επιτοκίων.

Ρευστότητα της οικονομίας, γιατί η ανάπτυξη πάει χέρι-χέρι με τη ρευστότητα. Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και αυτοί επιτυγχάνονται. Ο πρώτος είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Κάθε μήνα έχετε πλήρη ενημέρωση της πορείας πληρωμών.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου έχουν δοθεί άλλα 200 εκατομμύρια από τα συναρμόδια Υπουργεία προς την πραγματική οικονομία που προστίθενται στο 1,5 δισ. που ήδη έχει παρασχεθεί στην πραγματική οικονομία. Ο στόχος είναι μέσα στον Απρίλιο να προσεγγίσουμε τα 600 με 700 εκ. ευρώ, όπως έχουμε επαναλάβει και στο τέλος Μαρτίου.

Δεύτερον: Οι καταθέσεις: Περίπου 20 δισ. καταθέσεις έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα. Και το δύσκολο μήνα του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, μπορούμε να ευελπιστούμε σε ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Τρίτον: Η χρήση των κοινοτικών πόρων. Το συναρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει καταθέσει και χθες παρουσίασε πλήρη στοιχεία για την απορροφητικότητα αυτών των πόρων. Άρα υπάρχει μια βελτίωση της εικόνας μέσα απ’ αυτούς τους τρεις πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.