Με οδηγό τα Κρητικά Μιτάτα στα 7 ευρώ τα αρνιά το Πάσχα

Κοινοποίηση στα Social Media

ktinotrofosΑνοδικά δείχνει να κινείται η αγορά αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα καθώς όλες οι κινήσεις επιβεβαιώνουν ότι τα ντόπια αρνιά είναι λίγα σε σχέση με τη ζήτηση που παρατηρείται νομοτελειακά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda, όλα δείχνουν ότι, εφ’ όσον διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνουν οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» οι τιμές για τα μικρά αμνοερίφια (βάρος μέχρι 15 κιλά) αναμένεται να διαμορφωθούν τουλάχιστον κατά 30% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Eφόσον διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνουν οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» οι τιμές για τα μικρά αμνοερίφια (βάρος μέχρι 15 κιλά) αναμένεται να διαμορφωθούν τουλάχιστον κατά 30% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Ήδη τις τελευταίες μέρες η τιμή παραγωγού, με την οποία «σφάζουν» οι χονδρέμποροι, «τσιμπάει» κάποια λεπτά από μέρα σε μέρα, προσεγγίζοντας τα 5 ευρώ (4,60 με 4,80 στα μέσα της εβδομάδας). Η τιμή αυτή, τονίζουν παράγοντες της αγοράς δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτές που αναμένεται να διαμορφωθούν τις ημέρες του Πάσχα, με τους αισιόδοξους να βλέπουν τιμές παραγωγού μεταξύ 6 και 7 ευρώ το κιλό.

Βεβαίως είναι ακόμα νωρίς για να προεξοφληθούν εξελίξεις, ειδικά σε μια «ρηχή» αγορά, όπως είναι η ελληνική, όπου ένας πολύ μικρός αριθμός εμπόρων είναι σε θέση να επηρεάσει την εικόνα της αγοράς σε απόσταση από τους πραγματικούς όρους προσφοράς και ζήτησης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το οικονομικό σκέλος της κατ’ αρχήν συμφωνίας των Κρητικών (Μιτάτα) με τον Μαρινόπουλο (Carrefour) έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πληροφορίες του Agronews  από το νησί λένε ότι ο συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει την ποσότητα των 15.000 αμνοεριφίων που τους έχει ζητήσει η αλυσίδα λιανικής, ενώ λύνονται και τα θέματα που αφορούν στον ακριβή χρόνο και τόπο σφαγής των ζώων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των αγοραστών ως προς τις τμηματικές παραδόσεις των αντίστοιχων ποσοτήτων.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα αμνοερίφια των Κρητικών (από 8 μέχρι 15 κιλά) θα πληρωθούν με τιμή (παραδοτέα στο σημείο διάθεσης) μεταξύ 6 και 7 ευρώ το κιλό, ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Λιγότερη συζήτηση γίνεται προς το παρόν από συνεταιρισμούς άλλων περιοχών της χώρας (Θρακών Αμνός, Βοσκός Ολύμπου, Ρήγας Φεραίος κ.α.), τόσο γιατί δεν διαφαίνεται ανάλογα μεγάλη παραγγελία, όσο και γιατί, όπως αναφέρθηκε στην αρχή οι ποσότητες είναι τέτοιες που δεν κινητοποιούν τους παραγωγούς για συνολική λύση.

Βιολογική κτηνοτροφία
Σοβαρές ελλείψεις στην αγορά βιολογικών ζωικών προϊόντων, εν τω μεταξύ, έχει δημιουργήσει η καθυστερημένη εφαρμογή του αντίστοιχου προγράμματος ενίσχυσης. Ενώ για τη φυτική παραγωγή το υπουργείο βρίσκεται στην εξέταση των ενστάσεων, στη ζωική παραμένει ακόμα στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης.

από http://www.agronews.gr