Επιληψία και φωτοευαισθησία

Κοινοποίηση στα Social Media

epil1Ενημερωτική ημερίδα για την επιληψία και την φωτοευαισθησία διοργάνωσαν στον κινηματογράφο Φίλιππος το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς,  η ΕΛΜΕ Βοιωτίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδειάς

Πιο συγκεκριμένα το θέμα ήταν «Σπασμοί – Επιληψία – φωτοευαισθησία» και κύριος ομιλητής ο Βοιωτός Παιδονευρολόγος – Νευρολόγος – Επιληπτολόγος, Πρόεδρος του Ελληνικού και Παγκόσμιου Γραφείου Επιληψίας καθηγητής Αθανάσιος Κοβάνης

Αρκετοί ακόμα και σήμερα στο άκουσμα της επιληψίας αλλά και της φωτοευαισθησίας τρομοκρατούνται.

Η επιληψία είναι μία εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις και όχι μία νοητική ασθένεια. Η επιληπτική κρίση είναι αποτέλεσμα ξαφνικών, συνήθως σύντομων διαδοχικών βιοηλεκτρικών εκκενώσεων μιας ομάδας εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλούν διάφορα κλινικά φαινόμενα, όπως αφαιρέσεις, κινήσεις, συσπάσεις ή διάφορες συμπεριφορές και συγκινήσεις.

Η φωτοευαισθησία είναι η ευαισθησία που σπάνια έχει ο ινιακός λοβός -ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου- να αντιδρά υπέρμετρα σ’ ένα παλλόμενο φωτεινό ερέθισμα. Τότε, η βιοηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να την ελέγξει ο εγκέφαλος. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το βιοηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να μπλοκάρει τον εγκέφαλο, να τον βραχυκυκλώσει και το άτομο να χάσει την επικοινωνία με το περιβάλλον και να κάνει μια φωτοευαίσθητη κρίση.

«Το θέμα μας είναι η επιληψία. Υπάρχουν πολλές επιληψίες όπως υπάρχουν πολλά είδη σπασμών και πολλά είδη συνδρόμων και έχουμε και το θέμα της φωτοευαισθησίας για το οποίο ανησυχούν έντονα οι γονείς για τα παιδιά που ασχολούνται με τους υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κοβάνης και συμπλήρωσε: «Η επιληψία δεν είναι μια ασθένεια. Είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που συμβαίνει παγκοσμίως σε όλες τις φυλές, σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο υψηλότατης νοημοσύνης αλλά και σε ένα άτομο με νοητική στέρηση ή κινητικά περιβλήματα. Επομένως είναι ένα συχνό νευρολογικό πρόβλημα εδώ και χιλιάδες χρόνια το όποιο έχει παρεξηγηθεί».

Όπως έκανε γνωστό το 75 – 85% των ατόμων που έχουν επιληψία παίρνουν θεραπευτική αγωγή, έχουν πλήρως ρυθμιστεί και δεν τους ξέρει κανείς, βρίσκονται μεταξύ μας, βρίσκονται σε υψηλότατε θέσεις. Αυτούς που ο κόσμος ξέρει όπως είπε ο κ. Κοβάνης είναι εκείνοι που δεν έχουν ρυθμιστεί και το ποσοστό αυτών φτάνει περίπου στο 15%.

Πολλοί είναι εκείνοι που αν μπροστά του συμβεί ένα περιστατικό επιληψίας όχι μόνο δεν ξέρουν τι να κάνουν αλλά μπορεί αν προβούν και σε ενέργειες που δεν πρέπει λόγω της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί.

«Εάν συμβεί μπροστά σε κάποιον μια τέτοια κρίση δεν πρέπει να κάνει τίποτα παρά να γυρίσει το άτομο στο πλάι, να βάλει κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του, να χαλαρώσει τα ρούχα του αν είναι σφιχτά, να δει αν υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία μπορεί να τραυματιστεί και άρα να τα απομακρύνει. Δεν απαιτείται να κάνει τίποτα άλλο. Κατά κανόνα αυτές οι κρίσεις κρατάνε δύο έως τρία λεπτά της ώρας, μετά το άτομο μπορεί να έχει μια ελαφρά σύγχυση και να μη θυμάται τι έγινε, έτσι θα πρέπει α μείνουμε για λίγο μαζί του μέχρι να συνέλθει εντελώς»,  σημειώνει ο Α. Κοβάνης.

Σχετικά με την φωτοευαισθησία ο κ. καθηγητής σημειώνει ότι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό άρα και σε άτομα με επιληψία σε ένα ποσοστό περίπου 7%. «Επομένως από τα 100 άτομα που έχουν επιληψία μόνο τα 7 έχουν φωτοευαισθησία. Λανθασμένα λοιπόν πολλές φορές έχει απαγορευτεί στα άτομα που έχουν επιληψία να βλέπουν τηλεόραση», λέει ο κ. Κοβάνης και προσθέτει: «Η φωτοευαισθησία είναι ένα εργαστηριακό εύρημα που πρέπει να αποδειχτεί στο εργαστήριο. Φωτοευαισθησία δεν έχει  ένα άτομο 40 χρονών όταν κάνει κρίση, η φωτοευαισθησία εμφανίζεται γύρω στην εφηβεία. Εφόσον λοιπόν αποδειχθεί θα χορηγηθεί φάρμακο οπότε και πάλι το άτομο αυτό μπορεί να βλέπει τηλεόραση».