Η τηλεόραση στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Κοινοποίηση στα Social Media

tsamaliΣύμφωνα με τον Ντον Ντινκμεγιερ και τον Γκάρυ ΜακΚαίη, η τηλεόραση είναι συχνά ο κατηγορούμενος για πολλές δυσκολίες των γονιών.

Την κατηγορούν ότι επηρεάζει τις δουλειές που πρέπει να κάνουν τα παιδιά, τα μαθήματα τους, την ώρα του ύπνου. Είναι όμως ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι, και όταν οι γονείς σβήνουν την τηλεόραση, συχνά εξακολουθούν να συναντηθούν δυσκολίες για να καταφέρουν τα παιδιά να κάνουν αυτές τις δουλειές. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν την τηλεόραση για να αποφύγουν, να καθυστερήσουν ή να «λησμονήσουν» αυτό που είναι υποχρέωση να κάνουν. Κάνοντας αυτό στέλνουν στους γονείς ένα μήνυμα: «Εφόσον μπορώ, δεν έχω την πρόθεση να κάνω αυτό που θες εσύ». Γι’ αυτό όταν οι γονείς βλέπουν ότι η τηλεόραση επηρεάζει τις ευθύνες που έχουν αναλάβει τα παιδιά τους, είναι καιρός να εξετάσουν τη σχέση τους με τα παιδιά.
Μερικοί γονείς δημιουργούν πεδίο μάχης γύρω από την τηλεόραση, περιορίζοντας αυθαίρετα τη χρήση της. Η αντιμετώπιση αυτή  συχνά προκαλεί μνησικακία και διάθεση για αντεκδίκηση από μέρους των παιδιών. Συχνά επίσης οι γονείς ελάχιστα ενδιαφέρονται για τις επιθυμίες των παιδιών τους, σε σχέση με τα προγράμματα που προτιμούν. Πολλοί γονείς θα ενοχλούνταν αν το παιδί τους επενέβαινε την ώρα που εκείνοι παρακολουθούσαν μια ενδιαφέρουσα ταινία στην τηλεόραση. Κι όμως. Αυτοί οι ίδιοι γονείς δεν σκέφτονται καθόλου, όταν απαιτούν να γίνει αμέσως μία ορισμένη δουλειά, ακόμα κι όταν το παιδί παρακολουθεί ένα πρόγραμμα, που το ενδιαφέρει.
Αν θέλετε να κερδίσετε τη συνεργασία των παιδιών σχετικά με τη χρήση της τηλεόρασης, όπως και σε οποιοδήποτε τομέα όπου υπάρχει σύγκρουση, πρέπει να υπολογίσετε τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των παιδιών. Αυτό μπορεί να γίνει μία ευκαιρία για να ανταλλάξετε μαζί τους συναισθήματα και αξίες, και για να καταλήξετε σε αποφάσεις που έχετε πάρει από κοινού.
Μερικά παιδιά περνούν την περισσότερη ώρα τους παρακολουθώντας τηλεόραση. Τα παιδιά αυτά ίσως χρησιμοποιούν την τηλεόραση για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Προτιμούν και νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον κόσμο της φαντασίας που τους προσφέρει η τηλεόραση. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσετε με το παιδί το χρόνο που περνάει παρακολουθώντας τηλεόραση, και να καταλήξετε σε μια συμφωνία για το πόση ώρα μπορεί να βλέπει τηλεόραση κάθε μέρα. Ύστερα, το παιδί μπορεί να διαλέξει τα προγράμματα που προτιμάει να παρακολουθήσει μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Απο το diavima.gr