Οι δανειολήπτες πρέπει να βοηθηθούν, τόνισε από τη Λιβαδειά ο Γ. Μπαρτζώκης

Κοινοποίηση στα Social Media

mpartzokisΤους δανειολήπτες όλης της χώρας κάλεσε από τη Λιβαδειά ο πρόεδρος των Δανειοληπτών Ελλάδας Γιώργος Μπαρτζώκης να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιβαδειά και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων ο κ. Μπαρτζώκης επεσήμανε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την επαναοριοθέτηση των υποχρεώσεων των δανειοληπτών σε ποσοστό 30%, ζήτησε από την κυβέρνηση να πείσει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να δώσει νέα δάνεια για να κινηθεί η αγορά και προέτρεψε τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους να κάνουν χρήση του σχετικού νόμου διαγραφή των χρεών, μέρους ή και ολόκληρου του ποσού.

«Η υπερχρέωση των ελλήνων είναι σε μεγάλο βαθμό. Αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται περίπου το 30% των στεγαστικών δανείων και το 40% των καταναλωτικών. Έτσι λοιπόν καθίσταται αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη επαναοριοθέτηση των υποχρεώσεων των δανειοληπτών», σημείωσε σε δηλώσεις του και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το νόμο Κατσέλη, το νόμο 3869 που ουσιαστικά διαγράφει τα χρέη μέχρι και σε ποσοστό 100%».

Όπως τόνισε ο Γ. Μπαρτζώκης η ουσία του νόμου είναι να μπορέσει να αποδείξει ο δανειολήπτης όχι οτι δεν θέλει να πληρώσει αλλά οτι δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει.

«Δεν μας απασχολεί το ύψος των χρεών μας απασχολεί το ποσό που πρέπει να πληρώνει ο καθένας με βάση το εισόδημά του. Βλέπουμε οτι έχουν κατρακυλήσει οι τιμές και των ακινήτων και των εισοδημάτων των δανειοληπτών», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Νομίζω οτι έφτασε μια μεγάλη ευκαιρία για τους δανειολήπτες να επαναοριοθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Είτε με νομοθετική ρύθμιση με το 30% είτε με το νόμο Κατσέλη που λειτουργεί άψογα. Όλοι πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιότατά τους γιατί άλλη ήταν η αξία των πραγμάτων πριν την κρίση, πριν από 4 χρόνια και άλλη τώρα».

Παράλληλα επεσήμανε ότι καλό θα είναι οι τράπεζες να καταλάβουν πως ίσως θα πρέπει να συμβιβαστούν πριν μια υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα θέμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι πληρωμή από το κράτος προς τις τράπεζες των επισφαλειών τους. Όλες τις επισφάλειες των δανειοληπτών τις πληρώνει το κράτος. Άρα αυτόματα θα έπρεπε να αλλάξει το ποσό που πληρώνει ο κάθε δανειολήπτης. Είναι πολύ απλά τα πράγματα, 233 δις έχουν δοθεί ως εγγύηση για τις επισφάλειες άρα ουσιαστικά αυτές έχουν πληρωθεί».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στα προβλήματα που προέκυψαν στην συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική υπογραμμίζοντας πως «η τρόικα δεν επιθυμεί τη συγχώνευση γιατί θέλει τις τράπεζες αποδυναμωμένες για να τις πάρουν οι Γερμανικές τράπεζες».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε του Έλληνες Ειρηνοδίκες «για τις γενναίες αποφάσεις τους» ωστόσο είπε ότι «στη Βόρια Ελλάδα υπάρχουν κάποια Ειρηνοδικεία -και το λέω με στενοχώρια- που κοιτάνε με καχυποψία των δανειολήπτη».

Ο δανειολήπτης όπως είπε «είναι ένα άτομο με οικονομική αδυναμία και μάλιστα με κάποια ψυχολογικά θέματα λόγω της πίεσης των εισπρακτικών εταιριών» γι΄ αυτό «οι δανειολήπτες πρέπει να βοηθηθούν για να κινηθεί και η οικονομία και αυτό δεν είναι σε βάρος όσων μπορούν ακόμα και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.