Κολλαγόνο: Θέλω να το αγοράσω;

Κοινοποίηση στα Social Media

zilianaioyΓράφει η Αντωνία  Ζηλιαναίου Ειδικός Εφ. Διαιτητικής Σύμβουλος Διατροφής –Personal Trainer
Όταν πρώτη φορά άκουσα  για το κολλαγόνο σε υγρή μορφή ήταν πριν από αρκετό καιρό από κάποιους επαγγελματίες αθλητές σωματικής διάπλασης ή αλλιώς bodybuilders, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να είναι σίγουροι ότι προσλαμβάνει ο οργανισμός τους αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης στην διατροφή τους .

Χρησιμοποιούσαν αυτό το συγκεκριμένο πρωτεϊνικό πεπτίδιο όχι μόνο για να «ταΐσουν» τους μυς ,αλλά και για τα οφέλη που προσφέρει στις αρθρώσεις .
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το κολλαγόνο χρησιμοποιείται και για άλλες ανάγκες και όχι μόνο για μια νεότερη ή σφριγηλή  επιδερμίδα. Δεν γνωρίζουν πως το κολλαγόνο είναι η πιο συχνή πρωτεΐνη που βρίσκουμε μέσα στο ανθρώπινο σώμα.  Αποτελεί περισσότερο από το 25% της πρωτεΐνης που υπάρχει στο σώμα μας σε σχέση με το 35% της ολικής πρωτεΐνης που ρέει μέσα σε αυτό !
Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί το υγρό κολλαγόνο ως πολύ-διαφημιζόμενο προϊόν που υπόσχεται λαμπερό πρόσωπο ,μαλλιά δυνατά και την λύση σε κάθε πρόβλημα. Κάθε νέα φόρμουλα είναι ευχάριστο γεγονός αν και εφόσον έχει συγκεκριμένη και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
Για να δούμε τι συμβαίνει ,ας διευκρινίσουμε «τι είναι το κολλαγόνο».
Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα όντα  και προσδίδει  αντοχή στους συνδετικούς ιστούς. Υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικά γονίδια κολλαγόνου, τα οποία αποτελούν την ποικιλία στις μορφές του. Τα κολλαγόνα είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα. Τα κύτταρα που παρασκευάζουν κολλαγόνο έχουν διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το είδος του ιστού: ινοβλάστες στο δέρμα, στους τένοντες και άλλους συνδετικούς ιστούς ενώ στα οστά λέγονται οστεοβλάστες. Όλα τα μόρια του εξωκυττάριου στρώματος (μαζί και το κολλαγόνο) συντίθενται ενδοκυττάρια (μέσα στο κάθε κύτταρο) και απελευθερώνονται με εξωκυττάρωση. Για να μην διασπαστούν μέσα στο κύτταρο, παρασκευάζεται μια πρόδρομη μορφή του κολλαγόνου, το προ-κολλαγόνο, το οποίο διαθέτει επιπρόσθετα πεπτίδια . Η κολλαγονάση, ένα εξωκυττάριο ένζυμο αποκόπτει αυτές τις ακραίες περιοχές και έτσι η συναρμολόγηση εκτελείται μόνο μετά την εξαγωγή των μορίων από το κύτταρο που τις παρασκευάζει.
Μήπως είναι αρκετά μπερδεμένα και επιστημονικά για σας;
Με άλλα λόγια για να τοποθετηθεί κολλαγόνο στα σημεία που το χρειαζόμαστε και το θέλουμε , ο οργανισμός κάνει μια συγκεκριμένη χημική διεργασία την οποία δεν μπορεί να την αντικαταστήσει ένα υγρό που καταπίνουμε σε συγκεκριμένες ποσότητες και σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα των φυσικά παραγόμενων πρωτεϊνών από το σώμα.  Θα αναφέρουμε και μια άλλη μορφή κολλαγόνου την ζελατίνη, η οποία  χρησιμοποιείται στα τρόφιμα και τη βιομηχανία, αλλά είναι το κολλαγόνο που έχει υδρολυθεί/επεξεργαστεί  ανεπανόρθωτα.
Το κολλαγόνο είναι η πιο σημαντική ουσία  σύνθεσης ιστών μέσα στο σώμα μας μαζί με το νερό. Καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο και το βλέπουμε ως αποτέλεσμα στο δέρμα που κάνει ρυτίδες  και χαλαρώνει , τα μαλλιά γίνονται θαμπά και λεπτά ,οι αρθρώσεις γίνονται πιο σκληρές και λιγότερο ευλύγιστες.
Τα συμπληρώματα με  κολλαγόνο πιστεύεται πως προσφέρουν  στο σώμα τα αμινοξέα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και διατήρηση του κολλαγόνου. Το μυστικό του κολλαγόνου είναι στον συνδυασμό των αμινοξέων που περιέχει συγκεκριμένα : γλυκίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη, και αργινίνη . Αν αυτά περιέχονται στο σκεύασμα που θα αγοράσετε τότε είστε σε καλό δρόμο.  Η πρωτεΐνη κολλαγόνου έγινε γνωστή από την ικανότητά της για απώλεια βάρους ,γερά κόκκαλα και τένοντες ,για καλύτερη εμφάνιση τις επιδερμίδας ,για την καλύτερη ανάπτυξη και επανόρθωση των ιστών ,καλύτερο μεταβολισμό , αύξηση της αυξητικής ορμόνης η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους. Όλα αυτά όμως έχουν ελάχιστα αποδειχθεί με επίσημες ιατρικές έρευνες.
Επηρεάζει επίσης, όπως λέγετε, τη διατήρηση των μυών , τα επίπεδα ενέργειας, την απαλότητα και ελαστικότητα του δέρματος, και τον ύπνο. Βοηθά την επούλωση των πληγών και τη στήριξη των λειτουργιών στις αρθρώσεις . Όλα αυτά γίνονται από το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που κατασκευάζει ο οργανισμός .Θα διευκρινίσω μόνο ότι το κολλαγόνο από μόνο του δεν καίει λίπος ,αλλά ο ρόλος του βοηθά στην λειτουργία του μεταβολισμού με συνέπεια να διαπιστώνουμε απώλεια βάρους μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή . Το κολλαγόνο πρακτικά χρησιμοποιείται από γιατρούς που ειδικεύονται στις ανωμαλίες της επιδερμίδας (επουλώσεις εγκαυμάτων κλπ.) και εκεί ,αφού το τοποθετήσουν επιδερμικά ή υποδόρια σε ενέσιμη ή κάποια άλλη μορφή και διαδικασία.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οφέλη αυτής της πρωτεΐνης  ,που την καταναλώνουμε από κάποιο σκεύασμα του φαρμακείου, είναι σύστασή του. Δεν  είναι φάρμακο, δεν περιέχει βλαβερές διεγερτικές ουσίες . Η υγρή μορφή της πίνοντας μια κουταλιά της σούπας ή δύο από το εύγευστο υγρό, είναι αβλαβές . Επιπλέον, το κολλαγόνο είναι μια καθαρή μορφή , πλήρης πρωτεΐνη και είναι απόλυτα ασφαλής ,οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε το διατροφικό συμπλήρωμα.
Μιλώντας όμως τεχνικά και πρακτικά, ίσως από αυτό το συμπλήρωμα να διαπιστώσετε αλλαγές στο δέρμα ,αλλά ελάχιστη ποσότητα από το υγρό αυτό θα φτάσει στα σημεία που εσείς το θέλετε (π.χ. ρυτίδες). Απλά υπάρχουν τόσες πολλές χημικές διεργασίες που γίνονται μέσα στο σώμα μας με την βοήθεια του κολλαγόνου,  που το συμπλήρωμα διατροφής ,τυπικά θα χρησιμοποιηθεί από κάπου αλλού πριν κάνει πραγματικά κάτι αξιοσημείωτο στην επιδερμίδα σας.
Αν θελήσουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής με σκοπό την παραγωγή και διατήρηση του κολλαγόνου στο φθαρμένο δέρμα  ίσως απογοητευτούμε, διότι τα αποτελέσματα θα είναι ελάχιστα ή ακόμα και αποτέλεσμα αυθυποβολής . Αν αυτό που επιθυμείτε είναι να δώσετε πρώτες ύλες στο σώμα για να διορθώνει τις οποιεσδήποτε φθορές του χρόνου , τότε αναζητήστε τροφές πλούσιες  σε  δομικά υλικά όπως  για παράδειγμα κερατίνη , βιταμίνη C και Ε ,στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κόκκινων φρούτων και στην υψηλής αξίας άλυπη πρωτεΐνη ή ακόμα στις επιδερμικές κρέμες.
Πολύ απλά , ψάξτε το μυστικό της νεότητας και της καλής υγείας στην ισορροπημένη διατροφή και την μεγάλη ποικιλία λαχανικών, φρούτων αλλά και άλυπης πρωτεΐνης  που μας προσφέρονται χωρίς το μεγάλο κόστος ενός εντυπωσιακού συμπληρώματος διατροφής, το οποίο υπόσχεται πάρα πολλά και προσφέρει ελάχιστα από αυτά που αναζητούμε.

Πηγή :Wikipedia.org

Απο το diavima.gr