ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά… (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

ds1Σε μια «εξοντωτική» διαδικασία με 34 θέματα στην ημερήσια το δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς αποφάσισε τα μεσάνυχτα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την Υγειονομική ταφή των απορριμμάτων του Δήμου Λεβαδέων στο ΧΥΤΑ της 1ης διαχειριστικής ενότητας Βοιωτίας και τις πρώτες πρωινές ώρες εν μέσω χασμουρητών και αποχωρήσεων για την αποδοχή μελέτης εφαρμογής του έργου ανακατασκευής του Ξενία.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 3 το πρωί της Τρίτης με το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορούσε στην κατάργηση του πανεπιστημίου να μην απασχολεί τη δημοτική αρχή στο βαθμό που κάποιος θα περίμενε λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είχαν προηγηθεί περί παραιτήσεων δημάρχου και δημοτικών συμβούλων.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζουμε από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις τρείς το πρωί. Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο. Εμείς ως αντιπολίτευση δεν εισακουστήκαμε ποτέ από την δημοτική αρχή και βιώνουμε αυτή τη διαδικασία για την οποία λυπάμαι», σημείωσε ο Γιάννης Αποστόλου.

«Έκανα έκκληση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να σεβαστεί τον κανονισμό λειτουργίας και λόγω των σοβαρών θεμάτων η συνεδρίαση να συνεχιζόταν την επόμενη μέρα. Η πλειοψηφία όμως και ο πρόεδρος προτίμησε να κρατήσει την διαδικασία μέχρι το πρωί κάτι που είναι απαράδεκτο, όχι μόνο για τις φυσικές μας αντοχές αλλά και για την σοβαρότητα των θεμάτων αφού υπήρχαν πολλές ερωτήσει στις οποίες έπρεπε να απαντήσει η δημοτική αρχή», τόνισε η Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι δεν λειτούργησαν δημοκρατικά, συλλογικά και με διαφάνεια. Είναι ένα πρόβλημα που έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν».

Ο Νώντας Κοτσικώνας επεσήμανε: «Κάποια στιγμή μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και ενώ αρκετά θέματα δεν είχαν συζητηθεί ζητήσαμε να γίνει διακοπή της συνεδρίασης και να επαναληφθεί την επόμενη ημέρα. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και φτάσαμε να τελειώσουμε την συνεδρίαση στις 3 το πρωί. Κάκιστα διότι αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για να συζητηθούν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα. Εμείς ωστόσο από την πλευρά μας παρουσιάσαμε τις θέσεις μας και προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των δημοτών όσο καλύτερα γινόταν».

kaliantasisΝα δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επεχείρησε ο πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρης Καλιαντάσης αποδίδοντας το μέγεθος του προβλήματος στο ότι είχαν συσσωρευτεί θέματα επειδή ήταν υπό παραίτηση για την κατάργηση του πανεπιστημίου ο δήμαρχος και 22 δημοτικοί σύμβουλοι υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι ο ίδιος είχε ψηφήσει υπέρ της παραίτησης αν και ήταν αντίθετος για να βοηθήσει τον δήμαρχο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό έχουμε συνεδριάσει και άλλες φορές αργά, μέχρι τις 3 όχι αλλά μέχρι τις 2 έχουμε συνεδριάσει» είπε ο κ. Καλιαντάσης και συμπλήρωσε: «Αυτή τη φορά έθεσα το θέμα στο Δ.Σ. αν θα συνεχιστεί η συνεδρίαση αλλά και τα θέματα ήταν επείγοντα και είχαμε καθυστερήσει πάρα πολύ, ο δήμος είχε μείνει για ένα μήνα και δύο χωρίς αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν».

 

ΧΥΤΑ και ΞΕΝΙΑ

Δημοτική αρχή και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη αρχικά με το θέμα του ΧΥΤΑ.

Και πάλι τόσο από συμβούλους της πλειοψηφίας όσο και από την μειοψηφία ακούστηκαν απόψεις από το ότι οι καταγγελίες που αφορούν  στην λειτουργία του πρέπει να διερευνηθούν μέχρι το να παρέμβει εισαγγελέας και επιθεωρητές περιβάλλοντος με την δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα.

apostoloyΗ έντονη αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στο θέμα της καθυστέρησης των έργων στο Ξενία γεγονός για το οποίο η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στο δήμαρχο Νίκο Παπαγγελή και τη δημοτική αρχή.

«Οι απαντήσεις για το Ξενία ήταν ελλιπέστατες και στη τεχνική υπηρεσία φάνηκε καθαρά ότι υπήρχε κάποια αντιδικία. Εγώ εκτιμώ ότι ο εργολάβος πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος και τάχθηκα υπέρ της δημιουργίας μιας επιτροπής με την δική μας συμμετοχή, τη συμμετοχή των φίλων του Ξενία και όποιου ενδιαφέρεται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το έργο το οποίο βλέπω να μη τελειώνει στην ώρα του αλλά και όταν ολοκληρωθεί να μη νοικιαστεί ποτέ λόγω των όρων που έχουν θέσει τα ΕΤΑ», τόνισε σχετικά ο Γ. Αποστόλου.

poulou-001Η Γ. Πούλου επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη. Το έργο έπρεπε να παραδοθεί τον Μάρτιο και στις εκδηλώσεις του Πάσχα το Ξενία να αποτελέσει το σύμβολο που ήταν πριν μερικά χρόνια. Η δημοτική αρχή δεν τα κατάφερε παρά τους πανηγυρισμούς της εδώ και δύο χρόνια».

Παράλληλε εξέφρασε τις διαφωνίες της και για την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος από το δήμο. «Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που θα πληρώνει επί των ακαθαρίστων για τη χρήση του Ξενία όταν οι άλλες πόλεις πήραν τα αντίστοιχα ακίνητα δωρεάν. Η δημοτική αρχής και φαίνεται ότι δεν μπορεί διοικήσει τον δήμο. Επεχείρησαν να δικαιολογήσουν την μεγάλη καθυστέρηση του έργου με τις καταλήψεις οι οποίες όμως δεν κράτησαν πάνω από ένα μήνα», είπε η κ. Πούλου και κατέληξε: «Κάναμε μια πρόταση να δημιουργηθεί μια επιτροπή για να παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και να βοηθήσουμε την δημοτική αρχή όμως η πρόταση μας απορροφήθηκε από την πλειοψηφία η οποία δεν θέλει να παραδεχτεί την ανικανότητά της.

Εμείς παρόλα αυτά θα παρακολουθούμε το έργο».

kotsikonas-001Από την πλευρά του ο Ν. Κοτσικώνας τόνισε: «Για το θέμα του Ξενία εμείς έχουμε διαχωρίσει την θέση μας από την αρχή. Είχαμε πει ότι δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία που γίνεται η κατασκευή του δηλαδή να έχει παραχωρηθεί για χρήση από τα ΕΤΑ στο δήμο για ένα χρονικό διάστημα και ο δήμος επιβαρύνεται με το κόστος της κατασκευής των έργων. Θεωρούμε ότι ο δήμος είχε την δυνατότητα το Ξενία να το αποκτήσει κατά κυριότητα, να είναι δικό και στη συνέχει να το επισκευάσει και να το χρησιμοποιήσει όπως νομίζει».

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή σημείωσε ότι έτσι «δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στην κατασκευή αφού με το χρονοδιάγραμμα που υπήρχε ήδη θα έπρεπε το Ξενία να έχει ολοκληρωθεί», αντί γι΄ αυτό όμως «φτάσαμε να ξεκινάμε πάλι από την αρχή με παράταση εργασιών».

Ο κ. Κοτσικώνας συμφώνησε στη σύσταση επιτροπή με την συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και πολιτών με τεχνικές γνώσεις καθώς και με τη συμμετοχή των φίλων του Ξενία «ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα έργο», μιας επιτροπής που η δημοτική αρχή δεν δέχθηκε.

Όσο για τον δήμαρχο Νίκο Παπαγγελή για άλλη μια φορά προτίμησε να φύγει και να μη παραστεί στις δηλώσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων στα ΜΜΕ προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις.