ΠΓΔΜ: Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν τον Ιούνιο ζητούν οι ευρωβουλευτές

Κοινοποίηση στα Social Media

fyromΗ επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ζήτησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013. Με το ψήφισμα τους επί της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κάλεσαν τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, να αξιολογήσει το κόστος της μη διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κινδύνων για τη χώρα εάν συνεχιστεί το σημερινό status quo.

 Η ΠΓΔΜ έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το Δεκέμβριο του 2005.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις ευνοϊκές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Χαιρέτισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της ΠΓΔΜ στις σχέσεις της με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, και έκαναν ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Σόφιας.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση.

Επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν πλήρως την πρόσφατη συμφωνία απεμπλοκής από το εγχώριο πολιτικό αδιέξοδο μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, όπου το ένα τρίτο των βουλευτών και δημοσιογράφων υποχρεώθηκε να βγει από το κοινοβούλιο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σέβονται το κοινοβούλιο ως βασικό δημοκρατικό θεσμικό όργανο για την επίλυση των πολιτικών διαφορών, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, και ζήτησαν να υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα.

Μείωση των εθνοτικών εντάσεων

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις υπάρχουσες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα και προέτρεψαν για επιτάχυνση του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μίας πόλωσης της κοινωνίας κατά εθνότητες.

Οι αρχές και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να προβούν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό που θα ξεπερνά τους διαχωρισμούς μεταξύ, αλλά και εντός των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Βούλγαρων πολιτών, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές. Ζήτησαν, δε, από την κυβέρνηση να στείλει σαφή μηνύματα ότι η εφαρμογή διακρίσεων με βάση την εθνική ταυτότητα δεν θα γίνονται ανεκτές στη χώρα.

Διαφθορά, δικαστήρια, ΜΜΕ

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν επίσης στην ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα των δικαστικών αρχών στην πράξη, αλλά και να ξεπεραστούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αυτολογοκρισίας που παρατηρούνται μεταξύ των δημοσιογράφων.

Επόμενα βήματα

Το ψήφισμα του εισηγητή Richard Howitt (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) υιοθετήθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο του Μαΐου στο Στρασβούργο.

08.04.2013

Υπό την προεδρία του: Andrey Kovatchev (ΕΛΚ, Βουλγαρία)