Σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Ψυχάρη με θέμα τους «επίορκους δημόσιους υπάλληλους» απάντησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης.
Τα βασικά σημεία της απάντησης ήταν:
• Έχουν συγκεντρωθεί πλέον όλα τα στοιχεία που αφορούν τις πειθαρχικές διαδικασίες για τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα διότι αφορούν ένα πολύ λεπτό ζήτημα που απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς. Δεν επιτελούμε όμως εθνικό έργο όταν συνεχώς προβάλλουμε κάποιες αδυναμίες της διοίκησης, όταν προτάσσουμε την παραβατική συμπεριφορά μερικών χιλιάδων υπαλλήλων και απαξιώνουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που δεν είναι παραβάτες.
• Σε καμία χώρα οι υπουργοί δεν απολύουν δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όσοι απολύονται, απολύονται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους νόμους, από υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια. Ο υπουργός δεν προδικάζει ποιος θα απολυθεί. Για την απόλυση, απαιτείται η κρίση των αρμόδιων οργάνων. Ο υπουργός επισημαίνει και εντοπίζει, κάνει πολιτικές, δεν απολύει. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε απολυταρχικά κράτη.
• Πιστεύουμε στους θεσμούς και λειτουργούμε με βάση αυτούς. Οι νόμοι θα τηρηθούν. Έγινε σε έξι μήνες ό,τι δεν έγινε σε έξι χρόνια. Εφαρμόστηκε ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων όταν δεν είχε εφαρμοστεί εδώ και 60 χρόνια.
• Θα πρέπει όμως να κάνουμε επιτέλους και την εξής διάκριση: άλλο είναι ο παραβάτης, που πρέπει να διωχθεί, και άλλο αυτός που δεν εργάζεται όπως πρέπει. Εκεί χρειάζεται αξιολόγηση. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι ουδέποτε καθιερώσαμε διαδικασίες αξιολόγησης. Όπως σε όλες τις χώρες, ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αξιολογείται κάθε μέρα, ως προς την απόδοσή του, με αντικειμενικά κριτήρια, με στοχοθεσία και με όλες τις εγγυήσεις που επιβάλλονται. Για να δώσουμε στη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να δουλεύει με τον καλύτερο τρόπο.
• Όσον αφορά τώρα την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και έχουμε πλέον και απτά αποτελέσματα.
• Κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μας έδωσε τα σχετικά στοιχεία, τα διαβιβάσαμε στο ΣΕΕΔΔ, το οποίο ήδη ελέγχει το σύνολο των 1.917 περιπτώσεων που αφορούν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί από το 2007 και εντεύθεν και τα οποία επισύρουν σοβαρές κυρώσεις.
• Τα 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια συστήθηκαν το ταχύτερο δυνατό, μέχρι τον Δεκέμβριο, και συγκροτήθηκαν μέχρι τον Μάρτιο. Σήμερα λειτουργούν στην πλειονότητα τους.
• Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, όπως για παράδειγμα οι παραιτήσεις μελών των Πειθαρχικών συμβουλίων, επιλύονται με ταχείες παρεμβάσεις και τη συνεργασία των οικείων Υπουργείων.
• Αναμένεται άμεσα η έκδοση των σχετικών αποφάσεων αντικατάστασης των παραιτηθέντων μελών, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη, όπως ακούγεται και γράφεται. Παραιτήθηκαν είτε για λόγους υγείας είτε, δυστυχώς, για συνδικαλιστικούς λόγους.
• Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν περιέλθει στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εξετάζονται σταδιακά 1533 πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων, για όλες τις περιπτώσεις των παραπτωμάτων που περιγράφει ο ν. 3528/2007, όπως ισχύει.
• Άλλες 320 εκκρεμείς υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς στα δύο πρώτα τμήματα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πλέον εξετάζονται 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα και εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις.
• Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, από το 2012, έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνο το Μάρτιο που μας πέρασε, εξετάστηκαν 26 υποθέσεις εκ των οποίων οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Από αυτές τις 8, οι 5 αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους.
• Ακόμη, συγκροτήθηκε και συστάθηκε, με απόφασή του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ., μετά από δύο και πλέον χρόνια μη λειτουργίας, το τρίτο Τμήμα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Το Τρίτο Τμήμα ήδη συνήλθε και εξετάζει τις 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι όταν λειτουργεί ο πειθαρχικός έλεγχος και ενεργοποιούνται οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι, τότε υπάρχουν αποτελέσματα.