Δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης

Κοινοποίηση στα Social Media

korkidis«Η Ελλάδα του 2013 οφείλει να ακολουθήσει την Ευρώπη του 2020 και να ενταχθεί δυναμικά στο νέο ΕΣΠΑ για ένα νέο ξεκίνημα. Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) όπως θα ονομάζεται το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της νέας περιόδου θα διαθέσει στη χώρα μας συνολικά κονδύλια ύψους 18,5 δις.

Οι Έλληνες μικρομεσαίοι γνωρίζουμε ότι η προτεραιότητα των Μμε στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο σχεδιασμός της περιόδου 2014-2020, ενώ στην Ελλάδα  προτεραιότητά μας είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε να ξεπεράσουμε το 2013 και να φθάσουμε  πάση θυσία στο 2014.

Όσοι Έλληνες επιχειρηματίες κατάφεραν να αντέξουν, να σταθούν όρθιοι στην παρατεταμένη ύφεση και να επιβιώσουν σε μία αγορά καχεξίας αξίζουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και διεθνών επιχειρηματιών για συνεργασία και κοινές επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

Οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις την τελευταία τριετία στην κυριολεξία τα “είδαν όλα” ενώ  πέρασαν ένα σκληρό “τεστ κοπώσεως” κρίσης και ύφεσης που τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικούν ένα άτυπο ISO αντοχής και αξιοπιστίας.

Η πολυσυζητημένη ανάπτυξη είναι μια σύνθετη έννοια και δεν σημαίνει απλά αύξηση και μεγέθυνση, αλλά επίσης δημιουργία εισοδήματος, θέσεων εργασίας, προστιθέμενης αξίας και κέρδους. Η επιστροφή σε ένα παραγωγικό και έξυπνο μοντέλο ανάπτυξης θα γίνει βήμα-βήμα και σε ένα πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον ίσων ευκαιριών όπου θα νοιώθουμε όλοι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες και επιχειρηματίες.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η “μικρή” Ελλάδα ταιριάζει απόλυτα στην προτροπή της Ευρώπης για την περίοδο 2014-2020 “σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα”. Οι προσπάθειες εξωστρέφειας του ελληνικού εμπορίου επικεντρώνονται  στο να πείσουν ότι επενδύσεις αποτελούν, η στήριξη των ελληνικών ΜμεΕ, η διατήρηση των παλαιών  επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων, αλλά και η μετατροπή των μικροεισαγωγέων σε μικροεξαγωγείς ελληνικών προϊόντων.

Ας ελπίσουμε ότι στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, η εξειδίκευση των αξόνων στρατηγικής και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να απορροφηθούν έγκαιρα όλα τα κοινοτικά κονδύλια και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα μας.

Η ΕΣΕΕ ως κοινωνικός εταίρος και παραγωγικός φορέας του ελληνικού εμπορίου απέστειλε ήδη στον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Ανάπτυξης μία πρώτη δέσμη των προτάσεών της, που αφορούν στην αγορά.

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διασώθηκαν από το crash test διαρκείας, πραγματικά αξίζουν ένα νέο ξεκίνημα και δικαιούνται να ενταχθούν  με τους καλύτερους δυνατούς όρους και χωρίς αποκλεισμούς στα νέα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΣΕΣ 2014-2020».