Ενιαίος φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ

Κοινοποίηση στα Social Media

dei

Της Μαρίνας Μάνη

Ενιαίος φόρος ακινήτων αλλά μέσω ΔΕΗ: σε αυτή την επικοινωνιακά συμβιβαστική λύση κατέληξε η διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, την οποία θα παρουσιάσουν ως κοινή κυβερνητική θέση στην τρόικα.

Οπως ανακοίνωσαν οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενοι του Μαξίμου:

-Ο ενιαίος φόρος θα είναι προοδευτικός ώστε να ελαφρυνθούν οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες.

-Για το 2013, θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όπου αφορά ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Για τα μη, θα καταβάλλεται στις Εφορίες.

-Η μη πληρωμή του φόρου δεν θα συνεπάγεται διακοπή της ηλεκτροδότησης -επ΄αυτού άλλωστε έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

-Το 2014 το σύνολο του ενιαίου φόρου θα πληρώνεται στις Εφορίες.

Είχαν δεσμευθεί για μείωση του «τέλους»

Η λύση αυτή πάντως δεν απέχει πολύ από τις «διαρροές» που έγιναν το τελευταιο διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω τέλος θα ήταν μειωμένο έως 15-20% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Σε σχετική δέσμευση είχε προβεί και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι τόνισαν ότι η συζήτηση αφορούσε στο «χαράτσι» και δεν επεκτάθηκε στο θέμα του Δημοσίου.

Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω αντιπρόεδρος

Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε απαραίτητο να υπερασπισθεί την επιλογή του «χαρατσιού» το 2011 (όταν ήταν ο ίδιος ΥΠΟΙΚ) διότι ήταν αναγκαίο μέτρο για τα έσοδα των 2 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα.

Υπεραμύνθηκε του «κλίματος ομαλότητας» που πρέπει να υπάρξει στη χώρα, εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ «εγγυητή της ομαλότητας» που βοηθά την κυβέρνηση να αποδώσει -πρόσθεσε μάλιστα «δεν χαρίζουμε την κυβέρνηση στην ΝΔ και σε κανέναν άλλον».

Ειδικά για το θέμα του ανασχηματισμού (και δεδομένου ότι εμφανίζεται να τον ζητά επιμόνως) τόνισε ότι «αφορά τον πρωθυπουργό», με την διευκρίνιση ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να ξαναγίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -«ήμουν κι έφυγα για να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», είπε.

Πηγή:www.capital.gr