Αύξηση ζήτησης και τιμών φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον καπνό

Κοινοποίηση στα Social Media

kapnosΔρόμο για την ανάκαμψη ανακαλύπτει η καλλιέργεια του καπνού στη χώρα μας, μετά την εγκατάλειψη που γνώρισε την τελευταία επταετία ο κλάδος. Κίνητρο για την επιστροφή των καπνοπαραγωγών αποτελεί η άνοδος των τιμών στα αμερικανικού τύπου καπνά αλλά και η Οδηγία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάργηση των πρόσθετων ουσιών στα τσιγάρα, που φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες για περαιτέρω αύξηση των τιμών στα καπνά ανατολικού τύπου, εξέλιξη η οποία ευνοεί τους Έλληνες παραγωγούς.

Την τάση επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε κι έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού.

Σύμφωνα με αυτά, οι εξαγωγές μη βιομηχανοποιημένων καπνών αυξήθηκαν σε όγκο και αξία το 2012, φθάνοντας τους 45.500 τόνους αξίας 207 εκατ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά από το 2005-μετά την εφαρμογή της ολικής αποσύνδεσης των επιδοτήσεων και τη μεγάλη μείωση της καπνοκαλλιέργειας- που ο ίγκος των εξαγωγών εμφανίζει αυξητική πορεία.

Παράλληλα, η μέση τιμή των εξαχθέντων καπνών ανήλθε σε 4,54 ευρώ/κιλό, που είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές ακατέργαστου καπνού, για τις ανάγκες της ελληνικής σιγαρεττοβιομηχανίας αλλά και της βιομηχανίας μεταποίησης, σημείωσαν περαιτέρω πτώση για 3η συνεχόμενη χρονιά και ανήλθαν σε 25.240 τόνους αξίας 78 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο επομένως εξωτερικού εμπορίου για τον μεταποιημένο καπνό ανήλθε στο ποσό των 129 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2009.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων καπνού (τσιγάρα, κλπ) εξήχθησαν κατά το 2012 από την ελληνική σιγαρεττοβιομηχανία προϊόντα αξίας 193 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων καπνού ανήλθαν στο ποσό των 97 εκατ. ευρώ.

Είναι, επομένως, θετικό και το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου για τα προϊόντα καπνού, κατά 96 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, λοιπόν, ο κλάδος του καπνύ εισφέρει στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της χώρας μας 225 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ οι συνολικές εξαγωγές καπνού και προΪόντων καπνού ανερχόμενες σε 400 εκατ. ευρώ καλύπτουν το 2,35% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας (πληρων πετρελαιοειδών).

Ανοδικά η παραγωγή

Μετά την ολοκλήρωση της σποράς τον Μάρτιο και ενόψει της μεταφύτευσης των σποριόφυτων στην τελική τους θέση στο χωράφι, τον Μάιο, έχει πλέον επιβεβαιωθεί  ότι οι ποικιλίες ανατολικού τύπου Κατερίνη και Μπασμάς παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ την τελευταία διετία ξανακερδίζουν έδαφος τα αμερικάνικου τύπου καπνά,κυρίως τα Βιρτζίνια αλλά και τα Μπέρλεϋ, σύμφωνα με τον Νίκο Σαρακατσάνο καπνοπαραγωγό από την Κατερίνη.

Συγκεκριμένα, για τα καπνά τύπου Βιρτζίνια το 2011 σε σχέση με το 2010 παρατηρήθηκε σημαντική  αύξηση στην παραγωγή της τάξης του 131% με αντίστοιχη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σύμφωνα με έκθεση του στελέχους της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Θ. Βλουτή. Μάλι η αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της τιμής παραγωγού η οποία κατά μέσο όρο το 2011 κυμάνθηκε στα 2,40 €/κιλό αυξημένη κατά 18% σε σχέση με αυτή του 2010.

Η “ευκαιρία” που δημιουργεί η οδηγία της Κομισιόν

Θετικές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση των τιμών στα ανατολικού τύπου δημιουργεί και η Οδηγία που προωθεί η Κομισιόν καθώς το αναθεωρημένο καθεστώς που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2015-16 μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση των πρόσθετων ουσιών στα τσιγάρα. Έτσι, τα αρωματικά καπνά θα είναι πλέον τα μόνα που  θα μπορούν να προδώσουν αρωματικές ιδιότητες.

Από αυτό  έσπευσε να επωφεληθεί και η Philip Morris κλείνοντας συμφωνία για την απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής την ερχόμενη τριετία 2013-2015. Έτσι, η Phillip Morris πρόκειται να αγοράσει μέσω των διαθέσιμων εμπορικών καναλιών και υπό ανταγωνιστικές συνθήκες περισσότερους από 33.000 τόνους ανατολικού τύπου επεξεργασμένα καπνά σε φύλλα, για την περίοδο 2013-2015, τα οποία θα πρέπει να έχουν παραχθεί από καπνοπαραγωγούς που διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω εξουσιοδοτημένων μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τη χρήση πιστοποιημένων και συμβατικών σπορών αλλά και σύμφωνα με το πρότυπο της Ολοκληρωμένης Διαχείρησης.

Η τιμή θα είναι προσυμφωνημένη και, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2012 όπου, αναλόγως της ποιότητας και της επεξεργασίας, ξεκινούσε από τα 2,30 ευρώ και ξεπερνούσε τα 6,40 ευρώ το κιλό, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4 ευρώ το κιλό.

Επιπλέον το υπουργείο «τρέχει» το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ενισχύοντας τους καπνοπαραγωγούς που θα ενταχθούν στη δράση κατά 93,20 ευρώ/στρέμμα, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση της καλλιέργειας. Το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων θα είναι ανοικτό έως την ερχόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου.

από  http://www.agronews.gr/