ΕΣΠΑ και ΑΓΕΤ στη πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού

Κοινοποίηση στα Social Media

perifereiakoneaΜε 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη και με ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά για την πορεία του ΕΣΠΑ και τις εργασίες του Congresso της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων έγινε και συζήτηση για την αναστολή της λειτουργίας και τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στην Εύβοια.

Ο κ. Περγαντάς αρχικά ενημέρωσε για την σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ, παρουσία στελεχών του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής της Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε με στοιχεία του Υπουργείου η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας.
Ακολούθως ενημέρωσε το σώμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στο Congresso της Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αντικείμενο των συζητήσεων του Congresso είναι η διαμόρφωση θέσεων της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή κρίση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και θα καταλήξει σε προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να αποτελέσουν και δίκαιο των θεσμών της Ευρώπης.
Προ ημερησίας διατάξεως, παρουσία των εργαζομένων της ΑΓΕΤ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη λειτουργία του εργοστασίου που ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του με τις ανάλογες δυσμενείς συνέπειες στις θέσεις εργασίας και έγινε αποδεκτή η πρόταση του Περιφερειάρχη.
«Ο σημερινός μας διάλογος ανέδειξε κοινές θέσεις σε ένα κοινό πρόβλημα. Σε ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Εύβοια, αλλά τη Στερεά Ελλάδα. Η ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η απώλεια θέσεων εργασίας προσμετρώνται στη συνολική κατάσταση της Στερεάς Ελλάδας, γι΄ αυτό η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι σφαιρική και συλλογική», τόνισε ο κ. Περγαντάς.
Στο θέμα της ΑΓΕΤ, πέρα από τη συμπαράσταση και τη στήριξη στους εργαζόμενους ο Περιφερειάρχης θα επιδιώξω συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας με την εργοδοσία της ΑΓΕΤ και τη συμμετοχή των εργαζομένων και των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε με πολύ συγκεκριμένους όρους να διαμορφωθούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Παράλληλα ζήτησε από τους εργαζόμενους να αναλάβουν την κινητοποίηση των Δήμων, των Βουλευτών και των Υπουργών της Στερεάς Ελλάδας, έτσι ώστε όπως είπε «με υπευθυνότητα όλων, να δυναμώσουμε τις κινήσεις μας».
Σε ότι αφορά την ημερήσια διάταξη, ξεχώρισαν τα θέματα της κατάρτισης προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πλην του συγχρηματοδοτούμενου (ΕΣΠΑ) και του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), του έτους 2013.
Συγκεκριμένα συζητήθηκε και εγκρίθηκε η κατάρτιση έξι προγραμμάτων με βάση την πηγή χρηματοδότησης, δηλαδή : Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ΣΑΕΠ 066 Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), Τόκους, Ίδιους Πόρους, πιστώσεις διάφορων φορέων και συγχρηματοδοτούμενο (ΕΣΠΑ) και Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Το ύψος των εγκεκριμένων προγραμμάτων ανέρχεται στο ποσό των 50,25 εκ. € συμπεριλαμβανομένων των 3,18 εκ. € απαιτήσεων από τον ΟΣΚ.
Στους αναλυτικούς πίνακες των προγραμμάτων περιλαμβάνεται πλήθος μεγάλων και μικρότερων έργων που υλοποιούνται και προγραμματίζονται στη Στερεά Ελλάδα.
«Η έγκριση των προγραμμάτων που έγινε με βάση την κατανομή των πιστώσεων και τις οδηγίες των Υπουργείων, αποτελεί τη βάση για να υλοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά έργα στη Στερεά Ελλάδα το 2013. Κεντρικός γνώμονας της κατάρτισης αυτών των προγραμμάτων είναι η υλοποίηση και ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων έργων και η ένταξη και έναρξη νέων έργων, ανάλογα με τις δυνατότητες του προγράμματος και τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων», είπε ο Κλ. Περγαντάς και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να διαθέσουμε νέα κονδύλια στην αγορά εργασίας για χρήσιμα και αναγκαία έργα, πάντα σε πλαίσιο ορθολογικής και χρηστής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων».
Επίσης, σε έκτακτο θέμα, αποφασίστηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Λαμιέων και το ΤΕΙ Λαμίας για τη λειτουργία της ανοιχτής πισίνας στο ΤΕΙ.
Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στον κεντρικό σχεδιασμό να μεταφέρει την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού από τη Λαμία στη Λάρισα, δημιουργώντας έτσι ακόμα περισσότερες δυσκολίες στους συναλλασσόμενους ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών της Στερεάς Ελλάδας. Το Συμβούλιο, πέρα από την αντίθεσή του, επεσήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της Υπηρεσίας στη Στερεά Ελλάδα, που διαθέτει ευρύτατο τουριστικό προϊόν, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της στελέχωσής του.

Ερώτηση για σχετική με την απόφαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχή (ΕΔΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τα τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης κατέθεσε στο Π.Σ. ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αθανάσιος Χειμάρας.
«Θεωρώ ότι επιβάλλεται Περιφερειακή συνείδηση, σε όλες μας τις αποφάσεις, που σημαίνει δικαιοσύνη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται, για προγράμματα, που αφορούν στην απασχόληση και την ανεργία. Εννοώ τα τοπικά Σχέδια Απασχόλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού». Η εν λόγω απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής, δεν έλαβε υπόψη της στην αξιολόγηση – που στην ουσία δεν έκανε – ούτε τον πληθυσμό, ούτε την ανεργία, των νομών, αλλά ούτε και την ποιότητα των προτάσεων , που υποβλήθηκαν, από τους φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Χειμάρας έκανε γνωστό ότι έχει δεχτεί πολλά παράπονα, από φορείς της Φθιώτιδας, που μετέχουν στην πρόταση που υπεβλήθη στην Περιφέρεια οι οποίοι αφού αναφέρονται στις προτάσεις που εγκρίθηκαν τονίζοντας ότι το 34,21% αφορά στην Εύβοια, το 32,13% στη Βοιωτία, το 13,03% στη Φθιώτιδα , το 8,68% στην Ευρυτανία και το 11,95% σε διαπεριφεριακή πρόταση ζητούν να ενημερωθούν «με ποια  κριτήρια έγινε, αν έγινε, η αξιολόγηση υπογραμμίζοντας ότι «η Φθιώτιδα αισθάνεται ότι  είναι η πλέον αδικημένη».
Καταλήγοντας ο κ. Χειμάρας είπε: «Περιμένω συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί με παρόμοιες αποφάσεις δεν δείχνουμε Περιφερειακή συνείδηση, αλλά τοπικιστική. Εάν επρόκειτο για κάποια έργα, θα το κατανοούσα, γιατί κάποιοι νομοί έχουν μείνει πίσω από το παρελθόν. Όμως όταν οι αποφάσεις μας αφορούν την ανεργία επιβάλλεται να είμαστε απόλυτα δίκαιοι. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανέργων».

Για την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου διαμαρτυρήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζοντας ότι παρακάμπτει ουσιαστικά ζητήματα της επικαιρότητας.
«Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό δεν εκφράζει κάποιο λάθος. Δεν είναι αποτέλεσμα παραλείψεων. Είναι σκόπιμη και συνειδητή προσπάθεια να στηριχθεί, να ενισχυθεί η αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης», επισημαίνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Χρονάς. Γιώργος Γκικόπουλος και Σοφία (Ιωάννα Ντούρου).
Και προσθέτουν: «Γι’ αυτό δεν συζητάμε τα σοβαρά προβλήματα του λαού, που είναι συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών και πρακτικής της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε, του Δ,Ν.Τ και των άλλων ιμπεριαλιστικών, διεθνών, οργανισμών».
Καταλήγοντας τονίζουν: «Κατά την γνώμη μας η απόσταση της ημερήσιας διάταξης από τους καημούς και τις αγωνίες του λαού, από καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, δείχνει που το πάτε και αποδείχνει πως υποχρέωση του λαού είναι : να σταματήσει να σας πιστεύει και  να σας αντιπαρατεθεί. Να αντισταθεί στις επιλογές σας και να διεκδικήσει όσα δικαιούται και του ανήκουν».