Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας στη Λεωφόρο των Ηρώων

Κοινοποίηση στα Social Media

kostagstefaniΜια μεγαλοπρεπής πατριωτική εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Γυναικών Θράκης – Δόμνα Χατζηαντώνη Βισβίζη με την συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στις 24 Μαρτίου στο Πεδίο του Άρεως.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγμα-τοποιείται επί σειρά ετών και για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε αυτή και η Βοιωτία, αφού οι φορείς κάλεσαν τον Μορφωτικό Σύλλογο και ειδικότερα τον Πρόεδρό του, κ. Γεώργιο Κωσταγιάννη, να την εκπροσωπήσει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη Λεωφόρο Ηρώων του 1821 στο Πεδίο του Άρεως πραγματοποιήθηκε μια τελετή τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821 κι άνοιξαν στην Ελλάδα το δρόμο της ελευθερίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, που τελέσθηκε από τον στρατιωτικό ιερέα κ. Γεώργιο Αποστολακίδη. Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός κ. Γεωργία Νάκου – Ανδρεάδη ανέλυσε στους παρισταμένους το νόημα της ημέρας.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία των Ηρώων από επισήμους και εκπροσώπους Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων, Συλλόγων. Είκοσι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Αδελφοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας κλήθηκαν να καταθέσουν φόρο τιμής σε έναν ήρωα του ’21, η δράση του οποίου σχετίζεται με την περιοχή που αντιπροσωπεύουν.

Ο κ. Γεώργιος Κωσταγιάννης αντιπροσώπευσε τη Βοιωτία καταθέτοντας στεφάνι στον αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, το φόβητρο των Οθωμανών και το περιτείχισμα των Ελλήνων, ο Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης υπήρξε η καταπληκτικότερη μορφή στον κόσμο του Εικοσιένα. Ο Σταυραετός των Αγράφων υπήρξε ο νικητής της Ρούμελης, ο ενσαρκωτής της αρετής, ο εραστής της λευτεριάς. Με την αντρειοσύνη του χάραξε τη μοίρα του Έθνους και θεμελίωσε τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Τον θάνατό του έκλαψε ο λαός, μοιρολόγησε ο Κολοκοτρώνης, θρήνησαν οι οπλαρχηγοί και τα παλικάρια του. Την αρετή του και την προσφορά του ύμνησαν οι ποιητές και την αποθανάτισε η ιστορία. Η Ελλάδα τον τίμησε με το αμάραντο στεφάνι της δόξας.

Η τελετή, την οποία συντόνισε η παρουσίασε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκάδων Γλυφάδας «Ο Αρκάς» κ. Νίκος Τσιντής, έκλεισε ακριβώς όπως ταίριαξε στην περίσταση, με το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου κατάνυξης, συγκίνησης και πατριωτικής έξαρσης.

Ο Πρόεδρος, κ. Γιώργος Κωσταγιάννης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή Γεωργίου Καραϊσκάκη, υπερτόνισε το μεγάλο χρέος που έχουμε στους μεγάλους θρυλικούς αγωνιστές του ’21.

Άλλωστε – μας είπε – ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου της πόλης μας με την ευκαιρία της διπλής επετειακής γιορτής της 25ης Μαρτίου, στις αίθουσες του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σε υλικό έκθεση όπου αναρτήθηκαν οι προσωπογραφίες των αγωνιστών Λάμπρου Κατσώνη, Αθανασίου Διάκου, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργίου Καραϊσκάκη και άλλων αγωνιστών του ’21, καθώς και αφίσες από το υπουργείο στρατιωτικών. Ένα πανοραμικό αφιέρωμα στην Εθνική παλιγγενεσία.

Η εκδήλωση στο Πεδίον του Άρεως, στην Λεωφόρο των αγωνιστών του ’21 και οι καταθέσεις, έχουν θεσμικό χαρακτήρα και πραγματοποιούνται πάντα από την εκλεκτή και αεικίνητη και δραστήρια κ. Αναστασία Χουρδάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Θράκης.