Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο δήμο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

dimoslevadeonΡαγδαίες αναμένονται τώρα οι εξελίξεις στο δήμο Λεβαδέων μετά και την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής η οποία υπερψήφισε την τροπολογία του σχεδίου «Αθηνά» που έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του πανεπιστημίου της Λιβαδειάς.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και 22 δημοτικοί Σύμβουλοι από την πλειοψηφία αλλά και την μείζωνα αντιπολίτευση έχουν από καιρό αποφασίσει την παραίτηση τους την οποία συνέδεσαν με την κατάργηση του πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί δε ότι ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής παρά τις εκκλήσεις για ανάκληση της απόφασης προκειμένου ο δήμος να αποφύγει πρόσθετες περιπέτειες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλώντας πριν από λίγο στο STAR Κεντρικής Ελλάδας ήταν αμετάκλητος στις θέσεις του περί παραίτησης. Θεωρεί όμως ότι μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπάρχουν ακόμα ελπίδες για την παραμονή του πανεπιστημίου στη Λιβαδειά.

 

Τι θα συμβεί αν δεν αλλάξει κάτι:

 

Σενάριο πρώτο

Επειδή ο δήμος έχει ήδη αρκετά προβλήματα θα ενταθούν οι πιέσεις προς τον κ. Παπαγγελή να ανακαλέσει την απόφαση. Αν αυτό συμβεί (πράγμα απίθανο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του δημάρχου), τότε φυσιολογικά δεν θα γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων οπότε η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραμείνουν με τη  σημερινή σύνθεση.

 

Σενάριο δεύτερο

Ο κ. Παπαγγελής να προχωρήσει στην παραίτησή του αλλά χωρίς να κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Τότε αν και ενδεχομένως ορισμένοι σύμβουλοι να εμείνουν στην παραίτηση (θα αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες) θα συνεδριάσουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και θα εκλέξουν το νέο δήμαρχο.

 

Σενάριο τρίτο

Αν όλοι οι σύμβουλοι που έχουν αποφασίσει να παραιτηθούν εμείνουν και υλοποιήσουν την παραίτησή τους και τους ακολουθήσουν και οι αναπληρωματικοί τότε θα κληθεί να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου ο δεύτερος συνδυασμός υπό την προϋπόθεση να έχει 17 συμβούλους, κάτι όμως που αποκλείουν οι σύμβουλοι του συνδυασμού του Δημήτρη Τσιφή

 

Σενάριο τέταρτο

Αν παραιτηθούν όλοι οι σύμβουλοι και οι αναπληρωματικοί και της μείζονος μειοψηφίας, τότε θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία ο τρίτος συνδυασμός και αν όχι αυτός ο τέταρτος και πάλι υπό την προϋπόθεση των 17 συμβούλων.

Μπορεί οι δημοτικοί σύμβουλοι του τρίτου και τέταρτου συνδυασμού της Γιώτας Πούλου και του Νώντα Κοτσικώνα να μην έχουν αποφασίσει παραίτηση ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα θελήσουν να μπουν στην διαδικασία αυτή αφού στις εκλογές οι ψηφοφόροι τους έταξαν στην αντιπολίτευση.

Και αν τέλος παραιτηθούν όλοι τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

 

Ωστόσο ακόμα και αν κάποιο από αυτά τα σενάρια θεωρηθεί εύκολο προς υλοποίηση τα πράγματα δεν είναι έτσι διότι αν και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να κάτσουν στην καρέκλα του δημάρχου δύσκολα θα βρεθεί αυτός που θα θελήσει να αναλάβει δήμαρχος μόνο για ένα χρόνο τη στιγμή μάλιστα που τα προβλήματα στη Λιβαδειά αλλά και στην αυτοδιοίκηση διογκώνονται μέρα με τη μέρα.

Αν δε προκηρυχτούν εκλογές με όλα αυτά που συμβαίνουν άντε να βρεθούν τόσοι υποψήφιοι σύμβουλοι που προβλέπει ο νόμος.

Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…