Εορτασμός «Μνήμης Λάμπρου Κατσώνη» στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

katsonisΠραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά το Σαββατοκύριακο ο πρώτος θεσμικός εορτασμός «Μνήμης Λάμπρου Κατσώνη» με πρωτοβουλία του συλλόγου «Λάμπρος Κατσώνης» και τη συνεργασία του δήμου Λεβαδέων.

Το Σάββατο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου «Λάμπρος Κατσώνης» Δρ. Πάνος Στάμου, ο οποίος παρουσίασε τη σπουδαία δράση του Λιβαδείτη θαλασσομάχου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια για τον Λάμπρο Κατσώνη και τη Λιβαδειά από τη Δημοτική Χορωδία.

Την Κυριακή το πρωί έγινε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς και στη συνέχεια ειδική ξενάγηση στην αίθουσα Λάμπρου Κατσώνη στο Ιστορικό Μουσείο Λιβαδειάς στη Νεροτριβή από μαθητές του τμήματος ΣΤ’2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού Έφης Μαυροειδή.

Στην ιστορική διαδρομή του Λάμπρου Κατσώνη αναφέρθηκε το Σάββατο στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής ο οποίος εστίασε στις σατανικότερες στιγμής της ζωής του Λιβαδείτη αγωνιστή.

Παράλληλα ο κ. Παπαγγελής ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων, το σύλλογο Λεβαδέων «Λάμπρος Κατσώνης» και τον πρόεδρό του Π. Στάμου, τη Δημοτική Χορωδία, το 5 Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς και την κ. Μαυροειδή.

«Μέσα από τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας περνάει ένα μήνυμα ότι αν εντείνουμε τις προσπάθειες να μάθουν τα παιδιά μας την ιστορία τότε θα είναι λιγότερα τα φαινόμενα που ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ερώτηση για την μάχη του Μαραθώνα», είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Πράγματι η ιστορική μνήμη ζωντανεύει μέσα από την παιδεία και κυρίως στα πρώιμα χρόνια της δημοτικής παιδείας».

Ο κ. Παπαγγελής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια λέγοντας πως πρέπει «να αποτελέσουν ένα φωτεινό παράδειγμα».

Αναφέρθηκε δε σε «ιδιαίτερα δύσκολες ώρες που η πόλη μας δίνει ένα αγώνα κατά του σχεδίου Αθηνά» και απεύθυνε κάλεσε σε όλους τονίζοντας πως «αυτό που επιχειρείται για τη Λιβαδειά είναι άδικο και αστήρικτο».

Και κατέληξε: «Για να κυβερνάς και να διοικείς πατρίδα πρέπει να έχεις πρώτα πατρίδα, αντιστεκόμαστε λοιπόν σε αυτούς που επιχειρούν να μας πάρουν την πατρίδα».

Για την Λιβαδειά του Λάμπρου Κατσώνη μίλησε ο Πάνος Στάμου ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς και για την αποδοχή της πρότασης του συλλόγου από τον δήμο ώστε να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εορταστικές εκδηλώσεις στη Λιβαδειά για τον Λάμπρο Κατσώνη κάτι που ήδη γίνεται σε διάφορες άλλες περιοχές.

Με την εξέλιξη αυτή και «σε συνδυασμό με την αίθουσα Λάμπρου Κατσώνη που υπάρχει στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Λιβαδειάς η γενέτειρα του θαλασσομάχου μπορεί πλέον να δείχνει στους επισκέπτες εκτός από τα νερά της Κρύας και τα σουβλάκια ότι εδώ υπάρχει και περιεχόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάμου.

Ακόμα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ευχάριστο» το γεγονός της συμμετοχής των παιδιών στις εκδηλώσεις λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κέρδος είναι οτι συμμετέχουν τα παιδιά, δεν υπάρχει πιο αποδοτικός διαδραστικός τρόπος εκπαίδευσης. Συγχαίρω την κ. Μαυροειδή που στο σχολείο της πραγματοποιήθηκε ενός έτους εργασία για τον Λάμπρο Κατσώνη και εύχομαι να αποτελέσει παράδειγμα για την εκπαίδευση. Η παιδεία είναι αυτή που θα συνεχίσει και θα μεταλαμπαδεύσει αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε».

Για τον εορτασμό Μνήμης του Λάμπρου Κατσώνη ο κ. Στάμου τόνισε ότι ο θεσμός αυτός «δίνει και μια ευκαιρία συνεργασίας μακριά από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες και μπορεί να ενώσει όλους τους Λιβαδείτες».