Παρέλαση διαμαρτυρίας με Ρίτσο και Θεοδωράκη στη Λιβαδειά (video – foto)

Κοινοποίηση στα Social Media

parelasiΣε εκδήλωση καθολικής διαμαρτυρίας στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης μετατράπηκε η μαθητική παρέλαση στη Λιβαδειά με αφορμή την κατάργηση του Πανεπιστημίου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε στη Λιβαδειά ήταν ότι στην εξέδρα των επισήμων δεν ανέβηκε κανείς. Μπροστά από την εξέδρα στάθηκαν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας και οι εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας.

Ακριβώς απέναντι όμως στάθηκαν με αναρτημένα δύο πανό κατά της κατάργησης του πανεπιστημίου το σύνολο των τοπικών φορέων, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης, ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής, από την αντιπολίτευση ο Γιάννης Αποστόλου και η Γιώτα Πούλου ο πρόεδρος του ΕΠΒ Παναγιώτης Αγνιάδης και εκπρόσωποι συλλόγων της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής ενώ η φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε το «Θα σημάνουν οι καμπάνες» (του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη) καταχειροκροτούμενη από το πλήθος.

Θερμά χειροκροτήθηκαν επίσης και οι μαθητές των σχολείων της Λιβαδειάς που παρέλασαν με την πλειοψηφία τους για άλλη μια φορά να μη στρέφει το κεφάλι προς τους επισήμους.

Να σημειωθεί ο φέτος παρέλασε και τμήμα του συλλόγου Ποντίων Βοιωτίας “Ο Ευκλείδης”

 

Το μήνυμα του κ. Γεώργιου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σημείωσε: «Ο σημερινός διπλός εορτασμός υπενθυμίζει στους έλληνες αλήθειες, φέρει  βιώματα, ιερά πρόσωπα και γεγονότα με μοναδικό σκοπό να μας στηρίξουν, να μας ενισχύσουν σε μια εποχή δύσκολη. Για αυτό λοιπόν ο εορτασμός της Παναγιάς μας λέει ότι ο Θεός είναι παρών στην ιστορία και τη ζωή και οι θυσίες των προγόνων μας ηρώων και μαρτύρων τονίζουν ότι τίποτε δεν κατακτάτε χωρίς θυσίες και χωρίς κόπο. Όλα αυτά θέλουν να μας δώσουν δύναμη και αισιοδοξία. Γι΄ αυτό σήμερα είναι μέρα χαράς που όμως βρίσκει τους κατοίκους της ιστορικής πόλης της Λιβαδειάς πικραμένους και με πόνο στην ψυχή γιατί νοιώθουν ότι αδικήθηκαν όσον αφορά την πρόσβασή τους στα ΑΕΙ που έπρεπε να είναι και στην πόλη μας αλλά αποτελεί μοναδική εξαίρεση. Έστω και την τελευταία στιγμή ελπίζω να υπάρξει σύνεση, επανατοποθέτηση και επανεκτίμηση γιατί η ενότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό και μας χρειάζεται σε τούτους τους καιρούς».

Αιτιολογώντας την απόφασή του να σταθεί από την πλευρά της εξέδρας απέναντι από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας δήλωσε: «Στη δοξολογία απευθύνθηκα προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και του είπα ότι ο ερχομός του βρίσκει την πόλη της Λιβαδειάς και τους κατοίκους της πικραμένους. Γι΄ αυτό έστω και την τελευταία στιγμή να μεταφέρει στον κ. Πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας το αίτημα και την αναστάτωση των ανθρώπων μας που τους διακονώ επί 31 χρόνια διότι δεν πρέπει να αδικηθεί ο λαός αυτός και η πόλη μας.

Έκανα λοιπόν την παρέμβασή μου ξεκάθαρα αλλά έκρινα ότι η παρουσία μου με τον ρόλο και την ιστορική ευθύνη του κληρικού του επισκόπου δεν μπορεί αν συμβάλει στη διάλυση της συνοχής της εθνικής ψυχής. Δεν υποστηρίζω πρόσωπα, νοιώθω το βάρος της παράδοσης και αυτό είναι εκείνο που με έκανε να είμαι δίπλα στους στρατιωτικούς».

parelasi2

Π.Γεωργίου: Ο καθένας με τον τρόπο του

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αφού συνεχάρει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς «για την άψογη παρουσίασή» επεσήμανε: «Είμαι εδώ ως εκπρόσωπος της πολιτείας για να τιμήσουμε όλοι μαζί αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Έχουμε πολλά να διδαχτούμε από αυτούς, κυρίως όμως έχουμε κατακτήσει δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι και να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας και να αποφασίζουμε για τις τύχες μας

Όσον αφορά στο αίτημα της Λιβαδειάς και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας είπε ότι «ο καθένας τιμά την ιστορία του τόπου του με τον δικό του τρόπο».

Να σημειωθεί δε ότι αρκετοί εξέλαβαν ως προκλητική τη δήλωση και το ύφος της.

 

parelasi3

Γ.Μουλκιώτης: Άλλοι ήταν οι στόχοι της Ευρώπης

Στα μηνύματα της 25ης Μαρτίου και του εορτασμού της Παναγίας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης.

«Διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και της εθνικής παλιγγενεσίας με πολλαπλά μηνύματα επίκαιρα για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο κ. Μουλκιώτης και πρόσθεσε: «Οι μέρες είναι δύσκολες και πρέπει όλοι με ομοψηφία και ενότητα να προχωρήσουμε και να σπάσουμε τα δεσμά του καταστημένου και της Ευρώπη που καταδυναστεύει τους λαούς. Οι στόχοι τις ενωμένης Ευρώπης ήταν διαφορετικοί ήταν η κοινωνικοί συνοχή και η αλληλεγγύη και όχι αυτό που βλέπουμε σήμερα».

 

parelasi4

Γ.Καράμπελας: Έχει ανηφόρα η σωτηρία της πατρίδας

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές τους δασκάλους και τους καθηγητές αλλά και όσους τίμησαν με την παρουσία τους την παρέλαση και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Σχολιάζοντας την διαμαρτυρία που εκδηλώθηκε είπε μεταξύ άλλων: «Προφανώς δεν ήταν η μορφή της διαμαρτυρίας η οποία ταιριάζει σε μένα. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται για τις πράξεις του» και κατέληξε: «Το μήνυμα της σημερινής ημέρας δεν μπορεί να μην είναι εθνικό. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και όλοι εμείς που την στηρίζουμε έχουμε αποφασίσει να ανέβουμε αυτόν τον ανηφορικό δρόμο. Κατανοούμε όλους όσους δεν αντέχουν αυτή την ανηφόρα, εμείς θα αγωνιστούμε για την σωτηρία της πατρίδας και χωρίς αυτούς, γι αυτούς».

 

parelasi5

Γ.Σταθάς: Αγώνας γα ανατροπή της απάνθρωπης πολιτικής

Για την ιστορία και το παρελθόν των ελλήνων μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννης Σταθάς κάνοντας αναφορές στο «μολών λαβέ» και το «ελευθερία ή θάνατος» υπογραμμίζοντας: «Ο λαός αυτός έχει δείξει και στο παρελθόν ότι έχει μάθει και ξέρει να αγωνίζεται και να παλεύει για τα δικαιώματα του και την ελευθερία του. Πριν τρία χρόνια ο Σαμαράς μιλούσε για Γουδί και για κρεμάλες, ψήφισε τα μνημόνια και τώρα ζητάει συγνώμες. Ο λαός μας όμως είναι περήφανος, πρέπει να ξεσηκωθεί και να αγωνιστεί για να ανατραπούν οι απάνθρωπες πολιτικές και τα απάνθρωπα μέτρα που το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τους τραπεζίτες. Είναι μια ακόμα μάχη που όλοι πρέπει να την δώσουμε ενωμένοι όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Ο λαός βασιζόμενος στη δύναμή πρέπει να παλέψει για να σταματήσει τις απάνθρωπες και αντεθνικές πολιτικές».

parelasi6

 

Ν.Παπαγγελής: Όχι στο σχέδιο Αθηνά

Ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και συνεχάρει μαθητές και εκπαιδευτικούς για την παρέλαση. «Εύχομαι αυτά τα παιδιά να βρουν μπροστά τους μια καλύτερη κοινωνία από αυτή που τους αφήνουμε εμείς. Πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει σε αυτά τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Και αναφερόμενος την διαμαρτυρία πρόσθεσε: «Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου, οι εκπρόσωποι της περιφέρειας, των φορέων και των συλλόγων στάθηκαν απέναντι από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, απέναντι σε αυτό που επιχειρείται για τη Λιβαδειά. Θέλουν να καταστήσουν τη Λιβαδειά την μόνη πρωτεύουσα νομού που δεν θα έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εν όψη της τροπολογίας που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή καλώ όλους τους βουλευτές του νομού να μην την ψηφήσουν και να σταθούν εμπόδιο στο σχέδιο Αθηνά που επιχειρεί να σβήσει από τον χάρτη τη Λιβαδειά Την τελευταία στιγμή ας λάβουν υπόψη τους την τοπική κοινωνία».

parelasi7

Γ.Πούλου: Να γίνουμε πιο δυναμικοί

Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες ευχήθηκε η Γιώτα Πούλου τονίζοντας παράλληλα: «Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι οι αγώνες του ελληνικού λαού για αυτοδιάθεση, ελευθερία και αξιοπρέπεια συνεχίζονται και είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες».

Τέλος σχετικά με την διαμαρτυρία επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είχαμε αποφασίσει να σταθούμε απέναντι από την εξέδρα ως μια διαμαρτυρία για την κατάργησης της πανεπιστημιακής σχολής από τη Λιβαδειά. Ήταν μια διαμαρτυρία όχι όμως όσο δυναμική θα έπρεπε. Οι αντιδράσεις μας πρέπει να κορυφωθούν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει όσα μπορούσαν να είχαν γίνει  και όσα θα έπρεπε από την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση».

parelasi9

parelasi8

parelasi10

parelasi11

parelasi12

parelasi13

parelasi14