Εμμένει στην παραίτηση ο Ν. Παπαγγελής για το πανεπιστήμιο, αναβλήθηκε το Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

dimotikoliv«Χαμένο» και απόσυντονισμένο δείχνει το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς (πλειοψηφία και μειοψηφία) με αφορμή την κατάργηση του Πανεπιστημίου. Και λέμε αφορμή διότι οι αιτίες των όσων διαδραματίζονται στις συνεδριάσεις ίσως είναι διαφορετικές και πιθανόν πηγάζουν από τις τακτικές, τις αντιπαραθέσεις και τους διαφορετικούς στόχους των δημοτικών συμβούλων.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής αιφνιδίασε στην συνεδρίαση της Τετάρτης και πρότεινε την αναβολή της παρόλο που επρόκειτο να συζητηθούν σοβαρά θέματα όπως η καθυστέρηση στις επισκευές του ΞΕΝΙΑ.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο αιφνιδιασμός πέτυχε αφού αν και υπήρξαν έντονες διαφωνίες ως προς την αναβολή τελικά η πρόταση του δημάρχου έπεισε και παρόλο που ακούστηκαν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητά της ψηφίστηκε ομόφωνα

 

Παπαγγελής: Όλα παίζονται εκτός από την παραίτηση αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό

papaggelisnikΈτσι λοιπόν αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς ως μέσω πίεσης στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας το οποίο επιμένει στην κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος.

Ο κ. Παπαγγελής όπως είπε εκτιμά ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί αφού η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις για να επανέλθει την ερχόμενη Τρίτη με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία.

«Πρότεινα να αναβληθεί η συνεδρίαση γιατί με αυτόν τον τρόπο εντείνουμε τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά και διαμαρτυρόμαστε έντονα για ένα ακόμα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που επιχειρήθηκε.  Σήμερα λοιπόν κατατέθηκε τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι όροι που έθεσε το Νομικό Συμβούλιο της Βουλής σχετικά με το σχέδιο Αθηνά το οποίο δεν μπορεί να γίνει Προεδρικό Διάταγμα αν δεν περιγραφεί σαφώς η νέα κατεύθυνσή του  που δεν προβλέπετε στο νόμο Διαμαντοπούλου», τόνισε ο δήμαρχος.

Και πρόσθεσε: «Εμείς ένα κίνημα δημάρχων και βουλευτών ανά την Ελλάδα που καταδικάζουν το σχέδιο Αθηνά καταγγείλαμε την διαδικασία και η τροπολογία απεσύρθη κακήν κακώς.

Έχουμε δε την πληροφορία ότι θα επιχειρηθεί να περάσει την Τρίτη από την Βουλή και κινούμαστε ώστε να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Θα αντισταθούμε μέχρι το τέλος σε αυτό που επιχειρείται και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά αλλά και για την πόλη της Λιβαδειάς.

Σε ότι αφορά τις εκκλήσεις για ανάκληση της απόφασης παραίτησής του υποστήριξε κατηγορηματικά ότι αν οριστικά η Λιβαδειά χάσει ο ίδιος θα επιμείνει σε αυτή.

«Δεν τα φοράμε τα παντελόνια για να τα φοράμε, τα φοράμε για να τα τιμάμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια ύψιστη πολιτική πράξη. Θεωρώ ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνος αν αυτό ολοκληρωθεί αλλά ως εκλεγμένος πρώτος πολίτης αυτού του δήμου πρέπει να υψώσω μια φωνή διαμαρτυρίας και τέτοια είναι πράξη μου».

Όσον αφορά στις εκκλήσεις για να μην παραιτηθεί σημείωσε: Εκτιμώ τις εγκλήσεις των αγνών πολιτών αλλά καυτηριάζω τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν κάποιοι που με καλούν να ανακαλέσω την παραίτηση όπως ο βουλευτής της ΝΔ και κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου που σε αντίθετη περίπτωση θα με καυτηρίαζαν αντιδιαμετρικά».

Όσον αφορά στην παραίτηση των 22 δημοτικών συμβούλων είπε: «Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι έχουν εκφράσει την βούλησή τους από εκεί και πέρα είναι σεβαστή η άποψή τους και είναι δικό τους θέμα τι θα γίνει στη συνέχεια».

Αποστόλου: Ή παραιτούμαστε ή όχι

apostoloyΓια κατάσταση που δεν δείχνει σοβαρότητα μίλησε ο Γιάννης Αποστόλου.

«Αναβλήθηκε –είπε- η συνεδρίαση του ΔΣ σε ένδειξη διαμαρτυρίας ως ένα ακόμα μέτρο πίεσης αν και πιστεύω ότι δεν γίνεται τίποτα. Η θέση μου την οποία έχω επαναλάβει αρκετές φορές είναι ότι εφόσον έχουμε υποβάλει τις παραιτήσεις μας να μη ερχόμαστε στις συνεδριάσεις μέχρι να λήξη το θέμα οριστικά. Το να ερχόμαστε και μετά να ζητάμε αναβολή δεν είναι αυτό που πρέπει. Αυτό που γίνεται τώρα είναι προσβολή. Ή παραιτούμαστε ή δεν παραιτούμαστε. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για να διατηρήσουμε την καρέκλα».

Σε ότι αφορά τον ίδιος τόνισε: «Εγώ την καρέκλα δεν την θέλω». Ωστόσο έκανε λόγο και για «σοβαρά θέματα στο δήμο που πρέπει να προχωρήσουν όπως του ΞΕΝΙΑ, θέματα που θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί».

 

Γ. Πούλου: Υπάρχουν ζητήματα που επείγουν

poulou-001Για ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα μίλησε η Γιώτα Πούλου.

«Συμφωνήσαμε στην αναβολή επειδή θεωρήθηκε από την δημοτική αρχή ότι πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο πίεσης για το σχέδιο Αθηνά. Η δική μας άποψη είναι ότι αυτό δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα όπως δεν επέφεραν θετικό αποτέλεσμα για την πόλη τη Λιβαδειάς οι παραιτήσεις του δημάρχου και των συμβούλων», είπε και συνέχισε: «Ωστόσο για να υπάρχει ομόφωνη απόφαση συμφωνήσαμε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως «τα σκυλιά στην πόλη δαγκώνουν παιδιά χωρίς κανένα μέτρο, το ΞΕΝΙΑ που έπρεπε να είχε παραδοθεί 11 Μαρτίου και ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για την ανακατασκευή του, τα οικονομικά προβλήματα του δήμου, το ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε χαρτί για να πάρει ο δημότης μια βεβαίωση».

Τόνισε δε ότι διακρίνει «μια ουσιαστική παραίτηση του δημάρχου και των αντιδημάρχων από τις αρμοδιότητες τους και αναρωτιόμαστε ποιος διοικεί το δήμο όχι μόνο τώρα που είναι υπό παραίτηση αλλά και το προηγούμενο διάστημα».

Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεδρίαση για να προωθηθούν τα επείγοντα ζητήματα και απεύθυνε έκκληση στο δήμαρχο να μη δεχθεί τις παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων. «Ανθρώπινα – είπε η κ. Πούλου-  μπορούμε να καταλάβουμε τον δήμαρχο αν θέλει να παραιτηθεί οπωσδήποτε αλλά σε καμία περίπτωση τώρα που ο δήμος έχει τόσα προβλήματα δεν πρέπει να μείνει ακέφαλος και να μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια».

 

Κοτσικώνας: Συνολική καταδίκη του σχεδίου «Αθηνά»

kotsikonas-001Συνολικά κατά του σχεδίου Αθηνά στράφηκε ο Νώντας Κοτσικώνας αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

«Η τρικομματική κυβέρνηση διαπράττει κατ επανάληψη εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού κατά των λαϊκών οικογενειών. Ένα από αυτά είναι και το σχέδιο Αθηνά. Η αντίδραση για να μη περάσει το σχέδιο Αθηνά πρέπει να είναι μαζική και συνολική. Έχουμε πει ότι τα πυροτεχνήματα δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Από αυτή την άποψη εμείς συμφωνήσαμε στην αναβολή της συνεδρίασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση του σχεδίου Αθηνά. Θεωρούμε ότι έστω και την ύστατη ώρα θα πρέπει να δούμε την ουσία αυτού του σχεδίου που βλάπτει τους φοιτητές, τις λαϊκές οικογένειες ς και την δημόσια ανώτατη εκπαίδευσης», επεσήμανε ο Νώντας Κοτσικώνας.

Τέλος για ακόμα μια φορά εξέφρασε τη διαφωνία του σε ότι αφορά τις παραιτήσεις.

«Διαφωνούμε με τις παραιτήσεις και για αυτό δεν παρατηθήκαμε. Υπάρχον σοβαρές πολιτικές ευθύνες στην δημοτική αρχή ως τοπικοί εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης. Εφόσον υλοποιηθεί η παραίτηση αυτή που όπως φαίνεται θα υλοποιηθεί, μόνο προβλήματα μπορεί αν δημιουργήσει στο δήμο. Ουσιαστικά δρομολογούνται άλλες εξελίξεις ενώ υπάρχει και το σοβαρό ζήτημα της αντιμετώπισης των θεμάτων που δεν παίρνουν αναβολή», κατέληξε ο κ. Κοτσικώνας.