Τιμήθηκε ο Γιώργος Μάγκας στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

magas1Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιέρωμα στη δημοτική ποίηση και το δημοτικό τραγούδι με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποιήσεως ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς σε συνεργασία με το λαογραφικό σύλλογο «Τα Σαράντα Παλικάρια» και την πολιτιστική εταιρεία «Το Μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες» την Τετάρτη το βράδι τίμησαν τον γνωστό Λιβαδείτη γνήσιο εκπρόσωπο της παραδοσιακής λαϊκής μουσικής κλαρινίστα Γιώργο Μάγκα ο οποίος επί σειρά ετών υπηρετεί πιστά και επάξια τη λαϊκή μουσική και την έκανε γνωστή και πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Για τη δημοτική ποίηση και το δημοτικό τραγούδι μίλησε η Άννα Νικολάου, η οποία τόνισε ότι το δημοτικό τραγούδι ήταν για το λαό μια ανάγκη καθημερινή και αυτονόητη, όπως η ανάσα του. Άνθισε το χειμώνα της εθνικής δουλείας προβάλλοντας το ανόθευτο ελληνικό φρόνημα, το υψηλό ήθος του λαού μας και την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.

Ο δικηγόρος – συγγραφέας και πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς Άρης Ρούσσαρης μίλησε όχι μόνο για τον δημιουργό αλλά και για τον άνθρωπο Γιώργο Μάγκα. Με τον απαράμιλλο, καταπληκτικό λόγο του ξεδίπλωσε την βαθιά ανθρωπιά του μουσικού, την μεγάλη αγάπη του για τη γενέτειρά του, τη Λιβαδειά, και φυσικά την μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία και προσφορά του.

Στους λαϊκούς οργανοπαίκτες και την πολύτιμη συμβολή τους στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής, αφού φροντίζουν για τη μετάδοσή της από γενιά σε γενιά και γίνονται κρίκοι της παράδοσης που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και διαμορφώνει την ελληνική ταυτότητα και τον λαϊκό πολιτισμό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γιώργος Κωσταγιάννης.

Στους νοσταλγικούς ήχους του δημοτικού τραγουδιού ταξίδεψε τους εκλεκτούς παρισταμένους η χορωδία και οι τραγουδιστές του συλλόγου «Τα Σαράντα Παλικάρια» με τις εξαιρετικές και συγκινητικές ερμηνείες τους.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον κ. Μάγκα για το έργο και την προσφορά του με την από τον Πρόεδρο της πολιτιστικής εταιρείας «Το μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες» Αριστείδη Τζιτζώκο,  από τον Πρόεδρο του λαογραφικού συλλόγου «Τα Σαράντα Παλικάρια» Γιώργο Κουτσούρη και εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου από τον Αλέξανδρο Βούτσα.

Η βραδιά κορυφώθηκε με συγκίνηση αλλά και κέφι, όταν ο κ. Γιώργος Μάγκας ευχαρίστησε τους καλεσμένους και τους διοργανωτές της βραδιάς, μίλησε για την αγάπη του για την πόλη της Λιβαδειάς και στη συνέχεια χάρισε μοναδικές μουσικές στιγμές στο κοινό με το κλαρίνο του συνοδευόμενος από την εξαιρετική τραγουδίστρια και σύντροφο της ζωής του κ. Τζούλη.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη και ο Γιώργος Μάγκας χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό που είχε κατακλίσει την αίθουσα «Σ. Σταθά» του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

magas2

magas3

magas4

 

Απο Παναγιώτης Θεοχάρης

http://www.youtube.com/user/1010atos?feature=watch