Το Πανόραμα της Επανάστασης του 1821 από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

epan1821Οτι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός των νεότερων χρόνων στη μακραίωνη Ιστορία του Ελληνισμού είναι κάτι το γενικά παραδεκτό, τόσο πολύ μάλιστα ώστε να μοιάζει και αυτονόητο και κοινότοπο.

Η συχνή, η σχεδόν πάντα καταχρηστική αναφορά στη σημασία της έχει οδηγήσει στην απώλεια του νοήματος της. Επειδή την επικαλούμαστε χωρίς αναστοχασμό, από πηγή έμπνευσης και ιστορικής μνήμης, η “Μεγάλη μας Επανάσταση” έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα ρητορικό στερεότυπο και η συνταρακτική αλήθεια της έχει μεταβληθεί σε απλό ιδεολόγημα.
Η εικόνα όμως έχει μερικές φορές τη δύναμη να διαρρήξει τον απολιθωμένο λόγο.
Το Πανόραμα της Ελληνικής Επαναστάσεως δίνει αυτή τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα.
Να δει και να ξαναθυμηθεί.
Κι έτσι ίσως να αναστοχαστεί το παρελθόν και να ξαναονειρευτεί το μέλλον του.
Ανάγλυφα δείχνουν οι εικόνες ότι το 21 ξεπήδησε μέσα από συγκεκριμένες ιστορικές συγκυρίες, ελάχιστα ευνοϊκές. Τα καθοριστικά (ξένα) συμφέροντα, οι δεδομένοι πενιχροί (δικοί μας) υλικοί πόροι. Η οργανωμένη θεσμική βαρβαρότητα μιας ισχυρής ακόμα οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο απαγορευτικός συσχετισμός στρατιωτικών δυνάμεων. Όλα τα παραπάνω κάνουν το ’21 να μοιάζει πιο πολύ με θαύμα παρά με πραγματικό ιστορικό γεγονός. Οι στόχοι των αγωνιστών φαίνεται να ανήκουν περισσότερο στη σφαίρα της ουτοπίας παρά στο χώρο της ρεαλιστικής πολιτικής.
Κι όμως το θαύμα έγινε κι η ουτοπία συντελέστηκε. Δεν μένει παρά να καταλάβουμε το θαύμα αυτό και να ξανασκεφτούμε τι μειώνει την απόσταση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγμάτωση του. Κι έτσι, μέσα από τις εικόνες και πέρα από το χρόνο , μπορούμε να διακρίνουμε το πνεύμα του Αγώνα. Το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα, κληρονομιά όλων των ανθρώπων, όπου και όταν ζητούν ελευθερία και δικαιοσύνη, ήθος και ομορφιά. Το πνεύμα εκείνο που είναι αφάνταστα ανθεκτικό στην καρτερία του και απίστευτα παραγωγικό στη δράση του. Το πνεύμα που γεννά τις μεγάλες αξίες και καθιστά αυτονόητη ακόμα και την υπέρτατη θυσία για την υπεράσπιση τους. Το ’21 έδειξε το δρόμο όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους άλλους λαούς της Βαλκανικής και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο φιλελληνισμός που ενέπνευσε την προηγμένη Ευρώπη δεν ήταν ένας γραφικός εξωτισμός, αλλά η ίδια η ανάγκη των πιο ευαίσθητων, στρωμάτων των δυτικών κοινωνιών να επανασυνδεθούν με τα δικά τους αιτήματα και αξίες που τόσο δοκιμάζονταν από τη ρεαλιστική πολιτική της Ιεράς Συμμαχίας. Το ’21, τέλος, έδειξε
πως οι ορίζοντες του μέλλοντος τότε μόνον μπορούν να ανοίξουν όταν το παρελθόν δεν έχει ξεχαστεί.
Η Ιστορία, με μια πλαστική δύναμη που μόνο η μεγάλη τέχνη διαθέτει, δημιούργησε τον Έλληνα του Αγώνα. Κλασικό ήρωα, χριστιανό μάρτυρα. Μαχητή του Διαφωτισμού, συντηρητή της παράδοσης και προφήτη της προόδου. Ρήγας και Μακρυγιάννης, νησιώτης, ναυτικός κι ορεσίβιος κτηνοτρόφος. Χριστιανός ορθόδοξος και διαφωτιστής καρμπονάρος, ο Έλληνας του Αγώνα αποτελεί μια σύνθεση ρευστή και εύθραυστη αλλά και μια μεγάλη στιγμή της Ιστορίας.
Το εικαστικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί σ’ αυτό το εικονολεύκωμα φιλοδοξεί να κάνει ορατή την ανταύγεια της μεγάλης φωτιάς που φώτισε το πυκνό σκοτάδι και να φανερώσει την -αλίμονο !- τόσο πρόσκαιρη σύνθεση όλων όσα επέτρεψαν στο ‘2! να αποβεί ένα από τα κατ’ εξοχήν ιστορικά γεγονότα όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά και της πολιτισμένης ανθρωπότητας.
Στα πλαίσια αυτά ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Επετείου της 25ης Μαρτίου θα κοσμήσει την αίθουσά του με αφίσες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που απεικονίζουν τα γεγονότα του 1821.
Επίσης θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό του θρυλικού Έλληνα θαλασσομάχου, προτεργάτη και εμπνευστή του μεγάλου αγώνα κατά των Τούρκων, Λάμπρου Κατσώνη ο οποίος υπήρξε εκφραστής της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των λαών.
Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου.