Ελλειμματικό χαρακτήρισε η αντιπολίτευση τον ισολογισμό του δήμου Λεβαδέων

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρά τις σοβαρές καταγγελίες της αντιπολίτευσης του δήμου Λεβαδέων που χαρακτήρισε τον ισολογισμό του 2011 τακτοποιητικό, ελλειμματικό και φορομπηχτικό η πλειοψηφία τον ενέκρινε σε μια πολύωρη συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις για προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν αλλά και για σημερινά προβλήματα που ταλανίζουν το δήμο.

Μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στη λειτουργία των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΠΑΛ και ΔΕΤΕΛ και τα χρέη τους καθώς και στα οφειλόμενα δημοτών προς τον δήμο εκ των οποίων όπως έγινε γνωστό το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν είναι δυνατό να εισπραχθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Επίσης κατέθεσε την παραίτησή του από τις επιτροπές που συμμετείχε ο Παναγιώτης Ψυχογιός επειδή ο δήμαρχος τον αποκάλεσε ψεύτη κάτι που όπως ο ίδιος τόνισε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Ο κ. δήμαρχος με απεκάλεσε ψεύτη και δεν το ανακάλεσε ενώ αποδεδείχθηκε από την διαδικασία ότι δεν έλεγα ψέματα για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για το παζάρι. Εμφανίστηκαν δύο που δεν έδωσαν προσφορά, υπήρξε καθυστέρηση και ο δήμαρχος φώναξε την τεχνική υπηρεσία να αλλάξει τον προϋπολογισμό και μετά χωρίς να κάνει πρόσκληση της επιτροπής έκανε μόνος του διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Ψυχογιός.

Και πρόσθεσε: «Μετά από τους χαρακτηρισμούς του δημάρχου και τις προσωπικές επιθέσεις που κάνει δεν μπορώ να συνεργαστώ μαζί του και παραιτήθηκα από την Οικονομική Επιτροπή και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Οι διαφορές που έχουμε είναι σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό».

Όσον αφορά στον ισολογισμό σημείωσε: «Πρόκειται για μια κακοποιητική ενέργεια, έσοδα έξοδα, τα ισοσκελίσαμε και τελειώνει η ιστορία. Αυτό όμως δείχνει την τεχνική πλευρά δεν δείχνει την πραγματική εικόνα του δήμου, ούτε την πολιτική βούληση για την πορεία του.

Σαν τεχνικό κείμενο δεν το καταψηφίζω δεν έχει πρόβλημα. Όμως επί της ουσίας δεν υπάρχει η θέληση του δήμου και το όραμά του».

Στον κ. Ψυχογιό εξέφρασε την συμπαράστασή της η Γιώτα Πούλου επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή ενέργεια του δημάρχου Νίκου Παπαγγελή αλλά για τακτική.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει υποστεί προσωπική επίθεση από τον δήμαρχο και όλοι καταδικάζουμε αυτή την αλαζονική και εγωκεντρική συμπεριφορά του δημάρχου, που με χαρακτηρισμούς που δεν στέκουν κοινωνικά και ανθρώπινα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα πολεμικής στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Σχετικά με τον ισολογισμό δήλωσε: «Θέλω να επισημάνω αυτό που είπε ο οικονομικός διευθυντής ότι με τα οικονομικά του δήμου σήμερα γίνεται ένας έμμεσος περιορισμός των εσόδων των δημοτών αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτούς έχουν περιοριστεί. Δεν φτάνει που η δημοτική αρχή δεν έχει όραμα και αναπτυξιακή πρόταση δεν ανταποκρίνεται και σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθεια προς τους πολίτες».

Μεταξύ των λόγων που δεν ψήφησε τον ισολογισμό είναι και «αυτό που είπε ο ορκωτός λογιστής ότι ο δήμος έχει απαιτήσεις από δημότες ενός ποσού 4 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία έκριναν ότι ένα ποσό της τάξης των2,9 εκ.δεν μπορούν να εισπραχτούν, κατά συνέπεια αυτό και μόνο καταντά τον ισολογισμό ελλειμματικό».

Παράλληλα η κ. Πούλου κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έλλειψη διεκδίκητικότητας απέναντι στην κεντρική διοίκηση σχετικά με τα χρήματα που χρωστά το κράτος στην αυτοδιοίκηση.

Για το κείμενο του ισολογισμού είπε μεταξύ άλλων: «Σωστά είπε ο διευθυντής είναι μια φωτογράφιση της οικονομικής κατάστασης του δήμου σε μια δεδομένη στιγμή δηλαδή δεν σημαίνει ότι αυτά θα ισχύουν και σε κάποια άλλη στιγμή».

Το ισολογισμό καταψήφισε και ο συνδυασμός του Νώντα Κοτσικώνα.

«Καταψηφίσαμε διότι εμείς το είχαμε πει από την αρχή, ότι δηλαδή στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο δήμος. Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορεί να φορολογεί τον κόσμο. Φαίνεται ότι ο δήμος μπαίνει σε μια φορομπηχτική λογική, για να βγούνε τα νούμερα προσπαθεί να φορολογήσει», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Αρκουμάνης και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε πρόσφατα και με τα ραβασάκια που έστειλαν για οφειλές που τις θυμήθηκαν τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης επειδή ο δήμος δεν έχει έσοδα αντί ο δήμος να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία αυτά που του οφείλει».

Τέλος να σημειώσουμε οτι ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής προτίμησε να φύγει με την λήξη της συνεδρίασης χωρίς να προσέλθει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις καθιερωμένες δηλώσεις εκπροσώπων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.